Arbata su prieskoniais „Chai masala“, kartais dar vadinama jogų arbata, atsirado Indijoje, tačiau dabar ji populiari visame pasaulyje, ir ne tik ten, kur spaudžia šaltukas ar gyvena jogai.
Ji nuostabiai sušildo, o prieskoniai suteikia energijos bet atsparumo įvairioms ligoms.
Šios arbatos receptų yra gausybė – vienur arbata skaninama cinamonu ir imbieru, kitur – kardamonu, muskatu, gvazdikėliais, pankolio ar anyžiaus sėklomis, laurų lapais.
Tie, kurie nevartoja gyvūninės kilmės produktų, į šią arbatą nepila pieno – jį pakeičia vandeniu.
Tad pabandykite ir jūs – sušilkite ir pasilepinkite puodeliu gardžios arbatos.
Indiška arbata su prieskoniais „Chai masala“
Reikės (6 porcijoms):
- maždaug 3 cm imbiero šaknies, nenuluptos ir sutrintos,
- maždaug 4 cm cinamono lazdelės, galima šiek tiek susmulkinti peiliu,
- 6 a. š. stiprios juodosios arbatos (arba 6 pakelių),
- 14 sutraiškytų kardamono ankščių arba 3/4 a. š. šiek tiek sutraiškytų kardamono sėklelių,
- 2,75 puodelio pieno,
- klevų sirupo arba medaus arbatai paskaninti.
Jeigu norite daugiau aštrumo – pasiruoškite keletą juodųjų pipirų žirnelių.
Į puodą pilkite 3,5 puodelio vandens, dėkite sutrintą imbierą, cinamoną ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir virinkite apie 20 minučių, kol vandens kiekis sumažės maždaug trečdaliu.
Nuimkite puodą nuo ugnies, įmaišykite arbatžoles ir kardamoną, leiskite pastovėti 2 minutes.
Puodą vėl dėkite ant ugnies, supilkite pieną ir maišydami užvirkite. Ttoliau virkite maišydami, kol arbata pradės putoti – tai užtruks apie 5 minutes. Įmaišykite medų arba klevų sirupą.
Juoduosius pipirus (jeigu naudosite) sutraiškykite ir suberkite į arbatą.
Pilstykite arbatą per sietelį, skanaukite ir nesirkite!