Vandens someljė atsakė į amžiną klausimą: ar sveika gerti mineralinį vandenį?

Vanduo – svarbiausias gyvybės šaltinis žemėje, sudarantis net 60–75 proc. žmogaus kūno masės. Sertifikuota vandens someljė Aistė Miliūtė pabrėžia, kad vandenyje esantys mineralai – organizmo trąšos, kurios būtinos kiekvienam žmogui.

Sertifikuota vandens someljė Aistė Miliūtė pabrėžia, kad vandenyje esantys mineralai – organizmo trąšos, kurios būtinos kiekvienam žmogui.<br>Lrytas.lt koliažas.
Sertifikuota vandens someljė Aistė Miliūtė pabrėžia, kad vandenyje esantys mineralai – organizmo trąšos, kurios būtinos kiekvienam žmogui.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vandens someljė Aistė Miliūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vandens someljė Aistė Miliūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Mineralinis vanduo.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Mineralinis vanduo.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vanduo.<br>123rf nuotr.
Vanduo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2024, 9:23 AM

Pasak jos, šių naudingų medžiagų gausiausiai turi natūralus mineralinis vanduo, kuris, kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, yra viena dažniausių prekių pirkėjų krepšeliuose.

Praėjusių metų vasarą Miunchene įgijusi vandens someljė sertifikatą Aistė Miliūtė pasakoja, kad vanduo – būtinas žmogaus organizmo funkcionavimui ir yra be galo svarbus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų šaltinis.

Tai įvertina ir dauguma šalies gyventojų – prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad vanduo yra viena dažniausiai pirkėjų krepšeliuose atsiduriančių prekių.

Pasak jos, remiantis 2023 m. duomenimis, kiekvieną dieną vidutiniškai pirkėjai nuperka apie 81 tūkst. litrų negazuoto ir apie 67 tūkst. litrų gazuoto mineralinio vandens, o bendrai šis skaičius per metus siekia net apie 57 mln. litrų.

„Parduotuvėse vandens pardavimai labiausiai išauga vasaros mėnesiais, kai vyrauja karštesni orai. Kadangi tai yra viena populiariausių prekių, jai dažnai taikomi mažų kainų pasiūlymai ar nuolaidos. Duomenys atskleidžia, kad kur kas dažniau pirkėjai renkasi negazuotą mineralinį vandenį – jo pardavimai maždaug ketvirtadaliu didesni nei gazuoto.

Ir nors populiariausiu pasirinkimu yra natūralus mineralinis vanduo, kasmet pastebime tendenciją, kad vis labiau paklausus tampa vitaminizuotas, papildomais mineralais praturtintas vanduo. Be to, 8 proc. visų vandens pardavimų per metus atitenka ir vandeniui su skoniais“, – teigia I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Naudingiausias – natūralus mineralinis vanduo

Pasakodama apie vandenyje esančias žmogaus organizmui būtinas mineralines medžiagas, A.Miliūtė aiškina, kad mikroelementų kiekis vandenyje skiriasi priklausomai nuo jo kilmės ir rūšies. Anot vandens someljė, daugiausiai organizmui naudingų mineralinių medžiagų yra natūraliame mineraliniame vandenyje.

„Natūralaus mineralinio vandens sudėtyje yra 7 pagrindiniai mikroelementai: anijonai – chloridai ir sulfatai, katijonai – magnis, kalcis, kalis ir natris bei hidrokarbonatai. Visos šios medžiagos žmogui yra gyvybiškai svarbios. Tačiau skirtingame vandenyje skiriasi šių medžiagų koncentracija ir proporcijos. Nuo to priklauso ne tik vandens nauda sveikatai, bet ir skonio savybės.

Labiausiai mineralinio vandens skonį nulemia trys elementai – magnis, kalcis ir natris. Lietuvos gręžiniuose dominuoja natriu prisotintas vanduo, kurio skonis yra sūrokas, tad mums, lietuviams, gerai pažįstamas. Kuo vandenyje natrio daugiau, tuo jis sūresnis. Magnis vandeniui suteikia kartumo, o kalciu prisotintas vanduo dažnai apibūdinamas kaip „kieto“ skonio vanduo“, – pasakoja vandens someljė.

Įspėja dėl distiliuoto vandens

Kitaip nei natūralus mineralinis, filtruotas vanduo šių medžiagų turi gerokai mažiau, o štai gerti distiliuotą vandenį, pasak A.Miliūtės, netgi pavojinga.

„Nors mokykloje išmokstame, kad vanduo yra iš dviejų vandenilio ir vieno deguonies atomų sudarytų molekulių substancija – H2O, toks gryno pavidalo skystas vanduo aplinkoje beveik nesutinkamas. Vandenyje, kurį geriame, yra gerokai daugiau junginių, o kai kurie iš jų, tokie kaip natris, kalis ar magnis, yra būtini organizmo funkcionavimui.

