Arbūzai ne tik skanėstas, bet ir naudingas sveikatai: įvardijo priežastis, kodėl jį valgyti reikėtų dažniau

Arbūzas yra tikras vasaros vaisius. Lietuviai noriai jį perka sezono metu, o kai kurie net įsidrąsino užsiauginti patys. Nors ir Lietuvoje šie vaisiai neužauga labai dideli, bet skonio jam tikrai netrūksta. Arbūzas yra ypač naudingas mūsų organizmai, kai vasarą kepina karščiai, o atsigaivinti norisi kuo sveikesniais būdais.

Arbūzai.<br>123rf nuotr.
Arbūzai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-18 15:16

UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas Evaldas Žadvydas teigia, kad pirmuosius arbūzus pradeda atsivežti jau gegužės mėnesį, o šio vaisiaus sezonas glaudžiai susijęs ir su vasaros pabaiga. „Vasaros sezonu visada atsivežame bent kelių rūšių arbūzus: su sėklomis, besėklius ir geltonu minkštimu. Visgi, populiariausi išlieka raudonieji arbūzai su sėklomis – jų skonis būna saldžiausias bei kaina prieinamiausia“, – sako E. Žadvydas.

Sudėtyje net 91 proc. vandens

Tikrai taip, arbūzą sudaro daugiau nei 91 proc. vandens. Kai suvalgote vidutinio dydžio arbūzo riekelę (maždaug 300 g), „išgeriate“ beveik pilną stiklinę vandens.

Vanduo palaiko tinkamą organizmo funkcionavimą – nuo kraujotakos skatinimo iki žarnyno veiklos reguliarumo. Arbūze esantis vanduo padeda palaikyti reikiamą vandens kiekį organizme, o tai yra ypač aktualu vasaros sezonu, kai prakaituodami prarandame daugiau skysčių.

Ekspertų teigimu, žmogaus organizmas atpažįsta ir panaudoja vandens molekules, nepaisydamas jo šaltinio. Tad nesvarbu, ar išgėrėte stiklinę vandens, ar suvalgėte arbūzo. Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonės yra linkę rečiau jausti troškulį, dėl to mažiau geria vandens ir taip gali perkaisti. Tinkamą vandens kiekį organizme jie gali palaikyti vartodami vaisius, kaip arbūzą.

Sveikuolių pamėgtas užkandis

Arbūzo saldumas kai kuriems gali būti apgaulingas – juk jei jis toks saldus, turbūt turi daug cukraus, o tai jau negerai. Visgi, tai mitas. 100 g arbūzo yra 32 kalorijos ir vos 7 g cukraus. Kiti vaisiai, kaip obuoliai, 100 g turi dvigubai daugiau cukraus. Svarbu pridurti, kad vaisiuose esantis cukrus nesukelia didelių gliukozės šuolių.

Širdies sveikatai

Mokslininkai nurodo, kad arbūzuose gausu aminorūgšties L-citrulino ir mikroelemento likopeno, kurie gali pagerinti širdies sveikatą. L-citrulinas inkstuose virsta azoto oksidu, kuris atpalaiduoja arterijų sieneles ir mažina kraujospūdį.

Likopenas, randamas tam tikruose augaluose, sumažina uždegimą, susijusį su širdies ligomis. Nors likopenas dažnai siejamas su pomidorais, arbūzuose jo yra daugiau. Visgi, reikia išlikti kritiškiems – arbūzas nors ir neišgelbės nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet jo vartojimas gali būti vienas iš sveikatos gerinimo būdų.

Arbūzinių ledų receptas

Reikės:

  • 400 ml kokosų pieno
  • 6 datulių
  • 1 šaukštelio klevų sirupo
  • 300 g arbūzo

Kokosų pieną, datules ir supjaustytą arbūzą sudėti į elektrinį trintuvą. Viską susmulkinti iki vientisos masės. Jei trūksta saldumo – įdėti klevų sirupo. Gautą masę sudėti į kepimo skardą ir 3 valandoms palikti šaldiklyje.

Tuomet viską dar kartą sudėti į elektrinį trintuvą ir plakti tol, kol sušalusi masė taps kreminė. Gautą rezultatą dar kartą įdėti į šaldiklį ir palikti 30 minučių.

Skanaus!

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.