„Šios vištos vaikšto laisvai didelėje teritorijoje, todėl ir pačios gali paskabyti įvairių žolelių, šaknelių, pasikapstyti ir pasirankioti, ko joms reikia. Lesinamos jos tik natūraliais pašarais, grūdais.
Dėl to jų mėsą ne tik sveikiau valgyti, bet ir skonis kitoks nei esame įpratę valgydami prekybos centruose pirktą vištieną iš didžiųjų fermų“, – sakė M.Tamošiūnas.
Tamošiūnų šeimos krautuvėlėje „Kadaginė“, įsikūrusioje Centriniame Kauno turguje, prekiaujama mėsos gaminiais, paruoštais pagal tradicinius naminius receptus.
Greta natūraliu dūmu rūkytų rankų darbo skilandžių, kumpių, dešrų, virtų vyniotinių ir kitos produkcijos čia galima įsigyti ir Lietuvos ūkininkų augintų šviežių atvėsintų vištų.
Daugelį parduodamų produktų Tamošiūnai ruošia patys, todėl turi sukaupę daugybę laiko patikrintų receptų. Šįkart Mindaugas sutiko pasidalinti kepti skirtu receptu, geriausiai atskleidžiančiu subtilų laisvai laikytos vištos mėsos skonį, kuris puikiai tiks Velykų stalui.
Višta sūryme
Reikės:
- naminės vištos (2–3 kg),
- vandens,
- druskos,
- citrinos,
- pipirų,
- česnakų,
- prieskoninių žolelių.
Imkite puodą ar kitą gilų indą, į kurį telpa višta. Įdėkite vištą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Tuomet vandenį išpilite į kitą talpą, taip sužinosite, kiek litrų vandens jums reikia.
Pasigaminkite sūrymą: į 1 l vandens dėkite maždaug 2 šaukštus druskos (apie 60 g), gerai išmaišykite, kol ištirps. Tada dėkite pipirus, lauro lapus ir prieskonines žoleles, išsunktas citrinos sultis.
Vištą užpilkite sūrymu, uždenkite ir mažiausiai 9–12 val laikykite šaltoje vietoje (geriausiai apie parą).
Prieš kepant vištą ištraukite iš sūrymo, gerai nudžiovinkite, pagardinkite pipirais, česnakais, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Galite šalia pridėti stambiai pjaustytų mėgstamų daržovių apšlakstytų aliejumi. Puikiai tiks bulvės, morkos, raudonieji svogūnai.
Kepkite apie 2 val. arba kol vištos vidinė temeratūra pasieks 82 laipsnius.
Skanaus!