Ruošiau pomidorus žiemai, maliau juos, truputį sūdžiau, vos vos pakaitinau ir pilsčiau į stiklainius. Kadangi šaltsriubes gaminu dažnai, nepaisant jokių sezonų, tuo pačiu metu kepiau bulvių juostas ir dubeny maišiau kefyrą su šaldytais svogūnų laiškais, krapais, agurkų tarkiais.
Ir kilo išganinga mintis – įpilti trintų pomidorų. Paragavus pirmą šaukštą, mintimis grįžau į vaikystę, kai mama ruošdavo pomidorų ir svogūnų salotas su grietine, bet man rūpėdavo tik tas skystis, kuris likdavo salotų dugne.
Tai štai lygiai tokį patį skonį išgavau, įmaišydama pomidorus į šaltibarščių ruošinį. Tobula.
Pomidorinė šaltsriubė
6 porcijoms pasiruošiu:
- 1,5 l kefyro
- 2 trumpavaisius agurkus
- 100 g svogūnų laiškų
- 30 g krapų
- 3 kiaušinius
- 3 bulves
- 1 šaukštelį druskos
- 3 vidutinius pomidorus
- aliejaus kepimui arba vandens virimui
Variacijos – bulvių galite nekepti, galite virti, o galima valgyti ir visai be bulvių. Galima naudoti konservuotus pomidorus, bet gardžiausia su šviežiais, svarbu, kad jie būtų gerai sunokę. O svogūnų laiškus galima keisti smulkiai kapota svogūno galva.
Pomidorus prie žiedkočio įpjaunu kryžiuku, sudedu į gilesnį indą ir užpilu iki pat viršaus verdančiu vandeniu, palieku 10 minučių. Tuo metu nuskutu bulves, jei ruošiuosi kepti, daržovių skustuku pripjaustau ilgų juostų, jei virti – vidutinio dydžio kubeliais. Kepu aliejuje iki apskrudimo, truputį pasūdau, o verdu, kol tampa laisvai įbedamos šakute.
Tuo pačiu metu išverdu kiaušinius.
Pomidorus nulupu ir dedu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir sumalu iki vientisos masės. Tą patį darau, jei naudoju konservuotus pomidorus savo sultyse.
Į dubenį sudedu kapotus krapus ir svogūnus, įtarkuoju agurkus, supilu kefyrą, pomidorus, dedu druską ir išmaišau.
Laikau šaldytuve. Tiekiu su bulvėmis ir pagardinus porciją šaltsriubės pusele kiaušinio.