Išmetate morkų lapus? Daugiau to nedarykite

2016 m. birželio 22 d. 10:10
Turbūt girdėjote gandus, kad morkų viršūnėlės ne tik nuodingos, bet ir galimai mirtinos? Pasirodo, tai – visiškai netiesa.
Daugiau nuotraukų (1)
Jeigu taip, jūs labai klystate, nes morkų viršūnėlės, pasirodo, irgi yra valgomos!
Ar morkų lapai nuodingi?
Turbūt girdėjote gandus, kad morkų viršūnėlės ne tik nuodingos, bet ir galimai mirtinos? Pasirodo, tai – visiškai netiesa.
Ši morkų dalis ne tik valgoma, bet ir labai maistinga. Morkų viršūnėlėse gausu vitaminų ir mineralų.
Manoma, kad dėl jose esančių alkaloidų viršūnėles vartoti pavojinga, tačiau tai – netiesa. Akaloidų yra visose žaliose lapinėse daržovėse.
„Nuodingos salotos“ – tai 2009 metais išėjusio dienraščio „The New York Times“ straipsnio pavadinimas. Kaip tik jis ir sukėlė painiavą dėl morkų lapų.
Straipsnyje rašoma apie tai, kad morkų lapuose yra alkaloidų, kaip ir kituose daržo žalumynuose, tačiau ten tiksliai neparašyta, ar tikrai morkų viršūnėles valgyti nesaugu.
Interneto puslapyje „Garden Betty“ paskelbtame Lindos Ly straipsnyje „Ar morkų viršūnėlės kenksmingos? Trumpas atsakymas ne“ aprašomi mitai, susiję su morkų viršūnėlėmis (beje, kai kuriose Europos šalyse jos priskiriamos prie valgomų daržovių).
Morkų lapai yra kartūs. Kartumas paprastai siejamas su nuodingumu, todėl galima suprasti, iš kur atsirado mitas, kad jie – nuodingi. Išties kartumas gali puikiai pasitarnauti virtuvėje.
Ką galima pagaminti iš morkų viršūnėlių?
Morkų lapų skonis yra toks pat, kaip žolelių ir šiek tiek primena pačias morkas.
Jie gali būti valgomi žali, dedami į salotas. Jeigu jų skonis atrodo kartokas, jį sušvelninti galima, pavyzdžiui, apkepus alyvuogių aliejuje su česnaku ir kitais mėgstamais žalumynais, – patarė interneto portalas „kitchn“.
Morkų viršūnėlės puikiai tinka ir sultiniams bei sriuboms gardinti.
Knygos „Roots“ autorė Diane Morgan, taip pat mėgsta morkų viršūnėlės ir mano, kad jų išmesti neverta.
„Dauguma šakniavaisių, tokių, kaip morkos, ropės, ridikėliai, burokėliai, yra auginami dėl šaknų, o stiebai yra nevertinami ir išmetami. Neverta išmesti visų tų naudingų ir skanių skanumynų.
Morkų viršūnėlės dažnai laikomos nuodingomis, nors tai visiška netiesa“, – patikino D.Morgan.
Pabandykite ir jūs neišmesti morkų viršūnėlių. Galite likti maloniai nustebinti tuo, ką jos suteiks jūsų patiekalams.
morkosdaržovėsVitaminai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.