Labai seniai svajojau turėti aliejaus spaudimo mašinėlę, kad galėtume salotas pašlakstyti ką tik išspaustu aliejumi. Taip jau susiklosto likimas, kad Aukščiausiasis išgirsta tavo norus ir atsiunčia galimybę įgyvendinti svajones.
Pirmas bandymas buvo 500 g sėmenų, iš kurių išvarvėjo 150 ml tyro, kvepiančio sėmenų aliejaus ir liko beveik litras purių išspaudų. Ką su jomis daryti? Negi išmesi tokį gėrį – juk čia vien skaidulos liko!
Taigi, puoliau maišyti duoną, kuri netyčia pavyko puikiai. Spintelėje visada turiu įvairių rūšių miltų be glitimo, o šaldiklyje radau dar gabaliuką mielių. Kažkodėl baisiai užsimaniau „ale ruginės“ duonos.
Pavyko tobulai, todėl dalinuosi su jumis šiuo receptu. Jei neturite kokio nors ingrediento, pamėginkite jį pakeisti kažkuo panašiu: pavyzdžiui išspaudas – sėlenomis ir pan.
Kepalas keptas 12 cm x 28 cm silikoninėje formoje, forma niekuo netepta ir neišklota popieriumi.
Sėklų išspaudų duona
Reikės:
- 600 ml šilto vandens;
- 30 g mielių;
- 30 g eritritolio (saldumui);
- 50 ml sezamų aliejaus arba kokosų aliejaus;
- 100 g sėmenų išspaudų arba sėlenų;
- 10 g druskos (1 a. š.);
- 180 g abisininės posmilgės (Teff) miltų arba kitų be glitimo;
- 100 g graikinių riešutų (išmirkyti 12 val.);
- 160 g visagrūdžių avižinių dribsnių.
Apibarstyti reikės sezamų ar kitokių sėklų, atsparių karščiui.
Kaip gaminti
Mieles užpilti eritritoliu ir palikti 20 min., kad ištirptų.
Išmaišyti jas šiltame vandenyje ir suberti išspaudas. Viską išmaišyti.
Suberti avižinius dribsnius, įpilti sezamų aliejaus ir išmaišyti. Gausis poskystė košelė.
Uždengti ir palikti rūgti apie 1 val.
Uždengti ir palikti rūgti apie 1 val.
Suberti miltus, druską, riešutus ir viską gerai išmaišyti. Gausis lipni, minkšto sviesto konsistencijos tešla. Jei turite laiko, dar palikti valandai šiltoje vietoje.
Sukrėsti tešlą į formą, išlyginti vandeniu sudrėkinta mentele ar rankomis, pabarstyti sėklomis ir dėti į iš anksto įkaitintą orkaitę.
Kepti 50 min./190 C be oro pūtimo ir dar 10-15 min. įjungus oro pūtimo funkciją. Kai gražiai pakils ir apskrus, ištraukti, atsargiai išversti iš formos ir palikti atvėsti ant grotelių.
Pjaustyti tik visai atvėsusią. Fantastiško skonio ir tekstūros. Tobuli pusryčiai: duonos riekė su žolelių sviestu ir dubeniu sezoninių salotų!
Pastaba: sėmenys duonoje nėra geras pasirinkimas dėl jose esančio aliejaus, kuris yra vertingas Omega 3 riebiosiomis rūgštimis ir yra labai nestabilus aukštoje temperatūroje. Tačiau kai išspaudose jo nelieka, likusias skaidulines medžiagas galime puikiai panaudoti gamindami blynelius, traškučius, saldainius ir kt.