Jei priklausote tai grupei, kuri raukosi pamačiusi sūrį su mėlynaisiais pelėsiais, sukluskite. Stipraus skonio, aitraus kvapo pelėsinis sūris tikrai vertas jūsų dėmesio. Suteikite jam antrąjį šansą, ir jis jums atskleis geriausius savo skonio niuansus.
Tokie visame pasaulyje populiarūs sūriai su mėlynaisiais pelėsiais kaip rokforas, gorgonzola ir stiltonas suteikia ypatingo skonio net, rodos, visiškai paprastiems patiekalams. Nebijokite eksperimentuoti!
Nemeluosime – galbūt prireiks laiko, kol suprasite ir įvertinsite pelėsinio sūrio tikrąją šlovę. Prie jo reikia priprasti. Todėl jei esate skeptiški šio sūrio atžvilgiu, pratinkitės po truputį.
Dėkite jo į aštrius patiekalus, kuriuose kreminės tekstūros sūris nedominuos, bet suteiks patiekalams išskirtinio skonio. Arba mėgaukitės nedideliu gabalėliu su kriauše ar figa. Saldumas sušvelnins aitraus skonio sūrį, o jūs galėsite dar labiau įvertinti abiejų produktų gerąsias savybes.
Patikėkite, kitą kartą parduotuvėje sustojus prie sūrių skyriaus ranka tarsi savaime tiesis sūrio su mėlynaisiais pelėsiais link.
Siūlome jums išbandyti keturis lengvai pagaminamus patiekalus, kuriuose sūris su mėlynaisiais pelėsiais atskleidžia geriausias savo savybes ir suteikia, rodos, visiškai paprastiems valgiams ypatingo karališko skonio.
Lengvas ir greitas trijų ingredientų užkandis
Jums reikės:
Pakelio nesaldžių sluoksniuotos tešlos sausainių ar bandelių (puikiai tinka pirktiniai);
Pusės puodelio tirpinto sviesto;
115 g sūrio su mėlynaisiais pelėsiais;
Šviežių kalendrų ar petražolių (nebūtina).
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Ištirpinkite sviestą pyrago formoje. Į ištirpusį sviestą sudėkite laužytus ar pjaustytus sausainius ar bandeles. Tegul sviestas juos apsemia. Ant viršaus užberkite jums patinkančio trupinto sūrio su mėlynaisiais pelėsiais.
Jei norite, pagardinkite šviežiomis kalendromis ar petražolėmis ir pašaukite į orkaitę 25–35 minutėms, kol lengvai apskrus. Nesudeginkite.
Patiekite su užkandžiams skirtomis šakutėmis.
Pica su mocarela ir pelėsiniu sūriu
Jums reikės:
Picos tešlos (žr. žemiau);
Puodelio raudonojo picos pagrindo padažo (žr. žemiau);
450 g mocarelos sūrio;
100 g sūrio su mėlynaisiais pelėsiais;
220 g rūkytos ir pakeptos šoninės;
450 g pjaustytų ir apkepintų pievagrybių;
4 puodelių plėšytų špinatų ar gražgarsčių lapelių;
Druskos ir pipirų.
Raudonajam padažui:
Puodelio pomidorų padažo ar nusunktų pomidorų;
Šaukštelio raudonųjų paprikų dribsnių;
Šaukštelio česnakų miltelių;
Šaukšto džiovintų petražolių;
½ šaukštelio svogūnų miltelių;
Žiupsnelio druskos ir pipirų.
2 didelių picų tešlai:
5 puodelių miltų;
1,5 šaukšto medaus ar cukraus;
3 šaukštelių druskos;
1,5 šaukštelio tirpiųjų mielių;
3 šaukštų alyvuogių aliejaus (reikės dar trupučio tešlai vėliau);
1 ¾ puodelio kambario temperatūros vandens.
Gaminimo eiga:
Pradėkite nuo tešlos. Pasiruoškite ją iš vakaro. Į didelį puodą sudėkite visus tešlai skirtus ingredientus. Viską gerai išmaišykite dideliu šaukštu. Tuomet sušlapinkite rankas šiltu vandeniu ir gerai išminkykite tešlą. Po kelių minučių intensyvaus minkymo tešla sukietės. Tuomet leiskite sau ir tešlai pailsėti 5 minutes.
Tęskite minkymą. Dar po kelių minučių tešla taps labai minkšta ir tąsi. Supjaustykite tešlą į lygias dalis, sudėkite į plastikinius maišelius, prieš tai gerai apšlakstę alyvuogių aliejumi. 15 minučių tešlą palikite kambario temperatūroje, o paskui dėkite į šaldytuvą (geriausia palikti per naktį).
Padažo produktus sudėkite į puodą ir gerai viską išmaišykite.
Likus porai valandų iki picos kepimo išimkite tešlą iš šaldytuvo ir leiskite jai pastovėti kambario temperatūroje.
Įkaitinkite orkaitę iki aukščiausios temperatūros ir leisite jai pakaisti apie 20 minučių. Tuomet iškočiokite tešlą ir suformuokite norimą picos formą (viena pica turėtų būti maždaug 35 cm skersmens).
Dėkite picos pagrindus ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Lengvai aptepkite picos padus raudonuoju padažu. Tuomet kraukite mocarelą, šoninę, pievagrybius, apibarstykite sūrio su mėlynaisiais pelėsiais trupiniais ir dosniai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Dėkite picą į labai karštą orkaitę ir kepkite 14 minučių, kol picos padas apskrus ir sūris išsilydys. Tuomet ant picos viršaus sudėkite špinatus ir minutei kitai palikite orkaitėje. Ištraukę picas iš orkaitės, leiskite porą minučių atvėsti ir ilgiau nedelsdami mėgaukitės.
Bulvių košė, pagardinta šonine, pasukomis ir sūriu su mėlynaisiais pelėsiais
Jums reikės:
Kilogramo bulvių;
½ puodelio pasukų;
2 šaukštų sviesto;
½ šaukštelio druskos;
½ šaukštelio pipirų;
6 riekelių apkeptos šoninės;
2 pjaustytų žalių laiškinių svogūnų;
100 g sūrio su mėlynaisiais pelėsiais.
Gaminimo eiga:
Nuplaukite bulves, jas nuskuskite. Supjaustykite kubeliais, sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Užvirkite. Virkite, kol bulvės suminkštės (maždaug 20 minučių). Nusunkite bulves ir sudėkite atgal į puodą, kaitinamą ant silpnos ugnies.
Dėkite sviestą, supilkite pasukas ir sutrinkite bulves. Į košę berkite druską, pipirus ir pelėsinį sūrį bei smulkintą šoninę. Išmaišykite. Papuoškite smulkintais laiškiniais svogūnais ir likusia šonine.
Dieviško skonio kriaušės su lietuvišku mėlynuoju pelėsiniu sūriu „Memel Blue“
Jums reikės:
4 kriaušių (geriau kietesnės);
150 g pelėsinio sūrio „Memel Blue“;
15–25 šviežių arba šaldytų spanguolių;
Šakelės šviežio rozmarino.
Gaminimo eiga:
Nuplaukite ir nusausinkite kriaušes. Jas perpjaukite per pusę ir išskobkite viduriuką. Smulkiais kubeliais supjaustykite pelėsinį sūrį ir sukraukite į išskobtą kriaušę. Ant kiekvienos kriaušės puselės uždėkite 2–3 spanguoles ir pašaukite į karštą orkaitę.
Kepkite, kol išsilydys sūris, o kriaušės suminkštės. Iškepusias kriaušes pagardinkite šviežiu rozmarinu.
Gardaus delikateso!