Beveik kiekviena iškyla gamtoje neapsieina be dviejų lietuvių itin pamėgtų daržovių – pomidorų ir agurkų.
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad šias daržoves itin paprasta ruošti ir apdoroti, jos puikiai dera prie įvairių mėsos ir žuvies patiekalų, o kartu yra ir itin vertingas maistingųjų medžiagų šaltinis.
Yra iš ko rinktis
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, kiekvieną pavasarį pirkėjai laukia šviežio daržovių derliaus ir vos pranešus apie pirmąsias daržoves, prekyba šokteli kone dvigubai. Tačiau kurios daržovės yra perkamiausios, priklauso tiek nuo kainų, tiek nuo paties vaisių ir daržovių asortimento.
B.Čaikauskaitės teigimu, šiuo metu prekybos tinklo pirkėjai pagal poreikius gali rinktis įvairių rūšių pomidorus – nuo klasikinių iki avietinių, slyvinių, juodųjų bei daugybės kitų – tiek lietuviškų, tiek užsienietiškų pomidorų rūšių.
„Pirkėjai pavasarį visuomet laukia šviežių daržovių. Daugelis noriau renkasi mūsų krašte užaugintus produktus, todėl lietuviškų daržovių asortimentą stengiamės nuolat plėsti. Pavyzdžiui, šiuo metu lietuviški pomidorai sudaro beveik tris ketvirtadalius viso pomidorų asortimento.
Ilgavaisius agurkus pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, o daugelio pamėgti trumpiavaisiai agurkai, kurie yra kiek traškesni, prekybos lentynas standartiškai užpildo kovo pradžioje ir yra keletą kartų populiaresni už ilgavaisius“, – komentuoja prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė.
Receptų idėjos pavasariui
Tiek pomidorai, tiek agurkai, sėkmingai augantys mūsų kraštuose, patenka į aukštą vertę turinčio maisto kategoriją. „Šviežiame agurke yra maždaug 90 proc. vandens. Taigi, jei jūs geriate neužtektinai vandens, puikia alternatyva gali tapti salotos su agurkais ar gaivinantis agurkų kokteilis“, – sako maisto ekspertė A.Rasmussen.
Maisto ekspertės teigimu, agurkai ir pomidorai gali būti vartojami įvairiais būdais – pateikiami kaip garnyras, naudojami salotoms, sriuboms, padažų gamybai ar gėrimams bei troškinami.
„Plačiausiai naudojami yra klasikiniai, apvalūs pomidorai, kurie puikiai tinka salotoms. Juos galima kepti ant grotelių, naudoti sriuboms ir padažams. Taip pat lietuvių pamėgti yra vyšniniai arba kitaip – kokteiliniais vadinami pomidorai, kurie yra maži, labai saldūs ir aromatingi. Kekėmis parduodami kokteiliniai pomidorai yra dažnas ingredientas salotose, o pailgi, ovalo formos pomidorai puikiai tinka makaronų patiekalams ir picų kepimui“, – pasakoja A.Rasmussen.
Maisto ekspertė primena, kad iš agurkų – tiek ilgavaisių, tiek ir trumpavaisių, galima gaminti pačias įvairiausias salotas ir gardžius sumuštinius.
„Daugelis išmėgina ir įvairius šaltų sriubų receptus, kurių pagrindą sudaro agurkai ir natūralus jogurtas. Kadangi ši daržovė yra labai vandeninga, ji ypač tinka įvairioms sveikuoliškoms sriuboms ir kokteiliams. Pastaruosius galima skiesti pienu, neriebiu jogurtu, mineraliniu vandeniu, gardinti medumi, riešutais, imbieru, cinamonu ar mėtomis – viskas priklauso nuo skonio receptorių ir fantazijos“, – sako A.Rasmussen.
Sveikuoliškas agurkų kokteilis
Reikės:
2 vnt. agurkų,
200 ml natūralus jogurto,
1 a. š. sezamų sėklų,
1 v. š. smulkintų krapų ir petražolių,
2 v. š. grūstų ledukų,
prieskonių pagal skonį.
Gaminimas
Agurkus sutrinkite ir išplakite su jogurtu, norimais prieskoniais, sezamų sėklomis ir ledukais. Viršų papuoškite žalumynais. Tirštąjį kokteilį taip pat galite pagardinti skaldytais grūdais ar kviečiais. Skanaus!
Šviežių agurkų salotos
Reikės:
1 kg agurkų,
2 v. š. žaliosios citrinos sulčių,
4 v. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus,
3 skiltelių česnako,
1 v. š. rudojo cukraus,
maltų juodųjų pipirų,
maltų baltųjų pipirų,
druskos,
smulkintų šviežių krapų.
Gaminimas
Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais. Atskirame dubenyje sumaišykite žaliosios citrinos sultis, aliejų, išspaustą česnaką, cukrų, pipirus bei druską ir maišykite, kol cukrus ištirps. Gautu padažu apšlakstykite agurkus ir gerai išmaišę padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Prieš patiekiant, salotas apibarstykite smulkintais šviežiais krapais. Skanaus!
Šaltoji pomidorų sriuba – gaspačas
Reikės:
3 skiltelių česnako,
1 svogūno,
6 vnt. šviežių pomidorų,
1 žaliojo pipiro,
1 ilgavaisio agurko,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Taip pat susmulkinkite ir papriką, agurką, česnaką bei svogūną. Visas smulkintas sudedamąsias dalis papildomai sutrinkite trintuvu iki tol, kol gausis vientisa masė. Tuomet įpilkite aliejaus ir įberkite druskos. Kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą ir vėliau patiekite su kitomis daržovėmis ar skrudinta duona. Skanaus!
Tirštasis pomidorų kokteilis
Reikės:
4 vnt. kokteilinių pomidorų,
60 ml pomidorų sulčių,
30 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių,
1 a. š. „Tabasco“ padažo,
1 a. š. medaus,
žiupsnelio druskos.
Gaminimas
Nulupkite pomidorų odelę ir pomidorus supjaustykite ketvirčiais. Visus ingredientus sumeskite į maišytuvą arba kokteilinę ir kelias minutes pamaišykite. Baigę gautą kokteilį supilkite į aukštą taurę su ledo kubeliais. Skanaus!