Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad arbūzai puikiai paįvairina mitybos racioną, o juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą.
Puikus skysčių šaltinis
Nors arbūzus labai mėgsta ir maži, ir dideli, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad šių vaisių glikeminis indeksas – aukštas: „Tai reiškia, kad arbūzai gali didinti apetitą, tada bus sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Tai nekaloringas vaisius, nes 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai, taip pat vitamino C, magnio, kalio. Nors arbūzas dažnai valgomas kaip desertas, jį taip pat galima dėti į salotas, jis puikiai dera su vaisiais ar net pieno produktais. Skonio paįvairinimui tai tikrai gali būti puikus komponentas.“
Be to, pasak gydytojos dietologės, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes net apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo. Taigi, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, tačiau tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas: juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą.
Tačiau reikia atminti, kad tinkamiausias skysčių balanso reguliatorius – vanduo.
Arbūzai – įvairiems patiekalams
Nors arbūzus dažniausiai skanaujame vienus, juos, pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, galima valgyti kaip priedą prie įvairių patiekalų, gerti jų sultis, panaudoti kokteiliams, netgi kepti ant grotelių: „Arbūzas gali būti ir pagrindinis patiekalas. Pavyzdžiui, iš jo galima paruošti puikią šaltąją sriubą, kuri atgaivins karštomis vasaros dienomis.“
Arbūzas taip pat puikiai tinka gaivioms vasaros salotoms, kurias galime gaminti su įvairiais sūriais. „Šis vaisius puikiai dera su fetos sūriu, salotų lapais, svogūnais, pomidorais, mėtomis ir kt. Ruošdami salotas įdėkite arbūzo ir pamatysite, kad jis suteiks ne tik sultingumo ir saldumo, bet ir tekstūros“, – dalinasi patarimais O. Suchočeva.
Kaip išsirinkti saldžiausius ir kur laikyti namuose
Ji primena, kad perpjautą arbūzą šaldytuve reikėtų laikyti ne daugiau kaip 20 valandų. Neperpjautą arbūzą taip pat geriau laikyti šaldytuve.
Pasak ekspertės, norint išsirinkti saldų ir sultingą perpjautą arbūzą, reikia ieškoti tokio, kurio minkštimas būtų ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai – rudos arba juodos. „Jei arbūzas neperpjautas, atkreipkite dėmesį į tamsiai žalios spalvos vaisius, o šviesi gelsva dėmė ant jo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs“, – pataria O.Suchočeva.
Kai lauke karšta, gaivina ne tik visų mėgstami šaltibarščiai – kulinarijos technologai siūlo pasigaminti šaltos gaspačo sriubos su arbūzu.
Gaspačo sriuba su arbūzu
Sriubai reikės:
- 700 g šviežio arbūzo;
- 3 didelių pomidorų;
- 1 nedidelio agurko;
- 1 vidutinio dydžio raudonosios paprikos;
- 1/2 raudonojo svogūno;
- 2 česnako skiltelių;
- 1/3 puodelio šviežių mėtų lapelių;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 3 šaukštų acto;
- 1 šaukštelio smulkios jūros druskos;
- 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų;
- 1/4 šaukštelio kumino.
Kaip gaminti
Arbūzą, pomidorus, agurką, svogūną supjaustykite kubeliais, sudėkite į maisto trintuvą kartu su likusiais komponentais. Atidėkite keletą mėtų lapelių papuošimui.
Sutrinkite mišinį iki norimos konsistencijos. Patiekite su baltos duonos skrebučiais, šlakeliu alyvuogių aliejaus, užberkite mėtos lapelių.
Skanaus!