To dar neragavote: humoristo žmona šaltibarščius pavertė tortu

2016 m. birželio 4 d. 11:23
Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“
Ne tik humoristas, vienas laidos „Dviračio šou“ kūrėjų Haroldas Mackevičius (49 m.) gali keisčiausią idėją paversti kūnu. Jo žmona Elvana (47 m.) neatsilieka lakia vaizduote. Populiarūs šaltibarščiai jos rankose virto tortu, valgomu su bulvėmis.
Daugiau nuotraukų (5)
Nėra tokio lietuvio, kuris bent kartą savo gyvenime nebūtų ragavęs šaltibarščių. Šios gaivios sriubos skonį kiekvienas mūsų kraštietis įsimena nuo mažumės.
O garsaus humoristo H.Mackevičiaus žmona Elvana dar ėmė ir patobulino šaltibarščių receptą. Mėgstanti iš želatinos gaminti įvairius tortus ji pasiūlė šaltibarštieną.
Taip gimė naujas patiekalas, tobulai sujungęs priešybes: virtų bulvių karštį ir ką tik iš šaldytuvo ištrauktą želę, burokėlių saldumą ir kefyro rūgštumą.
Šiam patiekalui nereikia šaukšto, nes jis būna sustingęs, todėl pjaustomas peiliu kaip šaltiena ir valgomas su karštomis bulvėmis. E.Mackevičienei pavyko taip paruošti šaltibarščius, kad pakaitinta želatina nesutraukė kefyro į varškę.
Naują kulinarinį žmonos eksperimentą H.Mackevičius pavadino šaltibarščių tortu, kurį dar galima vadinti ir šaltibarščių šaltiena, arba šaltibarštiena.
Keliskart paragavęs ir pabuvęs ekspertu, humoristas liko sužavėtas ir gyrė savo žmoną: „Plačiai siauruose sluoksniuose žinoma želės tortų meistrė Elvana Mackevičienė verčia naują puslapį kulinarijos istorijoje.“
Prisiminusi šį nuotykį Elvana tikino, kad dar nenorėtų pasidalinti su draugais šaltibarščių torto receptu. Vilnietė žadėjo jį tobulinti.
„Labai mėgstu gaminti įvairius želės tortus, pamaniau, kad reikėtų tokį tortą padaryti ir iš šaltibarščių.
Bet vis nebūdavo laiko. Neseniai pasitaikė ramesnė diena, prisiminiau šį sumanymą ir padariau iš šaltibarščių mažą tortą. Visa tai dariau juokais, nesvarstydama, ar bus gardu“, – pasakojo E.Mackevičienė.
Gamindama maistą ji daug ką matuoja iš akies – taip atsiranda originalūs receptai.
Ruošiant šaltibarščių tortą, reikia iš pradžių želatiną užpilti šaltu vandeniu ir leisti jai brinkti pusvalandį ar valandą. Vėliau galima paimti kitą indą, kuriame būtų karšto vandens, įdėti stiklinę su išbrinkusia želatina ir pakaitinti.
Labai svarbu, kad tirpinama želatina neperkaistų, nes nuo karščio gali sutraukti kefyrą. Todėl E.Mackevičienė patarė įkišus pirštą įsitikinti, ar ištirpinta želatina nėra labai karšta.
„Kartą užkaitinau ir pamiršau nukelti tirpinamą želatiną – viską sugadinau“, – prisipažino ji.
Kadangi želatina greitai stingsta, reikia greitai išmaišyti visą masę ir įdėti į šaldytuvą.
E.Mackevičienė priminė, kad nėra universalaus šaltibarščių recepto – daug kas juos ruošia taip, kaip sugeba, ir iš tokių produktų, kokių turi virtuvėje.
Torto išvaizda priklauso ir nuo želatinos kiekio. Dažnai nusipirkusi želatinos ir perskaičiusi instrukciją, kaip ją naudoti, E.Mackevičienė elgiasi savaip.Jei būna parašyta, kad vienam litrui skysčio reikia dėti 6–8 arbatinius šaukštelius želatinos, ji deda beveik dvigubai daugiau – 10–12 arbatinių šaukštelių.
Moteriai skaniausi šaltibarščiai iš virtų burokėlių, tokiais atvejais ji parūgština juos citrinų sultimis. Jai patinka ir šaltibarščiai iš obuolių sultyse marinuotų burokėlių.
Keliskart paskanavusi naujo patiekalo, moteris įsitikino, kad skaniau būna įbėrus druskos ir citrinos rūgšties dukart daugiau nei ruošiant įprastus šaltibarščius, nes želatina slopina skonį.
„Šaltibarščių tortas – įdomus dalykas, bet nemanau, kad jis visiems patiks“, – svarstė žinomo humoristo žmona.
Gamindama tortą, ji neužmiršta virtų kiaušinių. Kad patiekalas gražiau atrodytų, ji supjausto kiaušinį ir deda ant dugno, tada užpila sluoksnį šaltibarščių ir įdeda indą į šaldytuvą.
Kiaušinių gabalėliams sustingus, išima iš šaldytuvo indą ir pila kitą sluoksnį. Taip formuojant tortą virti kiaušiniai neiškyla į paviršių ir neplūduriuoja.
Kefyras greitai stingsta, tad nereikia sugaišti daug laiko ruošiant šaltibarščių tortą. Skaniausias patiekalas būna atšalęs.
Šaltibarščių tortas pagal Elvaną
Reikės:
kelių agurkų ir kelių virtų burokėlių;
šviežių svogūnų laiškų, krapų;
kietai virto kiaušinio;
1 litro kefyro;
10–12 arbatinių šaukštelių želatinos;
žiupsnio citrinų rūgšties, druskos.
Nuplaukite agurkus ir juos sutarkuokite, taip pat sutarkuokite virtus burokėlius, susmulkinkite svogūnų laiškus, krapus. Viską sudėkite į indą, kuriame bus ruošiamas šaltibarščių tortas. Įpilkite kefyro, įberkite citrinų rūgšties, druskos ir viską išmaišykite.
Išmirkykite šaltame vandenyje želatiną, įdėkite stiklinę į indą su šiltu vandeniu ir atsargiai pakaitinkite. Prieš pildami želatiną į šaltibarščius, patikrinkite, ar ji nėra pernelyg karšta.
šaltibarščiaireceptasželė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.