Šaltuoju metų laiku labai mėgstu tirštas, sušildančias sriubas.
Šiandien sriubą viriau su veršiena, bet čia tinka bet kokia mėsa.
Kad būtų greičiau, galite naudoti jau išvirtas konservuotas pupeles – baltas, raudonas ar kitas savo mėgstamas.
Aitriosios paprikos dėjau tik puselę, nes truputį prisibijau stipraus aštrumo, bet kai valgant per nugarą eina lengva šiluma – yra pats tas.
Vienos aitriosios paprikos yra aštresnės, kitos nelabai aštrios, tad pasireguliuokite aštrumą pagal savo skonį.
Aštri pupelių sriuba su mėsos gabaliukais
Reikalingi produktai (3-4 porcijoms):
- 1 stiklinė baltų, sausų pupelių, mirkytų vandenyje 8 val.;
- 1 lauro lapas;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, pjaustytas kubeliais;
- 2 morkos, pjaustytos kubeliais;
- 1 saliero kotas, pjaustytas kubeliais;
- 2 skiltelės česnako, smulkiai kapoto;
- pusės nedidelės aitriosios paprikos, be sėklų, pjaustytos smulkiais kubeliais;
- 400 g veršienos, pjaustytos pusantro centimetro gabaliukais;
- 400 ml skardinės savo sultyse konservuotų pomidorų, pjaustytų kubeliais;
- 3 stiklinių paukštienos sultinio;
- druskos, pipirų;
- saujos kapotų petražolių.
Gaminimo eiga
Mirkytas pupeles nuplaukite, drauge su lauro lapu dėkite į puodą, apliekite šaltu vandeniu, lengvai pasūdykite ir virkite apie valandą, kol pupelės bus visiškai minkštos. Nukelkite puodą nuo ugnies, bet vandens nenupilkite.
Kitame puode įkaitinkite aliejų, berkite pjaustytus svogūnus, morkas, salierus. Kepkite tris minutes, suberkite smulkintą česnaką ir aitriąją papriką. Kepkite dar apie minutę, tada suberkite mėsos gabaliukus. Kepkite mėsą apie 5 minutes, kol ši iš išorės pakeis spalvą. Apliekite pomidorais ir sultiniu.
Nupilkite vandenį nuo pupelių, gerai nuplaukite jas ir berkite į sriubą.
Leiskite sriubai virsnoti ant lengvos ugnies 15-20 minučių. Pagardinkite pipirais, druska, jei reikia, apiberkite petražolėmis ir mėgaukitės.
Dar apie pupeles. Ar žinote, kad verdant pupeles į puodą idėjus lauro lapą jų skonis būna geresnis? Jei pupeles verdate salotoms, į puodą įmeskite ir skiltelę česnako, taip virtos jos bus pačios gardžiausios. Išvirus leiskite pupelėms atvėsti tame vandenyje, kuriame virė, taip neatsilups jų odelė.
Jei ruošiatės virtas pupeles išlaikyti ilgiau, virimo vandens visai nenupilkite, į šaldytuvą dėkite su visu skysčiu, taip pupelės neišsausės, liks minkštos ir gardžios. Tik prieš pat naudojant nupilkite vandenį ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“