Šios slyvos, kurios labai yra nereiklios priežiūrai, dabar visai nepopuliarios. Arba savaime išdygusios ir nesunaikintos, arba seniai pamirštos. Išimtiniais atvejais auginamos sodininkų – profesionalų, mat jos idealus kitų slyvų apdulkinimo partneris.
O štai prieš 30 ar 40 metų jas buvo galima rasti beveik visuose soduose. Antroje vasaros pusėje pintinėmis buvo tempiamos dailios tamsiai geltonos slyvaitės, iš kurių buvo verdamos uogienės ar kompotai, kuriuos vėliau valgydavo tik iš didelio nepritekliaus, mat kiek cukraus nedėtum, viršų ims specifinė šių slyvaičių rūgštelė.
Būtent dėl šios rūgštelės aš jas mėgstu, mat šios slyvaitės yra unikalaus, sakartvelų taip mėgiamo, padažo bazė. Tkemali – Sakartvelo pasididžiavimas ir neatsiejamas virtuvės palydovas.
Antai tikra charčio sriuba niekada nesigaus be tkemali padažo. Tai privaloma, kaip privalomi agurkai šaltibarščiuose. Tikrą tkemali padažą tūlas maisto mėgėjas kartais painioja su adžika. Tai klaidingas požiūris, mat tkemali bazė yra visai kita ir jo paskirtis yra ne deginti, o suteikti skoniui turtingumo.
Kalbant labai apibendrinant tkemali gaminamas iš kaukazinių slyvaičių, česnakų ir prieskoninių žolelių. Šios slyvaitės beveik sunoko, jų niekas nemėgsta, todėl jos parduodamos už centus. Arba jei užmatę paprašysite kilogramo – kito, manau šeimininkai tikrai nesupyks ir leis jums šių slyvaičių pasiskinti ar prisirinkti.
Tkemali padažas
Reikalingi produktai:
- 2,2 kg kaukazinių slyvaičių,
- 2 galvutės česnako,
- 2 aitriosios paprikos ankštys be sėklų,
- puokštelė kalendrų lapų,
- puokštelė bazilikų,
- sauja mėtų lapelių,
- puokštelė krapų,
- 3 šaukšteliai druskos,
- 6 šaukštai cukraus.
Slyvaites nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu - šiek tiek, kad neapsemtų.
Užkaiskite, kai vanduo užvirs - pradėkite puodo turinį maišyti.
Užkaiskite, kai vanduo užvirs - pradėkite puodo turinį maišyti.
Kai viskas pavirs apie 5 min. ir slyvų minkštimas lengvai atsiskirs nuo kauliuko, nukaiskite.
Imkite didelį dubenį ar kitą puodą, į jį įdėkite kiaurasamtį stambiomis skylėmis ir supilkite slyvaites iš puodo.
Kočėlu trinkite slyvas, kad kauliukai liktų kiaurasamtyje, o minkštimas persisunktų į puodą.
Viską pertrynę nuimkite kiaurasamtį, puodą statykite ant vidutinės ugnies. Suberkite druską ir cukrų, pamaišykite.
Viską pertrynę nuimkite kiaurasamtį, puodą statykite ant vidutinės ugnies. Suberkite druską ir cukrų, pamaišykite.
Paprikas, kalendras, krapus, mėtas, bazilikus ir nuluptas česnakų skilteles dėkite į trintuvą. Galite įpilti šlakelį šalto vandens.
Trintuvu viską susmulkinkite. Masę supilkite į puodą su slyvaitėmis.
Pakaitinkite 5 min., nukaiskite.
Karštą masę supilstykite į sterilius stiklainėlius, leiskite atvėsti, saugokite šaldytuve.
Iš išvardintų produktų kiekio gausis ~1,5 - 1,7 l padažo.
Jei rinksitės slyvaites patys – stenkitės imti nepilnai sunokusias. Tuomet padažo skonis bus intensyvesnis. Galima įmesti saują – kitą mėlynųjų desertinių slyvų, tuomet padažo spalva bus ryškesnė.
Tai – labai aromatingas ir ryškus padažas. Jeigu jums patiks pirminis padažo skonis, tuomet jį pamilsite ir naudosite daugelio patiekalų gamybai. Ir nesibaiminkite kalendrų – jų skonis čia nedominuoja.
Padažas naudojamas charčio sriubai virti. Fantastiška paimti kilograminį viščiuką, jį pasūdyti, gausiai aptepti šiuo padažu ir palikti parą marinuotis. Tada tiesiog iškepti ant žarijų. Skonis bus nepakartojamas.
Tkemali galima naudoti kaip priedą gaminant makaronų padažą ar daržovių troškinius.
Jį galima pateikti indelyje kaip padažą valgant šašlykus ar kitą ant žarijų keptą mėsą. Bus puiki alternatyva kečupui.
Šio padažo nerekomenduojama pateikti prie švelnių, baltymais turtingų patiekalų. Pavyzdžiui prie jūrinės žuvies ar jūros gėrybių jis visai netiks.
O šiaip – nepraleiskite progos, dabar žalumynai pigūs, aromatingi, gardūs. Ir slyvaitės baigia sunokti. Viena – kita moneta, pusvalandis virtuvėje ir turėsite nuostabaus padažo. Išbandykite!
Receptu pasidalino „Valgiai“