Šios duonelės, vadinamos „Perunarieska“ (išvertus iš suomių kalbos – plokščia bulvinė duona) – puikus būdas sunaudoti po pietų likusias virtas bulves.
Duonelei iškepti reikia nedaug ingredientų, laiko neatims, tada išbandykite ir jūs.
Tiesa, senovėje šios duonelės buvo kepamos su miežių miltais, o šiuolaikinės šeimininkės kepa su pačiais įvairiausiais – speltų, kviečių, avižų ir panašiai.
Duonelė tinka su pačiais įvairiausiais patiekalais – sriuba ar sultiniu, omletu, užtepėle ir daugybe kitų.
Suomiška bulvių duonelė
Reikės:
- 500 g virtų bulvių
- 200 g miltų
- 30 g tirpinto sviesto
- šlakelio pieno
- 2 kiaušinių
- druskos
- sezamų duonelei apibarstyti (nebūtinai).
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
Virtas atvėsusias bulves sutrinkite bulvių grūstuve.
Sumaišykite su miltais, kiaušiniais, šlakeliu pieno, druska, išminkykite tešlą. Jeigu ji per drėgna, dėkite dar miltų.
Tešlą padalinkite į 5-6 dalis, suformuokite rutuliukus, suplokite ant kepimo lentelės.
Paplotėlius dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, duonelių paviršių subadykite šakute, apibarstykite sezamų sėklomis.
Kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, kol gražiai paruduos.
Šios duonelės gali pastovėti keletą dienų. Galite valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas.