Išbandykite tris socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusius receptus, kurių pagrindinis ingredientas – būtent duona.
Pažvelkite į duoną kitaip
Duona ir kiti kepiniai yra vienas populiariausių produktų – tik 1 iš 10 lietuvių šviežią duoną ir bandeles vartoja rečiau nei kartą per savaitę arba jos nevalgo išvis, parodė „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas. Maždaug 2 iš 5 lietuvių šviežias bandeles, duoną ir kepinius vartoja kasdien, o kas trečias šalies gyventojas šiuos maisto produktus valgo 2-3 kartus per savaitę.
Nepaisant to, kad duona kasdien atsiduria ant mūsų stalo, su šiuo gerai pažįstamu gaminiu eksperimentuoti ryžtamės retai.
Įkvėpimo dar nematytų duonos interpretacijų ruošimui netrūksta įvairiuose socialiniuose tinkluose. Juose galima rasti daugybę iš duonos kepalų gaminamų receptų. Šie patiekalai padės ne tik pasotinti gausiausią būrį svečių, bet ir nustebins dar nepatirtais skonių deriniais. Visų receptams reikalingų ingredientų įsigysite prekybos tinkle „Lidl“, kur duonos gaminiai yra kepami keturis kartus per dieną.
Itališka duona su šonine, sūriu ir „Ranch“ padažu
Reikės:
- 1 itališkos duonos (pvz., čiabatos),
- 4 gabalėlių keptos, smulkiai pjaustytos šoninės,
- 100 g čederio sūrio.
Padažui reikės:
- 2 šaukštų grietinės,
- krapų,
- petražolių,
- skiltelės česnako,
- druskos,
- pipirų,
- citrinų sulčių,
- 30 g tirpdyto sviesto.
Padažui sumaišykite pirmuosius ingredientus, tuomet supilkite lydytą sviestą. Laukite, kol padažo prireiks gaminant patiekalą.
Iškepkite smulkiai pjaustytą šoninę, leiskite jai atvėsti. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Supjaustykite duoną – įpjaukite kepalą iki pat apačios iš viršaus išilgai ir horizontaliai, tačiau įsitikinkite, kad kvadrato ar rombo formos gabalėliai vis dar laikosi prie pagrindo. Atsargiai į tarpelius ir ant duonos viršaus supilkite padažą, tarpelius pripildykite ir sūriu, šonine.
Kepkite duoną 10-12 minučių. Patiekdami galite viršų apibarstyti petražolėmis. Skanaus!
Juoda duona su sūriu ir česnakiniu padažu
Reikės:
- 1 ovalios formos kepalo duonos (tinka ir juoda, ir šviesesnė),
- 250 g mocarelos sūrio (tinka ir kitoks sūris pagal skonį),
- 70 g ištirpdyto sviesto,
- 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 3 skiltelių česnako,
- pusės galvos svogūno,
- 1 arbatinio šaukštelio garstyčių,
- 1 aitriosios paprikos (jei nemėgstate aštriai, galima nedėti),
- petražolių,
- druskos,
- pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų, pjaustytą arba įspaustą česnaką, svogūną, garstyčias, petražolę, aitriąją papriką, pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Supjaustykite duoną – įpjaukite kepalą iki pat apačios iš viršaus išilgai ir horizontaliai, tačiau įsitikinkite, kad kvadrato ar rombo formos gabalėliai vis dar laikosi prie pagrindo.
Šaukštu užpilkite pagardintą sviestą ant duonos ir į atsiradusius tarpelius. Juos atsargiai pripildykite sūriu, kad duona išlaikytų savo formą. Suvyniokite visą duonos kepalą į aliuminio foliją ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių.
Praėjus laikui, išimkite duoną ir nuo viršaus nuimkite foliją, pašaukite duoną dar kelioms minutėms, kad viršus ir sūris apskrustų. Išimkite duoną ir patiekite ją ant medinės lentelės ar didelėje lėkštėje ir vaišinkite susirinkusius svečius. Skanaus!
Itališka duona su riešutų sviestu
Reikės:
- 1 itališkos duonos (pvz. čiabatos),
- 200 g lazdyno riešutų sviesto,
- miltelinio cukraus.
Supjaustykite duoną – įpjaukite kepalą iki pat apačios iš viršaus išilgai ir horizontaliai, tačiau įsitikinkite, kad kvadrato ar rombo formos gabalėliai vis dar laikosi prie pagrindo. Tarpelius atsargiai ištepkite riešutų sviestu. Suvyniokite visą kepalą į aliuminio foliją ir kepkite orkaitėje 10 minučių.
Išėmus leiskite jai kiek atvėsti, apibarstykite milteliniu cukrumi ir mėgaukitės gardžiu duonos desertu!