Kai ieškojau ukrainietiškų receptų, kuriuos galėčiau pagaminti, visai netikėtai radau ir virtinukus su varške. Ukrainiečių kalba jie vadinami „lenivie vareniki“ arba tingiais virtiniais. Mes gaminame irgi lygiai tokius pačius. Tiesą pasakius, tokius virtinukus gaminu retai. Daug dažniau valgau varškėčius, keptus keptuvėje arba orkaitėje.
Šie virtinukai su varške man tikrai labai patiko! Išvirę jie buvo minkšti, gerai išlaikė formą, nebuvo guminiai, kaip kartais nutinka tokiems virtinukams.
Juos valgiau kaip nesaldų patiekalą. Kitu atveju galima į jų tešlą įberti cukraus.
Paprastai į tokius virtinukus reikia įdėti nemažai druskos. Valgant turėtų jaustis jos skonis.
Keletas patarimų:
Tešla turėtų būti tokia, kad iš jos pavyktų suformuoti varškėčius. Miltų kiekis gali šiek tiek skirtis dėl varškės drėgnumo. Jų dedu tiek, kad būtų galima formuoti volelius. Stengiuosi miltų daug nedėti, kad virtinukai nebūtų per kieti.
Peilį galima pavolioti miltuose – bus lengviau pjauti.
Virtinius pjaustau šiek tiek įstrižai.
Juos apibarsčiau krapais, bet to daryti tikrai nebūtina.
Virtinukai su varške
Paruošimo laikas: 10 min., gaminimo laikas – 6 min. Kiekis – 2 porcijos
Reikės:
- 250 g varškės, birios 9 proc. riebumo
- 1 kiaušinio, L dydžio
- 50–60 g (1/3 st.) kvietinių miltų
- miltų pabarstyti
- kelių žiupsnių druskos
Padažui:
- 2 valg. š. sviesto
- 4 valg. š. grietinės
Gaminimas
Varškę pertrinti šakute ar sumaigyti rankomis, kad būtų kuo mažiau gumulėlių.
Inde varškę sumaišyti su kiaušiniu, druska. Suberti miltus.
Išminkyti tešlą. Suformuoti ritinį ir jį supjaustyti į 4 dalis. Iš jų suformuoti pailgus volelius. Juos supjaustyti kiek įstrižai.
Virti pasūdytame vandenyje apie 2–3 min. ar kol virtinukai iškils į paviršių.
Keptuvėje ištirpinti padažo ingredientus. Jį užpilti ant virtinukų.