Gydytoja paaiškino, kiek tiesos yra teiginyje, kad pomidorų ir agurkų negalima valgyti kartu

2022 m. vasario 23 d. 07:54
Pomidorai ir agurkai – populiariausios daržovės, kurias ne tik skanu, bet ir sveika valgyti kaip salotas, dėti ant sumuštinių ar rinktis kaip užkandžius tarp pagrindinių valgymų.
Daugiau nuotraukų (5)
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai mažai kalorijų turinčios daržovės, kurias drąsiai galime skanauti kasdien – ir net po kelis kartus per dieną.
Tuo metu prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog šias daržoves reikėtų laikyti skirtingomis sąlygomis. Pomidorus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, o agurkus dėti į šaldytuvą – tuomet šios daržovės atskleis geriausias savo skonines savybes.
Lietuviams svarbus lokalumas
Pasak O.Suchočevos, pastaruoju metu sparčiai auga mažųjų pomidoriukų pardavimai – pirkėjai juos pamėgo dėl išraiškingesnio skonio visus metus bei kaip puikią alternatyvą užkandžiams ar vieno kąsnio sumuštiniams. Didėja ir ekologiškos produkcijos paklausa, kai daržovės yra auginamos be sintetinių medžiagų ar cheminių trąšų.
Specialistė taip pat pastebi, jog agurkų bei pomidorų pirkėjai dažnai atsižvelgia, kad šios itin populiarios daržovės būtų užaugintos Lietuvoje, todėl formuojant asortimentą visada kreipiamas dėmesys į lokalumą.
„Ilgavaisiais lietuviškais agurkais prekiaujame visus metus. Tuo metu trumpavaisių agurkų sezonas prasideda kovo–balandžio mėnesiais, jų galima įsigyti iki rugsėjo. Lietuviški pomidorai mūsų parduotuvių lentynose dažniausiai atsiranda balandžio mėnesį ir jais prekiaujame iki pat spalio“, – sako O.Suchočeva ir pažymi, jog žiemą prekybos centrus pasiekia pomidorai bei agurkai atvežti iš Olandijos, Ispanijos ar Turkijos.
Ji atkreipia dėmesį, jog pomidorai ir agurkai yra sezoninės daržovės: „Pomidorų mažiausiai parduodame nuo liepos iki rugsėjo mėnesio, kadangi tuo metu pirkėjai valgo savo užaugintą derlių, o daugiausia agurkų bei pomidorų nuperkama pavasarį, kuomet pirkėjai daugiau dėmesio skiria sveikesnei, vitaminais praturtintai mitybai, besiruošdami vasaros sezonui.“
Specialistė rekomenduoja parsinešus namo pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Sunokusius pomidorus rekomenduojama suvartoti per savaitę, nes laikant šiltai jų nokimo procesas nesustoja. Jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali tapti vandeningi.
„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų. Tik svarbu atsiminti, jog šalia kitų produktų laikomi pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai. Be to, pomidorus patariama laikyti vaiskočiais į viršų. Svarbu, kad jie tarpusavyje nesiliestų – taip juos išlaikysite ilgiau“, – pataria O.Suchočeva ir primena, jog agurkus geriausiai laikyti šaldytuve, prieš tai gerai nuplovus ir nusausinus.
Pataria mėgautis kasdien
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė primena, kad daržovių, tarp jų pomidorų bei agurkų, per dieną rekomenduojama suvalgyti daugiau nei 500 gramų. Tiek pomidorai, tiek agurkai yra itin svarbios daržovės svorį kontroliuojantiems žmonėms, nes juose esančios skaidulos suteikia sotumo jausmą, šios daržovės yra malonaus skonio, jose nedaug kalorijų.
Gydytoja taip pat paneigia populiarų mitą, jog pomidorų ir agurkų negalima valgyti kartu. Šias daržoves galima įsidėti ir priešpiečiams ar pavakariams – tai gali būti puikus ir sveikas užkandis.
Pasak gydytojos dietologės, pomidoras yra mažai kalorijų turintis produktas, kurio sudėtyje yra labai nedaug baltymų, beveik nėra riebalų, negausu angliavandenių, pakankamai daug skaidulų, ypatingai, jeigu jis valgomas su visa odele. Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės, taip pat jame yra ir kalio bei vitamino K1, kuris labai svarbus kaulų sveikatai bei kraujo krešumo reguliavimui.
„Pomidorai taip pat svarbūs dėl juose randamų antioksidantų. Daugeliui žinomas likopenas, betakarotenas, bet pomidoruose taip pat yra chlorogeninės rūgšties bei naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, nutukimo išsivystymo prevencijai“, – sako specialistė.
Pasak jos, pomidoras priklauso toms daržovėms, kurios privalomos mūsų lėkštėje, o jį galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis: valgyti šviežią, spausti pomidorų sultis, rauginti, džiovinti, kepti, troškinti ar dėti į įvairius patiekalus. Kiekvienas gali susirasti jam tinkamiausią pomidoro valgymo formą ir įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį.
Agurkai apsaugo nuo dehidratacijos
Anot gydytojos dietologės, dažnai agurkai yra nepelnytai nuvertinami, nes juose daug vandens. Tačiau daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, agurkas gali būti skysčių šaltinis, apsaugantis nuo skysčių netekimo.
„Agurkas nėra tuščios maistinės vertės produktas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, jis jokiu būdu nepriskiriamas prie tuščių kalorijų turinčių produktų. Agurkuose yra vitamino K, šiek tiek magnio, kalio, mangano, vitamino C, todėl agurkai tikrai turėtų būti įskaičiuoti į tą daržovių skaičių, kurį rekomenduojama suvartoti per dieną“, – pažymi E.Gavelienė.
pomidoraiagurkai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.