Burokėlių sultys – tikra vitaminų bomba, bet verta žinoti vieną svarbų dalyką

2020 m. vasario 22 d. 10:04
Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai puiki ir naudinga daržovė. Ir labai lietuviška. Burokų tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. 
Daugiau nuotraukų (2)
Nuo Viduržiemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia puikiai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai ištverdavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais. 
Tačiau su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. 
Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus.
Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.
„Ryškiaspalvio šakniavaisio šaknyje ir lapuose yra nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gerti gali ne visi. 
Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl burokėlių sultis atsargiai turėtų vartoti patiriantys virškinimo sutrikimų. 
Sulčių mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Ji priduria, kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys.
Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins visų mėgstamus šaltibarščius. 
Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis
Reikės:
  • 200 g virtų burokėlių;
  • šlakelio obuolių acto;
  • valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
  • druskos pagal skonį;
  • pipirų pagal skonį;
  • saujos kepintų kanapių sėklų;
  • saujos lazdyno riešutų;
  • 4 riekelių juodos duonos;
  • prieskoninių žolelių patiekti;
  • alyvuogių aliejaus patiekti.
Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta - įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus. 
„Šią užtepėlę siūlau tepti ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu“, – receptu dalijasi B.Baratinskaitė. 
Gaivusis sulčių mišinys  
Reikės:
  • nedidelio burokėlio;
  • pusės meliono;
  • 1 kilogramo morkų;
  • 1 kilogramo kriaušių;
  • 2 kilogramų obuolių.
Šiam gėrimui pasigaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus aukščiau minėtus ingredientus ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.