Pradėkite dieną sveikai: pusryčiai, kurie reguliuoja virškinimą, cukraus kiekį kraujyje, kontroliuoja alkio jausmą

2022 m. gegužės 20 d. 07:42
Ispaninių šalavijų sėklos, užsitarnavusios supermaisto statusą, jau keletą metų karaliauja sveiko maisto madų viršūnėse. Jei norite paįvairinti įprastą pusryčių meniu ar ieškote sveikesnės alternatyvos, šių sėklų pudingas gali būti puiki išeitis. 
Daugiau nuotraukų (4)
Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, žmonės vis dažniau parduotuvių lentynose ieško maistingų ir švarių produktų, kuriais galima papildyti kasdienės mitybos racioną.
„Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, ispaninių šalavijų sėklos visame pasaulyje sulaukė didžiulio susidomėjimo. Šių sėklų paklausa auga, be to, padidėjo susidomėjimas būtent ekologiškomis ispaninių šalavijų sėklomis“, – pastebėjo E.Dapkienė.
Kokiomis savybėmis pasižymi ispaninių šalavijų sėklos?
Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorės, nepaisant mažo sėklų dydžio, jos yra labai maistingos.
Skaičiuojama, kad dviejuose šaukštuose ispaninių šalavijų sėklų yra 138 kalorijos, 5 gramai baltymų, 8 gramai riebalų, 12 gramų angliavandenių ir 10 gramų skaidulų.
Dėl šių savybių jos padeda reguliuoti virškinimą, cukraus kiekį kraujyje, kontroliuoti alkio jausmą ir puoselėti sveiką odą. 
„Ispaninių šalavijų sėklos sugeba sugerti net 9 kartus daugiau skysčio nei pačios sveria. Todėl norint, kad šių sėklų pudingas būtų reikiamos konsistencijos, nebūtų per skystas arba per kietas, dviem porcijoms pudingo rekomenduojama naudoti 300 ml skysčio ir 5-6 valgomus šaukštus ispaninių šalavijų sėklų. 
Pudingą pagaminti yra itin paprasta – mėgstamą augalinį pieną ar kitą skystį gerai išmaišykite kartu su ispaninių šalavijų sėklomis ir leiskite brinkti šaldytuve. Vos per porą valandų sėklos pavirs kreminiu švelnios tekstūros pudingu, kuris yra ne tik maistingas, greitai pagaminamas, bet ir nepabostantis“, – pataria B.Baratinskaitė ir priduria, kad geriausia šį skanėstą gaminti iš vakaro. 
Pasak B.Baratinskaitės, ispaninių šalavijų sėklų pudingą galima kas kartą ruošti vis naujai.
Žmonės dažnai mėgsta jį gardinti šviežio derliaus ar džiovintais vaisiais, riešutais ar riešutų sviestu, kanapių sėklomis, tarkuotomis morkomis, citrinos žievele, ar namine uogiene. 
B.Baratinskaitė rekomenduoja išmėginti tris ispaninių šalavijų sėklų pudingo receptus, kurie įkvėps eksperimentuoti. 
Šokoladinis ispaninių šalavijų sėklų pudingas su avietėmis
Reikės: 
  • dviejų puodelių migdolų pieno (galite naudoti ir kokosų ar kitą augalinį pieną), 
  • keturių valgomųjų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 
  • 80 gramų juodojo šokolado, 
  • pusės puodelio aviečių, 
  • vieno valgomojo šaukšto medaus. 
Šį šokoladinį desertą papuošti galite uogomis, mėgstamais riešutais ar šokolado drožlėmis.
Iš vakaro stiklinę migdolų pieno sumaišykite su avietėmis, medumi ir dviem šaukštais ispaninių šalavijų  sėklų. Indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Ištirpinkite juodą šokoladą (geriausia garų vonelėje), šiek tiek atvėsinkite. 
Antrą stiklinę migdolų pieno sumaišykite su šokoladu, likusiais dviem šaukštais sėklų. Šią masę taip pat uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.
Kitą dieną jau galite serviruoti pudingą: į desertines taures dėkite šokoladinį pudingo sluoksnį, o ant viršaus – avietinį sluoksnį. Desertus pagardinkite šviežiomis arba džiovintomis uogomis, smulkintais riešutais ar šokolado drožlėmis.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas su šviežiais rabarbarais
Reikės: 
  • pusantros stiklinės vandens, 
  • stiklinės kokosų pieno, 
  • vieno arbatinio šaukštelio medaus, 
  • poros šaukštų klevų sirupo, 
  • vieno arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • trijų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 
  • citrinos žievelės, 
  • trijų rabarbarų stiebų, 
  • vieno mažo, ketvirčiais supjaustyto burokėlio, 
  • citrinos sulčių pagal skonį. 
Į indą ar stiklainį įpilkite kokosų pieną, ištirpintą medų, vanilės ekstraktą ir viską gerai sumaišykite. Suberkite ispaninių šalavijų sėklas ir dar kartą išmaišykite, o tada uždenkite ir padėkite į šaldytuvą. 
Į nedidelį puodą pilkite vandens, sudėkite rabarbarus, burokėlius, citrinos sultis bei žieveles ir klevų sirupą. Viską užvirkite, sumažinkite kaitrą ir troškinkite, kol rabarbarai suminkštės – apie 10 minučių. 
Atidėkite, kad visiškai atvėstų ir sutrinkite elektriniu plaktuvu iki tyrės. Kai pudingas bus paruoštas, skanaukite kartu su rabarbarų tyre.
Tropinei dienos pradžiai: kokosų ir ananasų pudingas
Reikės: 
  • vieno puodelio kokosų pieno, 
  • dviejų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 
  • vieno arbatinio šaukštelio agavų sirupo, 
  • vieno arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • puodelio pjaustyto ananaso, 
  • dviejų šaukštų nesaldintų kokoso drožlių. 
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite kokosų pieną, ispaninių šalavijų sėklas, agavų sirupą ir vanilės ekstraktą. Uždenkite ir per naktį palikite šaldytuve brinkti. 
Prieš patiekdami sutrinkite ananasus į tyrę arba naudokite norimo dydžio griežinėliais pjaustytą ananasą. Prieš valgant tolygiai paskirstykite pudingą ir ananasus sluoksniais, o ant viršaus užberkite kokosų drožlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.