Lietuvoje šiuo metu supermaisto rasti yra gana nesunku. Todėl pasidalinsiu su jumis savo žiniomis apie jį bei kaip jį naudoti savo kasdienėje mityboje.
Šiandien papasakosiu apie ispaninių šalavijų sėklas (chia, čija), kurių galima rasti kiekvienoje parduotuvėje.
Ispaninių šalavijų sėklos
Ispaninių šalavijų sėklos turi 5 kartus daugiau kalcio, negu paprastas karvių pienas, todėl jos yra didžiulės pagalbininkės osteoporozės, lūžinėjančių nagų gydymui ir prevencijai. Taip pat puikiai stiprina raumenų ir kaulų sistemą.
Sudėtyje yra pakankamai omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, todėl lengvai pakeičia žuvį ir yra veiksmingas širdies ir kraujagyslių sistemos draugas. Taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje.
Ispaninių šalavijų sėklos turi 20 proc. baltymų, taip pat nedaug augaliniuose produktuose paplitusią triptofano amino rūgštį, todėl jų baltymai dažnai naudojami sportinėje mityboje.
Didelis skaidulų kiekis (~34%) suteikia sotumo jausmą, todėl jos gali būti vartojamos metant svorį.
Kaip vartoti?
Pavyzdžiui, pagaminti ispaninių šalavijų sėklų pudingą. Sėklas užpilame augaliniu pienu arba vandeniu (santykis 1:3) ir paliekam šaldytuve 3-4 valandoms. Ispaninių šalavijų sėklos sugeria skystį ir išbrinksta. Įdedame naminės granolos, mėgstamų vaisių ar uogų ir turime sveikus ir naudingus pusryčius.
Taip pat išmirkytas sėklas galima dėti į kokteilius. Aš visada jų dedu į savo mėgstamus žaliuosius kokteilius.
Užmerkus ispaninių šalavijų sėklas maistinių medžiagų kiekis juose padidėja.
Kuo skiriasi baltos ir juodos ispaninių šalavijų sėklos?
Tai tik skirtingos sėklų rūšys. Maistine verte juos niekuo nesiskiria. Įtakos gali turėti nebent dirvožemis, kuriame jos augo.
Tačiau raudonųjų ispaninių šalavijų sėklų rinktis nereikėtų, kadangi tai reiškia, kad jos buvo surinktos dar žalios.
Kur jas pirkti?
Praktiškai visur. Visose mažesnėse ir didesnėse parduotuvėse, internete, turguje.