Šerbetinė gaiva
Arbūzai yra kilę iš Pietų Afrikos, o Europos teritoriją pasiekė kryžiuočių ordino dėka. Šiandien šis vaisius atrado vietą lietuvių namuose ir kartu su braškėmis yra neatsiejamas turiningos vasaros atributas.
Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pataria, kaip lietuvių pamėgtą arbūzą panaudoti gaivinančiam šerbetui pagaminti.
„Puode sumaišykite ir ant viryklės užvirinkite apie 3/4 puodelio vandens su 2/3 puodelio cukraus. Pasaldintą vandenį atvėsinkite ir dar valandėlę palaikykite šaldytuve.
Vėliau 6 puodelius arbūzo gabaliukų be sėklų sudėkite į trintuvą ir užpildykite atvėsintu pasaldintu vandeniu. Viską sutrinkite. Gautą masę supilkite į šaldymo skardą ir įdėkite į šaldiklį. Ledus reikėtų vis pamaišyti kas 20 min., kad sušalusi dalis susimaišytų su nesustingusia mase.
Kad būtų lengviau ledų šaukštu išskobti tvarkingą formą, ledus truputį atitirpdykite“.
Uogų vilionė
Visos saldžiosios Lietuvoje augančios uogos puikiai tinka naminių ledų gamybai. Kaip jas paruošti pasakoja „Iki“ konditerijos ekspertė.
„Keturis puodelius mėgstamiausių uogų sumaišykite su dviem puodeliais cukraus, keliais dideliais šaukštais vandens ir užvirkite. Užvirus sumažinkite ugnį ir maišydami dar pavirkite, kol uogos suminkštės.
Atvėsinkite mišinį ir sutrinkite, tada dar įmaišykite keturis puodelius plaktos grietinėlės ir užšaldykite“, – receptu pasidalino N.Juchnevič.
Kepti ledai
Kas kas, bet vaikai tiesiog dievina staigmenas, o ypač susijusias su ledais. Įspūdį mažiesiems gali padaryti kepti ledai. Taip – kepti ledai, gerai supratote, skamba paradoksaliai, tačiau „Iki“ kepyklų vadovė siūlo mėgstamus ledus patiekti subtiliau.
„Populiariausi ledai Lietuvoje – tradiciniai vaniliniai ir šokoladiniai. Juos galima patiekti keptus, bet tam, visų pirma, reikia pasiruošti morengo masę.
Inde iki putėsių suplakite tris kambario temperatūros kiaušinių baltymus su dviem dideliais šaukštais cukraus. Tada mėgstamus ledus sudėkite į nedidelius keramikinius indelius, skirtus kepimui, o jų viršų gausiai aptepkite kiaušinių baltymų plakiniu taip, kad visi ledai butų paslėpti, o tarp morengo ir indelio kraštelių nebūtų jokio tarpelio.
Puodelius kepkite įkaitintoje 240 temperatūros orkaitėje iki penkių minučių, kol morengas lengvai sustings ir paruduos“, – patarė virtuvės žinovė.