Aštrus obuolių padažas
Gaminu iš tokių proporcijų:
- 3 kg obuolių kubelių;
- 2 v. š. druskos;
- 4 v. š. rudojo cukraus;
- 2 a. š. ciberžolės;
- 2 aitriųjų paprikų (7-10 cm);
- 10 česnako skiltelių;
- 300 ml obuolių acto;
- 2 a. š. maltų citrinpipirių.
Obuolius nulupu, išimu sėklalizdžius ir supjaustau nedideliais kubeliais. Aitriąsias paprikas ir česnaką supjaustau kuo smulkiau.
Pasiruošiu nedidelius stiklainius ir dangtelius – išplaunu karštu vandeniu su soda ir išdžiovinu apverstus ant virtuvinio rankšluosčio.
Į puodą supilu actą, suberiu obuolių kubelius ir kaičiu pačią mažiausią ugnį. Uždengiu dangtį ir verdu apie 15 min. nuo užvirimo.
Suberiu cukrų, druską, ciberžolę, česnakus, aitriąsias paprikas bei citrinpipirius. Maišant verdu 5-7 min., jei obuoliai dar vis nesukritę, trintuvu pasmulkinu iki vientisos masės.
Karštą padažą supilstau į stiklainius, užsuku ir apverčiu aukštyn kojomis ant stalo.
Atvėsusius konservus laikau rūsyje, o atidarius – šaldytuve.
Patarimas: verdant šį padažą stenkitės nestovėti tiesiai virš garų, acto garai nėra labai draugiški mūsų kvėpavimo takams.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.