Laura jau 11 metų kuria savo tinklaraštį bulviukose.lt. Jame apstu neįtikėtinų patiekalų. Netgi balandėlių tortas su kalakutiena ar sumuštinis su kiaulės širdimi ir smegenimis.
L.Galkinaitė kas vakarą namuose ruošia vakarienę ir tikina, kad kas kartą ji būna vis kitokia. Tai didžiulis džiaugsmas jos vyrui Sauliui.
„Gaminu skirtingus patiekalus. Man neįdomu kartotis. O vyras labai laukia mano staigmenų. Tikriausiai daugelis jam pavydi skanių vakarienių, bent mano tėtis tai tikrai“, – kalbėjo Laura.
Daugiau apie Laurą skaitykite čia.
Su „Savaitgalio“ skaitytojais kaunietė pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – jautienos kepenų paštetas su kaulų čiulpais. Išbandykite ir jūs!
Jautienos kepenų paštetas su kaulų čiulpais
Reikės:
- 1 kg jaučių kepenų
- aliejaus kepti
- 150 g sviesto
- 150 g jaučių cukrinių kaulų čiulpų
- 220 g 35 proc. riebumo grietinėlės
- 3 valgomųjų svogūnėlių
- kelių šviežių čiobrelių šakelių
- 110 ml viskio
- 110 ml marsalos
- žiupsnelio maltų Kajeno paprikų
- žiupsnelio muskato riešuto
- druskos, šviežiai maltų pipirų
- 300 g lydyto sviesto pašteto viršui („ghee“)
Kepenis nuplaukite, nulupkite jas gaubiančią membraną, supjaustykite nestorais griežinėliais, išpjaukite iš jų nereikalingus gyslingus audinius.
Keisdami vandenį pamirkykite keletą valandų. Kepenėlių griežinėlius nusausinkite, dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite, kol gražiai apskrus, apverskite, pagardinkite druska, pipirais, kepkite dar kelias minutes. Labai svarbu kepenėlių neperkepti. Viduje jos turi likti rausvos.
Švarioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite griežinėliais pjaustytus valgomuosius svogūnėlius ir kepkite, kol suminkštės, sudėkite į keptuvę su svogūnėliais iškeptas kepenis, supilkite alkoholį, sudėkite čiobrelius, muskato riešutą, Kajeno papriką ir kaitinkite, kol užvirs.
Puode ištirpinkite pasmulkintus kaulų čiulpus. Kai ištirps, sudėkite sviestą, kaitinkite, kol ir jis ištirps. Supilkite grietinėlę ir užkaitinkite beveik iki virimo.
Į smulkintuvą S formos peiliu sudėkite visą kepenų masę ir trinkite. Galite trinti ir rankiniu trintuvu. Trindami lėtai supilkite riebalus. Pagardinkite druska, pipirais. Kai masė taps vienalytė, paštetą dar pertrinkite per sietelį, kad taptų glotnus ir šilkinis. O jei dar kartą pertrinsite kokteilinėje, jis bus purus kaip debesis.
Padalinkite paštetą į indelius ir užpilkite tirpintu lydytu sviestu, galite papuošti jį raudonaisiais pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Laikykite šaldytuve.