„Visi žino, kad vanduo – gyvybės šaltinis, tačiau vis dar netrūksta tikinčių įvairiais mitais“, – stebisi natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ atstovė Erika Šaltytė, sulaukianti pačių įvairiausių vartotojų klausimų.
„Affidea“ klinikos šeimos gydytoja Elena Šukė sutiko išsklaidyti visus mitus. Medikė tikina, kad prieš maistą ir valgymo metu išgertas vanduo atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas, tačiau abiem atvejais jis yra naudingas.
Pirmiausia medikė skuba paneigti mitą apie neva praskiedžiamas skrandžio sultis ir sako, kad vanduo, geriamas prieš maistą, kaip tik palengvina maistinių medžiagų virškinimą.
„Vandenyje gali ištirpti maiste esančios naudingos medžiagos – tuomet organizmui jas lengviau pasisavinti, nei neištirpusias. Tačiau yra ir kita vandens gėrimo prieš maistą medalio pusė – vanduo gali sukurti sotumo jausmą, tuomet suvalgysime ne visą suplanuotą porciją, ir po trumpo laiko, vandeniui iš skrandžio pasišalinus, vėl jausimės alkani. Taigi, prieš maistą nereikėtų vartoti itin didelių kiekių vandens“, – pataria medikė.
Geriant vandenį valgymo metu mažėja tikimybė patirti vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą, kurie vargina tikrai nemažą dalį žmonių.
Atsigėrimas valgant taip pat suteikia mums mažas pertraukėles nuo kramtymo, o tai gali padėti greičiau pajusti sotumo jausmą ir apsaugoti nuo perteklinio maisto suvartojimo.
„Riboti vandens (ar bet kokio kito gėrimo) kiekį valgant rekomenduojama tik žmonėms, kuriuos vargina skrandžio rūgščių refliuksas, liaudiškai vadinamas rėmeniu, nes jis gali paūmėti, kai maistas susimaišo su vandeniu skrandyje“, – perspėja šeimos gydytoja E.Šukė.
Vanduo ne tik gerai veikia virškinimo sistemą, bet ir suteikia organizmui būtinų mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, natris ar kalis. Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ sudėtyje natūraliai yra ir jodo, kuris padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.