Kalėdoms dažna šeimininkė kepa pyragus su aguonų įdaru arba paprastesnę pyrago versiją – mielinius pyragaičius su aguonomis.
Šių kepinių pagrindu siūlau iškepiau kiek kitokius – nesaldžius pyragėlius su vegetariškų raugintų kopūstų įdaru.
Įdarą galite pasigaminti iš ko tik pageidaujate: grybų, mėsos, bulvių, varškės, špinatų ar ko tik pakuždės jūsų fantazija.
Gaminimo principas visiškai toks pats: mielinė tešla iškočiojama ant darbastalio, supjaustoma į 4 pailgas juostas, įdaroma įdaru, užlipdoma, ir prieš kepant supjaustoma dar skardoje, kad iškepus būtų ne vientisas ilgas pyragas, bet patogūs į rankas paimti nedideli pyragėliai.
Mieliniai pyragėliai su raugintų kopūstų įdaru
(iš nurodyto kiekio pyragėlių pakaks 10 žmonių)
Ingredientai raugintų kopūstų įdarui:
- 2 tampriai prikimštos stiklinės raugintų kopūstų,
- 2 šaukštai aliejaus,
- 1/2 svogūno, supjaustyto kubeliais,
- 1/2 stiklinės baltojo vyno arba vandens,
- druskos, cukraus, juodųjų pipirų, balzaminio acto.
Tešlai:
- 35 g šviežių mielių,
- 1 šaukštas cukraus,
- 250 ml drungno pieno,
- 3 kiaušinio tryniai,
- 350 g miltų,
- 3/4 šaukštelio druskos,
- 100 g sviesto, labai minkšto.
Aptepimui:
- trynys + 1 šaukštas pieno,
- apibarstymui – sezamų.
Paruoškite pyragėlių įdarą
Raugintus kopūstus suverskite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Palikite sietelyje, kad nuvarvėtų. Kopūstus išverskite ant didelės pjaustymo lentos (arba darykite tai dalimis) ir peiliu kuo smulkiau juos sukapokite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Tada sudėkite kopūstus ir toliau kepinkite, kol šie pradės skrusti. Įpilkite baltojo vyno (arba vandens) ir uždengę troškinkite apie 10 minučių. Tada atidenkite ir maišydami dar kepinkite, kol visas skystis išgaruos.
Pagardinkite druska, cukrumi, pipirais ir balzaminiu actu pagal skonį, dar pakepinkite, kad įdaras būtų kuo sausesnis. Palikite atvėsti, kol prireiks.
Užminkykite mielinę tešlą
Mieles sumaišykite su cukrumi, 1/2 stiklinės pieno ir 2 šaukštais miltų. Šį mišinį palikite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kad suputotų.
Į virtuvinio kombaino indą ar didelį dubenį suberkite likusius miltus, druską, tada supilkite mielių mišinį, likusį pieną, kiaušinių trynius ir minkykite, kol ingredientai susimaišys. Pabaigoje sudėkite minkštą sviestą ir toliau sukite tešlą, kol ji taps elastinga, minkšta ir žvilganti. Net jei tešla limpa, nepridėkite daugiau miltų, antraip pyragėliai bus kieti.
Perdėkite tešlą į dubenį, pabarstykite miltais ir padėkite uždengę rankšluosčiu šiltai, kad tūris padvigubėtų (1-2 val).
Formuokite pyragėlius
Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
Tešlą sumaigykite, tada iškočiokite ant darbastalio, gausiai pabarstyto miltais. Supjaustykite į 4 pailgas juostas ir per jų vidurį išilgai dėkite įdaro. Iš abiejų pusių kraštus užspauskite ir šį ilgą vamzdelį suklijuota puse į apačią perkelkite į skardą. Tą patį padarykite su likusiomis trimis tešlos juostomis.
Uždenkite ir skardą su taip paruošta pyragaičių tešla padėkite dar maždaug valandai šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Tešlą patepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir apibarstykite sezamais. Tada aštriu peiliu supjaustykite kiekvieną vamzdelį atskirais pyragaičiais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25-30 min. arba kol viršus gražiai paruduos.
Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir peiliu dar kartą supjaustykite pagal likusius rėžius.
Šaltinis – nidosreceptai.lt