Prancūziška obuolių tarta (Tarta Normande)
Reikalingi produktai
Tešlai (22-23 cm skersmens formai):
- 90 g kambario temperatūros sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinio trynys
- žiupsnelis druskos
- 140 g miltų
Įdarui:
- 4 vidutinio dydžio obuoliai
- 80-100 g cukraus (nelygu obuolių rūgštumas)
- 2 kiaušiniai
- 200 ml grietinėlės (naudoju 13 % riebumo)
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 2 v. š. brendžio
- žiupsnelis druskos
- 2 v. š. rudojo cukraus
Kaip gaminti
Tešlai skirtą sviestą ir cukrų maišytuvu lengvai išplakti. Plakti tik tiek, kad cukrus įsimaišytų į sviestą. Dėti kiaušinio trynį ir keletą sekundžių paplakti. Suberti miltus, druską.
Svarbu neperminkyti tešlos, maišyti ir minkyti tik tiek, kad susiformuotų vientisa sviestinė tešla.
Jeigu maišant atrodo, kad tešla per sausa, galima įpilti šlakelį šalto vandens.
Tešlą iškočioti. Patogiausia tai daryti tarp dviejų kepimo popieriaus lapų. Dėti į tartos kepimo formą. Rankomis paformuoti, tolygiai paskirstyti tešlą. Dėti į šaldytuvą bent valandai.
Naudoju tartos formą išimamu dugnu. Kitaip pyragą būtų itin sunku išimti. Jeigu neturite tartos formos, manau tiktų torto kepimo forma atsegamais kraštais, tik reiktų pasistengti suformuoti kuo vienodesnį, maždaug 1,5 cm aukščio kraštą.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Obuolius supjaustyti stambiomis skiltelėmis. Sudėlioti ant tešlos.
Kiaušinius, grietinėlę, cukrų (išskyrus rudąjį), vanilinį cukrų, druską ir brendį sumaišyti. Supilti ant obuolių. Nepilti iki pat tešlos viršaus, palikti keletą milimetrų. Pyragą apibarstyti ruduoju cukrumi. Kepti 45-50 min.
Grietinėlės ir kiaušinių mišinio, priklausomai nuo formos aukščio, obuolių sudėjimo tankio, gali šiek tiek likti. Jeigu taip atsitinka, kitą kartą kepant galima rinktis arba mažesnius kiaušinius, arba pilti šiek tiek mažiau grietinėlės.
Skanaus!