Kaip knygoje „Gero apetito“ (it. „Buon appetito“) yra rašęs buvęs virtuvės vadovas, tapęs Šveicarų gvardijos alebardininku Davido Geisserio, empanadas labai mėgsta iš Argentinos kilęs popiežius Pranciškus.
Dalinamės jų receptu – išsikepkite ir papietaukite kaip popiežius!
Argentinietiški pyragėliai – empanados
Tešlai reikės:
300 g kvietinių miltų,
125 g sviesto,
1 kiaušinio,
žiupsnio druskos.
Įdarui:
400 g smulkintos jautienos,
2 svogūnų,
3–4 česnako skiltelių,
2 kietai virtų kiaušinių,
100 g žaliųjų alyvuogių (nebūtinai arba jas galima pakeisti razinomis),
150 ml baltojo vyno,
2 valgomųjų šaukštų aliejaus,
aitriosios paprikos,
rūkytos saldžiosios paprikos miltelių,
druskos,
pipirų.
Pyragėliams aptepti:
kiaušinio.
Kaip gaminti
Sutarkuokite šaltą sviestą burokine tarka. Suberkite miltus, druską, įmuškite kiaušinį ir užminkykite tešlą. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve, kol paruošite įdarą.
Svogūnus susmulkinkite, česnakus sukapokite. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, suberkite svogūnus ir maišydami kepkite, kol svogūnai suminkštės, suberkite ir pakepkite česnakus.
Dėkite jautieną, apkepkite, pagardinkite prieskoniais, kapota aitriąja paprika. Supilkite vyną ir pakaitinkite 10 min. Palikite atvėsti.
Į įdarą įmaišykite kapotus kiaušinius ir alyvuoges ar razinas.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
Tešlą iškočiokite, supjaustykite apskritimais. Uždėkite įdaro, sulenkite perpus ir šakute gerai užspauskite kraštus.
Empanadas dėkite į skardą, kurioje įklota kepimo popieriaus, aptepkite kiaušinio plakiniu. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25–30 minučių.