Daugiausiai šių junginių turi iš specialių mineralinio vandens gręžinių išgaunamas vanduo, todėl jį gerti – naudingiausia. Filtruotame vandenyje, priklausomai nuo filtravimo būdo, dalis arba daugelis mineralinių medžiagų pašalinama, todėl jo nauda organizmui yra mažesnė“, – paaiškina vandens someljė.

Anot A.Miliūtės, iš distiliuoto vandens yra pašalinti visi mikroelementai ir kitos priemaišos, todėl lieka tik grynas H2O. Ir nors kai kam tai atrodo geras dalykas, tačiau geriant tokį vandenį nepapildomos organizmui reikalingų mineralinių medžiagų atsargos.

Mineralai – organizmo trąšos

Vandenyje esančius mineralus A.Miliūtė prilygina organizmo trąšoms. Nors mineralų galima gauti ir su maistu, tačiau būtent iš vandens jie įsisavinami greičiausiai ir lengviausiai.

Pasak ekspertės, vandens nereikia suvirškinti, kad jame esantys mikroelementai patektų į žmogaus organizmo ląsteles, nes įsisavinimas prasideda vos tik vandeniui suvilgius gomurį. Aistė pasakoja, kad taip pat nėra ir rizikos padauginti vandenyje esančių mineralų, nes jų perteklių organizmo ląstelės efektyviai pašalina.

„Kiekvienam žmogui svarbu gerti pakankamai aukštos mineralizacijos vandenį. Tai daryti svarbu ypač moterims, nes tokių mineralų kaip kalcis joms reikia daugiau. Visi vandenyje esantys mineralai žmogui yra būtini, ypatingai – kalcis, magnis ir natris.

Ne veltui šie trys mineralai turi minimalias paros normas. Kalcis svarbus kaulams, o natris reguliuoja ląstelių veiklą. Dėl to natrio kiekis yra pagrindinis organizmo hidratacijos rodiklis. Žinoma, svarbūs ir kiti mikroelementai, pavyzdžiui, chloridai – virškinimo sistemai, o kalis – širdies darbui“, – sako A.Miliūtė.

Burbuliukai sveikatai nekenkia ir išryškina maisto skonį

Vandens someljė pastebi, kad dalis žmonių labiau mėgsta gazuotą mineralinį vandenį, o kiti atvirkščiai – angliarūgštės burbuliukų privengia, nes mano, kad visi gazuoti gėrimai yra nesveiki. Vis tik A.Miliūtė paaiškina, kad pati angliarūgštė įtakos mineralinio vandens kokybei ir neigiamo poveikio sveikatai neturi.

„Prastą reputaciją burbuliukai turi dėl limonadų ir kitų gazuotų vaisvandenių. Tačiau tokie gėrimai sveikatai yra nepalankūs ne dėl angliarūgštės, o dėl didelio cukraus kiekio, saldiklių, įvairių sintetinių priedų. Pati angliarūgštė nesiejama su jokiu neigiamu poveikiu organizmui, tad gerti gazuotą mineralinį vandenį yra taip pat naudinga kaip ir negazuotą.

Burbuliukai netgi gali padėti organizmui vandenyje esančias mineralines medžiagas greičiau įsisavinti. Galbūt tik vertėtų žinoti, kad gazuotas vanduo išryškina maisto skonį, aštrumą, ilgiau išlaiko jį burnoje, o negazuotas padeda skonį neutralizuoti.

Tad tarp skirtingų patiekalų ar degustuojant įvairius gėrimus labiau tinka negazuotas, o norint sustiprinti skonį – gazuotas vanduo“, – dalinasi žiniomis A.Miliūtė.

Pataria gerti kambario temperatūros vandenį

Vandens ekspertė taip pat priduria, kad standartiškai vienam kilogramui kūno masės per parą turėtų tekti maždaug 30 ml išgeriamo vandens. Visgi, vandens poreikis gali priklausyti nuo kiekvieno žmogaus organizmo ir kitų veiksnių, pavyzdžiui, fizinio aktyvumo ar patiriamo streso.

Sportuojant, susiduriant su psichologine įtampa ar vyraujant karštiems orams vandens suvartoti patariama daugiau nei įprastai. Kavos mėgėjai taip pat turėtų gerti daugiau vandens, nes, anot A.Miliūtės, šiame gėrime esantis kofeinas paspartina organizmo dehidrataciją.

„Geriausia gerti kambario temperatūros vandenį, tuomet organizmas lengviausiai pasisavina mineralus. Žmogaus metabolinis vanduo, kuris susidaro organizme apykaitos metu, paprastai būna tokios temperatūros kaip ir aplinka, kurioje mes esame.

Tačiau karštą dieną, žinoma, nėra nieko blogo atsigaivinti atšaldytu vandeniu ar vandeniu su ledukais. Jei norisi, vandenį taip pat galima paskaninti citrina, mėta, uogomis. Svarbu, kad pačiame vandenyje būtų kuo daugiau mineralų“, – pažymi vandens someljė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.