Gydytoja įvertino skirtingų miltų savybes: išskyrė naudingiausius

2020 m. sausio 3 d. 08:03
Be miltinių patiekalų ar kepinių neišsiverčia daugelis šeimininkių. Tačiau grūdų perdirbėjai tikina, kad kepinių sudėtis pastaruosius metus keičiasi: lietuviai vis dažniau žvalgosi tradicinių kvietinių miltų alternatyvų – jas renkasi net 36 proc. gyventojų.
Daugiau nuotraukų (8)
Naujausia „Spinter tyrimų“ Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad įprastus kvietinius miltus vis dažniau keičia avižų, o labiausiai populiarėjanti įprastų kvietinių miltų alternatyva – speltų miltai.
Grūdų perdirbimo įmonės „Malsena“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa atskleidė, kad speltų miltus renkasi 13 proc., avižinius miltus 11 proc. speltų miltus dažniau renkasi aukščiausio išsimokslinimo apklaustieji, o avižinius – didmiesčių gyventojai.
„Nors Lietuvoje populiariausiais išlieka įprasti kvietiniai miltai, alternatyvų populiarumas kasmet auga. Be to, daugelis maisto tendencijų prognozuotojų įtraukia kvietinių miltų alternatyvas į 2020 metų madingiausiųjų maisto produktų sąrašo viršų.
Šis pokytis susijęs su sveikos gyvensenos populiarėjimu – net ir iš gardžių kepinių tikimės ne tik saldaus deserto, bet ir papildomos maistinės vertės“, – tikina „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.
Kaina vis dar svarbiausia
Daugeliui lietuvių (71 proc.) renkantis miltus svarbiausias kriterijus – kaina. Tačiau net kas antras tikina, jog svarbi ir kokybė, o trečdaliui – maistinė vertė. Pastaroji ypač svarbi 18-45 m. tyrimo dalyviams, turintiems didesnes pajamas.
„Visiškas paprastųjų angliavandenių atsisakymas – tai greičiau laikina mada, tačiau rinktis kokybiškesnes ir sveikatai palankesnes versijas – tai tendencija, kuri aktuali jau ne vienerius metus.
Be to, šeimininkių receptuose prigyjantys speltų, grikių ar avižų miltai iliustruoja dar vieną tendenciją – funkcinio maisto populiarėjimą. Šie grūdų gaminiai suteikia ne tik sotumą, bet ir teikia papildomą vertę – turi ir daug mūsų organizmui naudingų medžiagų“, – sako gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė.
Anot mitybos specialistės, skirtingi miltai turi daug organizmui naudingų savybių.
Štai avižų miltuose daugiau baltymų, o visagūdžiuose avižiniuose miltuose daug vertingų tirpių ir netirpių skaidulų. Speltų grūduose esančios maistinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai įsisavina. Ruginiuose miltuose gausu svarbiausių aminorūgščių, B ir E grupės vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų (magnio, geležies, cinko, mangano).
G.Babravičienė priduria, kad kai kurios alternatyvos įprastiems kvietiniams miltams turi ir dar vieną savybę – jos tinka celiakija sergantiesiems arba tiems, kurie turi neceliakinį jautrumą glitimui.
„Iš savo praktikos pastebiu, kad rinktis miltus be glitimo tampa populiaru ne tik tarp jo netoleruojančių, bet ir visoje visuomenėje apskritai, suvokiant juos kaip labiau sveikatai palankią alternatyvą. Tačiau to daryti nesant jokių sveikatos sutrikimų nerekomenduoju. Verčiau įprastų kvietinių miltų alternatyvas rinktis dėl naudingųjų savybių, o ne dėl mados“, – priduria specialistė.
Tačiau V.Petravičiūtė teigia, kad kai kurie miltai be glitimo, pavyzdžiui, grikių, pakeičia įprastų kepinių struktūrą, todėl dažnai šeimininkei juos sunku prisijaukinti ir įtraukti į įprastus kepinių receptus.
Norint, kad kepiniai išliktų įprastos struktūros, rekomenduojama receptuose keisti tik dalį įprastų kvietinių miltų, papildant kepinius ruginiais, avižiniais ar kitais miltais. Taip kepiniai dar ir praturtinami papildomomis maistinėmis savybėmis.
Senoviniai miltai – karščiausia maisto tendencija
Pastaraisiais metais ypač populiarėja senovinių grūdinių kultūrų, (angl. ancient) rūšys – burnočių, kamutų, sorgų ar minėtųjų speltų miltai.
„Iš visų šių miltų Lietuvoje labiausiai prigiję speltų miltai, kurie šiandien jau yra prieinami kiekvienam vartotojui. Tai miltai iš vienų seniausių pasaulyje genetiškai sveikų grūdų, atsparių aplinkos užterštumui ir kenkėjams. Šiais laikais žmonės atsigręžia į savo šaknis, į tradicijas, ieško mažiau perdirbto maisto. Dėl šios priežasties senovinės grūdų kultūros ateityje turėtų dar labiau populiarėti“, – tikina V.Petravičiūtė.
Gydytoja dietologė G.Babravičienė priduria, kad didžiausia nauda organizmui suteikiama renkantis visagrūdžius speltų miltus. Svarbiausia speltų miltų pridėtinė vertė yra ta, kad vitaminai ir kitos maisto medžiagos, kitaip nei paprastuose kviečiuose, kaupiasi ne speltų grūdo apvalkale, bet yra pasiskirstę visuose grūdo sluoksniuose, todėl išlieka ir sumalus. Šiose kvietinėse kruopose itin gausu lengvai įsisavinamų mineralų, vitaminų, baltymų, juose mažiau kalorijų – tai keletas šių miltų naudingųjų savybių.
Vertinama lietuviška kilmė
Svarbią įtaką miltų pasirinkimui turi ir kilmė – net 35 proc. lietuvių renkasi miltus pagal lietuvišką kilmę. Anot V.Petravičiūtės, šiandien visame pasaulyje vartotojai linkę atsigręžti į vietinę produkciją.
Ekologiškumo kriterijus miltų kategorijoje vis dar prigyja sunkiai – pagal tai miltus renkasi tik 8 proc. respondentų.
Apie tyrimą:
Reprezentatyvų tyrimą š. m. rugsėjo 18-27 dienomis atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Jo metu buvo apklausta 1012 šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų iš visos šalies teritorijos.
miltaispeltų miltai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.