78 metų gydytojas sako, kad pakeitęs mitybą atjaunėjo 20 metų: dalijasi pagrindiniais principais

2024 m. liepos 24 d. 07:02
Lrytas.lt
Anesteziologas ir vyriausiasis Klivlando klinikos sveikatingumo vadovas dr. Michaelis Roizenas yra 78 metų amžiaus. Tačiau jis portalui „Business Insider“ pasakė, kad jo „biologinis amžius“ yra apie 57,6 metų, nes jo kūnas atrodo dviem dešimtmečiais jaunesnis.
Daugiau nuotraukų (1)
M. Roizenas principus, kurie išlaiko jį jauną taiko ir klinikoje tuo pačiu suteikiant darbuotojams finansinį paskatinimą įgyvendinant sveikos gyvensenos pokyčius. Anot vadovo ši programa Klivlando klinikai sutaupė iki 200 mln.JAV dolerių.
Kokius mitybos principus taiko M.Roizenas?
1. Laikykitės Viduržemio jūros dietos
Viduržemio jūros dieta daugiausia susideda iš sveikų maisto produktų, tokių kaip vaisiai ir daržovės, ankštiniai augalai, neriebūs baltymai ir pieno produktai, ribojamas raudonos mėsos, perdirbtų maisto produktų ir alkoholio vartojimas.
„US News & World Report“ septynerius metus iš eilės ji buvo paskelbta sveikiausia dieta, o tyrimai rodo, kad ji yra susijusi su geresne širdies sveikata, svorio metimu ir kognityvinio nuosmukio prevencija.
Pagrindiniai gyvulinių baltymų šaltiniai yra upėtakis ir lašiša, kuriuose yra vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių.
2. Pagrindinis valgis per pietus
M.Roizenas daugiausiai valgo per pietus, o vakarienei valgo labai mažai – dažniausiai tik salotas. Po gausaus valgio jis negali gerai miegoti, o kitą dieną jaučiasi daug blogiau.
2024 m. Brazilijos Alagoaso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad per pietus suvalgydami didžiąją dalį kalorijų galite išvengti nutukimo ir jį gydyti, nepaisant mitybos kokybės. Pagrindinis valgymas per pietus gali geriau atitikti natūralius kūno ritmus, teigė tyrėtų komanda.
3. Riboti kalorijų kiekį penkias dienas per mėnesį
M. Roizenas taip pat laikosi ilgaamžiškumo dietos, kurią sukūrė gerontologijos profesorius ir Pietų Kalifornijos universiteto ilgaamžiškumo instituto direktorius Valteris Longo. Dietoje numatytas kalorijų ribojimas penkias dienas per mėnesį, kad būtų imituojamas badavimo poveikis.
Pirmąją „pasninko“ dieną kalorijų kiekis sumažėja iki 1100, o antrą–penktą dieną – iki maždaug 700. 2024 m. atliktas V.Longo komandos tyrimas atskleidė, kad badavimą imituojančios dietos besilaikančių dalyvių biologinis amžius buvo mažesnis vidutiniškai dvejais su puse metų po trijų mėnesių dietos.
4. Valgykite aštuonių valandų tarpe
M. Roizenas tuo pačiu laikosi protarpinio badavimo ir valgo tik nuo 11 iki 19 val. kiekvieną dieną.
Jis teigia, kad nors duomenys apie protarpinio badavimo poveikį ilgaamžiškumui ne tokie patikimi nei duomenys apie ribojamą kalorijų kiekį, tačiau jis teigė, kad jam patinka, kaip jis jaučiasi.
„Pasibaigus šiam 16 valandų laikotarpiui, aš jaučiuosi puikiai ir labai energingas. Aš miegu daug geriau ir, atrodo, taip pat turiu daug daugiau energijos“, – sakė jis.
„Business Insider“ anksčiau pranešė, kad tyrimai apie galimą protarpinio badavimo naudą nėra įtikinami. Vienas prieštaringas tyrimas, paskelbtas anksčiau šiais metais, parodė, kad jis iš tikrųjų gali sutrumpinti žmogaus gyvenimo trukmę, o kiti teigė, kad tai neturės naudos mūsų sveikatai.
Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.