Ir štai šią vasarą susirašinėdama su pussesere, gyvenančia Charkove, paklausiau, ar jie valgo šią populiariąją slavų virtuvės sriubą. Klavdija mielai papasakojo man, jog „okrošką“ kiekvienuose namuose gamina skirtingai (kaip ir mūsų šaltibarščius, pamaniau), o būtent Ukrainoje yra gaminama baltoji „okroška“, kuri gaminama ne su gira, o su išrūgomis ar rūgpieniu.
Klavdijos šeimos namuose mėgstamiausia yra uošvio firminė šaltsriubė. Jos receptą sužinojau, pagaminau ir... įsimylėjau. Ir eilinį kartą pagalvojau, kad keistai skambantys deriniai yra keisti tik mūsų galvose, tad bandysiu gaminti ir su gira.
Paskutinė vasaros savaitė labai karšta, vis dar norisi šalto, vėsinančio maisto, o būtent tokia ir yra ši „okroška“, todėl kviečiu pabandyti.
6-8 porcijoms reikės:
- 1 virtos vištos krūtinėlės
- 2–3 virtų kiaušinių
- 2 virtų bulvių
- 2 trumpavaisių agurkų
- 6–8 svogūnų laiškų
- 1 šaukšto grietinės
- 1 šaukšto majonezo
- 1,5 litro išrūgų
- ryšelio krapų
- druskos, pipirų
Pirmą kartą gamindama šią sriubą, grietinę, majonezą ir išrūgas pakeičiau 1,5 litro riebaus kefyro. Ir be reikalo – išdrįsusi pabandyti originalų receptą, atradau visai kitus skonius.
Krūtinėlę, kiaušinius, agurkus ir bulves supjaustau nedideliais kubeliais, svogūnus ir krapus smulkiai sukapoju, truputį pasūdau, beriu maltų pipirų ir sumaišau su grietine bei majonezu.
Galiausiai supilu išrūgas ir indą bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą.
Valgome šaltą, be jokių papildomų priedų.