Ir vieną dieną, besisvečiuodama kulinarinėje studijoje, pamačiau juodos duonos riekes kepimo skardoje ir kaistančią orkaitę.
Nekantriai laukiau rezultato ir buvau labai nustebusi – orkaitėje kepta duona buvo traški ir labai gardi, bet visgi pritrūko aliejaus skonio. Tad namuose po kelių eksperimentų atradau patį gardžiausią variantą.
Proporcijų kaip ir nėra, o labiausiai pasiteisinusi idėja – tiekti keptą duoną su papildomais priedais, kuriuos kiekvienas derina pagal savo skonį.
Duonai kepti iki 200 C įkaitinu orkaitę (kaitinimas iš viršaus ir apačios), riekes sudedu ant silikoniniu kilimėliu ar kepimo popieriumi išklotos skardos, kepu apie 10 minučių. Jei duona ne itin šviežia, gali užtekti ir 7 minučių.
Tiekdama duoną sudedu ant medinės lentelės, šalia padedu rupios druskos, česnakų skiltelių ir aliejaus.
Česnaką suvilgome druska ir juo triname riekes. Palaistome trupučiu aliejaus ir valgome.
Skanus ir karštas, ir atvėsęs variantas, tik trinant karštą duoną žymiai intensyviau jaučiasi česnako aromatas.
Tinkamiausias aliejus duonai palaistyti – šalto spaudimo saulėgrąžų, sezamų, moliūgų. Ir, žinoma, kokybiškas alyvuogių aliejus.