Duodama interviu „Lietuvos ryto“ žurnalistei Danutei Jonušienei R.Šilenskienė tikino, kad rytą sveikus pusryčius galima pagaminti labai greitai, jeigu pasiruošite tam iš vakaro.
„Virtuvės darbus reikia planuoti. Jeigu iš vakaro nusiplauni daržovių ir susidedi į trintuvą, rytą atsikėlus reikia tik paspausti mygtuką – ir pusryčiams turi puikų kokteilį.
Taip pat iš vakaro galima užmerkti grikių – jų nereikia net virti“, – kalbėjo sveikos mitybos žinovė, su „Lietuvos ryto“ skaitytojais pasidalijusi pavasarinių grikių receptu.
Dviem porcijoms reikės:
- 80–100 g sausų kepintų grikių;
- 50 g daigintų grikių;
- arbatinio šaukšto sviesto;
- 10–15 mirkytų anakardžių riešutų;
- vieno lapinio (vadinamojo „kale“) kopūsto lapo;
- laiškinių česnakų arba porų;
- valgomojo šaukšto aliejaus;
- 2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto;
- 0,5 valgomojo šaukšto sezamų pastos;
- šiek tiek rausvųjų pipirų;
- druskos.
Nekeptus grikius (šviesius) užpilkite vandeniu, palikite brinkti parai. Į sietelį supilkite kruopas, perskalaukite vandeniu, palikite dygti šiltoje vietoje. Kai pasirodys 2 mm daigeliai, tai ženklas, kad grikiai yra tinkami.
Kepintus (tamsius grikius) išvirkite arba iš vakaro užpilkite vandeniu.
Lapinius kopūstus suplėšykite, pagardinkite sezamų pasta, aliejumi, balzaminiu actu. Palikite 10 minučių, kad įsigertų skoniai.
Į išbrinkusius ar išvirtus grikius įdėkite sviesto, riešutų, druskos, pipirų, suberkite daigintų grikių, pakaitinkite kelias minutes, kol viskas sušils.