Skoniu jie labiausiai primena pirktinius, gal todėl, kad naudojamas sausas prieskonių mišinys. Babytės agurkai su šviežiais lapais visiškai kitokio skonio.
Pagal šį receptą pagaminti agurkų konservai išsilaikė net dvi žiemas nepakeitę skoninių savybių. Taip taip, mažiname konservų su actu, bet nereiškia, kad jų nebegaminame. Kaipgi apsieiti be marinuotų agurkų gaminant mišraines?
Taigi, eiga ir proporcijos.
Jei agurkai pirktiniai, juos reikėtų bent kelioms valandoms užmerkti šaltame vandenyje. Jei ką tik skinti, imuosi stiklainių. Išplaunu juos karštame vandenyje su soda ir dedu ant orkaitės grotelių, jungiu 80 C ir palieku kaisti 20 min.
Tuo metu užkaičiu puodą su vandeniu, kiekis priklauso nuo to, kiek agurkų planuoju konservuoti, o kol kas kiekis ir nėra esmė. Iškaitintus stiklainius sudedu ant darbo stalo, palaukiu, kol pravės, ir į juos sandariai sudedu agurkus.
Kai vanduo puode užverda, užpilu juo agurkus (būtinai iki pat stiklainio viršaus), lengvai užsuku dangtelius ir palieku atvėsti. Atvėsusį vandenį išpilu į talpą, kurioje galima paskaičiuoti tūrį, tam turiu puodą su litražo gradacija, bet laisvai galima naudoti trilitrį ar litrinį stiklainį.
Būtent tokį kiekį šviežio vandens pilu į puodą, užkaitinu ir tuomet sudedu prieskonius.
Proporcija 1 litrui:
- 3 v. š. cukraus;
- 1 v. š. druskos;
- 1 v. š. prieskonių konservavimui mišinio.
Cukrui su druska ištirpus ir marinatui užvirus, išjungiu ugnį ir supilu 9 proc. actą – 100 ml vienam litrui vandens.
Marinatu užpilu agurkus, stiklainius užsuku ir verčiu žemyn dangteliais ant virtuvinio rankšluosčio. Apkloju ir kuo stipriau apkaišau, kad kuo ilgiau laikytųsi šiluma. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“