Moteris nepritaria dabar vyraujančiai madai rinktis vien augalinės kilmės maistą.
„Mes, žmonės, neišskiriame fermentų, kurie virškintų augalus, augalines celiuliozes. O gyvūninės kilmės maistui mūsų organizmas fermentų išskiria pakankamai.
Kad virškintume ir augalinės kilmės maistą, mums reikalingos bakterijos, kurios gaminasi valgant raugintą maistą – ne tik daržoves, bet ir pieno produktus. Galima net ir mėsą rauginti“, – patarė mitybos specialistė, duodama interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“.
Anot D.Gaulytės, raugintas, bet jokiu būdu ne marinuotas maistas naudingas ir tuo, kad padeda žarnynui atsistatyti.
„Iš marinuotų produktų nieko gero nelieka, tik rūgštis. O raugintuose yra visko: ir vitamino C, ir probiotikų, ir fermentų“, – vardijo D.Gaulytė, kuri Aliaskoje raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas!
Raugintos citrinos dėl jose susidariusių fermentų pasidaro net triskart naudingesnės, nei žalios. Be to, jos yra puikus priedas prie įvairių patiekalų.
Su interneto svetainės lrytas.lt skaitytojais D.Gaulytė pasidalijo savo raugintų citrinų receptu.
Reikės:
- 1 kg citrinų,
- 200 g (arba apie pusę šaukštelio vienai vidutinio dydžio citrinai) druskos.
Kaip gaminti
Citrinas įpjaukite į keturias dalis ir į kiekvienos vidurį įberkite druskos. Žinoma, galima pjaustyti citrinas, kaip širdis geidžia.
Sudėkite citrinas į stiklainį. Kai bus pilnas, paspauskite ir uždenkite.
Palikite 2-3 savaites rūgti kambario temperatūroje. Tada įdėkite į šaldytuvą ar kitą vėsią vietą.
Jeigu citrinos nesultingos, galima iš kelių citrinų išspausti sultis, kad užtektų skysčio joms apsemti.
D.Gaulytė patarė rinktis „Meyer“ veislės citrinas, kurios paprastai yra sultingesnės ir saldesnės.
O parduotuvėse pirktos citrinos paprastai būna mažiau sultingos, nes jos nuskinamos neprisirpę. Be to, jos gali būti apipurkštos antibiotikais.
Geriausia, jei įmanoma, parsivežti citrinų iš šiltųjų kraštų patiems.
Raugintos citrinos šaldytuve laikosi apie 2 metus.
Kaip sakė D.Gaulytė, jas galima naudoti prie žuvies, paukštienos, daržovių patiekalų, dėti į troškinius.
Taip pat mažais gabaliukais supjaustytas ar sumaltas virtuviniu kombainu citrinas galima naudoti padažams, dėti jų į naminį majonezą.