Kodėl net dviejų? Nes pirmieji, morkų traškučiai, yra saldūs. Jeigu nemėgstat iššūkių, antrieji, lapinio kopūsto traškučiai, yra sūrūs, ir tikrai nenuvils nei vieno valgytojo. Apie visus pagalvota!
Morkų traškučius esu valgiusi ir pirktinius, ir restorane. Likau labai sužavėta skoniu, po to į morkas pažvelgiau kitomis akimis, kad ir kaip juokingai tai skambėtų.
Apie lapinio kopūsto traškučius esu girdėjusi, bet niekaip nepasiryždavau jų išsikepti namuose. Jų valgiusi nebuvau, bet girdėjau daug gerų žodžių dėl jų skonio ir traškumo. Ir išduosiu- man tikrai patiko!
Morkų traškučiams reikės:
- 3 morkų;
- 1 v. š. kokosų aliejaus;
- žiupsnio jūros druskos;
- žiupsnio cinamono;
- žiupsnio malto kumino.
Lapinio kopūsto traškučiams reikės:
- 100 g lapinio kopūsto („Kale“);
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnio jūros druskos;
- žiupsnio česnako granulių.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C. Įjunkite vėdinimo režimą, o kepimo skardoje patieskite lakštą kepimo popieriaus.
Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Aš pjausčiau įstrižai peiliu, nors galima pjaustyti bulvių skustuku (gausis ilgesnės ir plonesnės juostelės) arba tiesiog tarkos puse, skirta pjaustyti daržoves griežinėliais.
Supjaustytas morkas sudėkite į dubenį. Pilkite tirpinto kokosų aliejaus, berkite šiek tiek druskos, cinamono ir malto kumino. Viską išmaišykite ir išdėliokite ant kepimo popieriaus, tarp kiekvieno gabalėlio palikdami tarpus.
Kepkite 12-15 minučių, kol morkų gabaliukai pradės džiūti ir po truputį raitytis.
Apverskite ir kepkite dar 5-10 minučių. Praėjus 5 minutėms stebėkite: joms vos išdžiūvus, traukite iš orkaitės. „Pagauti“ reikiamą momentą gan sunkoka, nes bet kuriuo metu jos gali pradėti degti.
Iškepusioms morkoms leiskite atvėsti ir jas laikykite sandarioje dėžutėje.
Morkas itin svarbu laikyti uždaroje dėžutėje, nes kitu atveju jos praras traškumą. Minkštos irgi skanios, bet traškučiams juk reikia traškumo, tiesa?
Lapinio kopūsto traškučiai
Orkaitę įkaitinkite iki 150 °C.
Lapinius kopūstus nuplaukite ir pilnai išdžiovinkite - jie turi būti visiškai sausi. (Jeigu skubate, siūlau daryti taip, kaip dariau aš – džiovinti karšto oro srove plaukų džiovintuvu. Taip, gal ir neidealus variantas, bet kai neturi daug laiko, tikslas pateisina priemones).
Kopūstą suplėšykite maždaug 3 cm skersmens lapeliais, išmeskite kietas kopūsto dalis – kotelius, gyslas. Suberkite į kepimo skardą ir lapelius įtrinkite aliejumi. Apibarstykite druska, česnako granulėmis ir išmaišykite.
Kepkite 10 minučių. Pamaišykite, kepkite dar keletą minučių. Atidžiai stebėkite, nes lapeliai gali sudegti.
Išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti.
Net nežinau, su kuo palyginti šių traškučių skonį. Bet kokiu atveju – česnakas čia labai tiko, o tas traškumas… Norėjosi kartot ir kartot.
Receptu pasidalino „Skaniai sveikai“