Mitybos ekspertė V. Kurpienė įvardijo 7 priežastis valgyti agurkus

„Vasarą agurkų sudėtis – pati geriausia“, – sako dietistė Vaida Kurpienė. Ji išskiria pagrindines priežastis, kodėl verta valgyti šviežius agurkus.

Vaida Kurpienė rekomenduoja vasarą mėgautis šviežiais agurkais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vaida Kurpienė rekomenduoja vasarą mėgautis šviežiais agurkais.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-12 13:10

Vertingų skysčių šaltinis

1. Visada svarbu gauti pakankamą kiekį skysčių. Dalį išgeriame vandens pavidalu, o dalį gauname su maistu. Agurkai – puikus skysčių šaltinis, viename agurke yra net apie 95 proc. vandens.

Paskaičiuokime: suvalgę 5 trumpus agurkus, kurių kiekvienas sveria apie 100 g, gauname beveik pusę litro vandens. Be to, jis pasisavinamas geriau nei vandentiekio vanduo ir dar kupinas vertingų medžiagų.

Mažai kaloringas, bet sumažina alkį

2. Viename vidutiniame, trumpame agurke yra tik 15 kalorijų. Tai reiškia, kad kilogramas agurkų turi vos 150 kalorijų. Žmonės, valgantys daugiau vertingų maisto produktų, kurių kaloringumas mažas, lengviau numeta svorio.

Nors agurkas skaidulų turi nedaug, bet pripildo skrandį, suteikia malonų traškaus kramtymo jausmą ir tokiu būdu sumažina alkį bei pratęsia sotumą.

Kupinas vitaminų ir vertingų medžiagų

3. Agurkai – lengvai virškinami. Tai – lengvas maistas bei garnyras net ir tiems, kurių virškinimo traktas paskelbęs streiką.

4. Ši daržovė – vertingų medžiagų šaltinis. 5 trumpi agurkai jūsų organizmui suteiks visos paros vitamino K reikiamą kiekį. Valgydami šią daržovę gausite vitaminų B ir C kartu su tokiais mineralais: variu, fosforu, kaliu, magniu.

Gali atitolinti lėtines ligas

5. Agurkai gali sumažinti uždegiminius procesus ir atitolinti lėtines ligas.

„Ši daržovė turi unikalų rinkinį antioksidantų, įskaitant flavonoidus, lignanus ir triterpenus. Jie ne tik apsaugo ląsteles, bet ir sumažina uždegimą, susijusį su artritu ir kitomis lėtinėmis ligomis. Agurkuose esančios medžiagos gali padėti sustiprinti antioksidacines organizmo funkcijas vyresniems suaugusiems žmonėms“, – sako V. Kurpienė.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad agurkai sustiprina antioksidantų funkcijas vyresnio amžiaus suaugusiesiems, įskaitant glutationo ir vitamino E gamybą bei mažo tankio lipoproteinų (MTL) oksidaciją.

Gali sumažinti tinimą ir paspartinti medžiagų apykaitą

6. Nėščiosioms agurkai gali padėti sumažinti tinimą. Agurkai yra natūralus diuretikas, todėl nors ši daržovė yra kupina vandens, tačiau neleidžia organizmui kaupti perteklinių skysčių.

7. Agurkai palengvina tuštinimąsi ir neleidžia viduriams užkietėti. Tai aktualu ir sėdimą darbą dirbantiems, ir nėščioms moterims, ir vyresniems žmonėms.

Rauginti agurkai – mažais kiekiais

Dietistė akcentuoja, kad raugintos daržovės neturėtų pakeisti šviežių. Raugintose daržovėse esanti druska, vartojama dideliais kiekiais, gali kenkti turintiems aukštą kraujospūdį, polinkį į tinimus, mažiau judantiems. Tad raugintus gaminius valgyti reikėtų dažnai, bet tik mažais kiekiais, pavyzdžiui, po vieną, šalia kitų šviežių daržovių ar patarkuotą naudoti padažui. Taip bus daug naudos ir mažai žalos.

„Beje, tenka girdėti, kad žmonės sako, jog rauginti ir marinuoti agurkai yra tas pats. Tai – netiesa. Marinuotos daržovės yra mažiau vertingos, nei raugintos. Rekomenduoju vengti pirktinių marinuotų daržovių, nes jose – dideli cukraus, druskos ir spirito acto kiekiai. Tai ne tik gali turėti įtakos gliukozės ir insulino kiekiams, kurie keičia mūsų sotumo jausmą ir didina uždegiminius procesus, t.y., blogina sveikatos būklę, bet gali ir sudirginti virškinimo traktą. Būtent dėl šios priežasties galite jaustis prasčiau.

Jeigu nusprendėte marinuoti namuose – stenkitės kuo mažiau termiškai apdoroti daržoves, kad jos liktų traškios. Marinatas turi būti su kuo mažiau cukraus, ribokite ir druską, o actą naudokite obuolių ar kitą nefitruotą – taip jis turės daugiau naudos.

Tad geriausias variantas – rinktis šviežius agurkus, paįvairinant raugintais, ir jais mėgautis viso sezono metu“, – pataria V. Kurpienė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.