Kad kūnas apsivalytų, specialistai rekomenduoja subalansuoti savo mitybą, bent du kartus per metus daryti iškrovos dienas, o bent kartą per mėnesį – vartoti detoksikuojančių arbatų.
„Norintys išvalyti organizmą nuo toksinų pirmiausia turėtų mitybos įpročius pakeisti sveikesniais ir, jei sunku atsisakyti visai, tai bent sumažinti alkoholio, kavos ir tabako vartojimą. Iškrovos diena – puikus startas, tačiau nereikėtų to suprasti kaip badavimo, svarbu pasiskaičiuoti, kad per dieną suvartotumėte apie 600 kilokalorijų. Penkis kartus per dieną suvalgyti dalį maisto, nuolat užgeriant pakankamu kiekiu skysčių – vandeniu arba arbata. Dėl organizmo patiriamo streso, tokia diena turėtų būti tik viena per savaitę, tačiau kasdien vartoti daug skysčių ir gerai išsimiegoti – privaloma“, – sakė mitybos specialistas Gediminas Čižauskas.
Pasak jo, į pagalbą organizmo detoksikacijai būtina pasitelkti antioksidantus. Pagrindiniai jų – gerai žinomi vitaminai A, C, E, taip pat cinkas, selenas – randami įvairiuose vaisiuose, daržovėse, riešutuose, tačiau mokslininkai ištyrė, kad daugiausia antioksidantų randama arbatoje – kartais net iki 40 kartų daugiau nei vitamine C.
Todėl arbata, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, turėtų tapti būtina kasdienio raciono dalimi – detoksikacine priemone, padedančia ne tik organizme palaikyti skysčių pusiausvyrą, tačiau ir išvalyti jį nuo pavojingų medžiagų.
„Arbatos rūšių yra ne viena – žalia, juoda, Pu-erh, japoniška „matha“, balta – tad visi gali pasirinkti savo mėgstamą ir pasinaudoti tik toms arbatžolėms būdingomis gerosiomis savybėmis.
Taip pat svarbu žinoti, kad detoksikacijos procesas turi tam tikrus etapus: rytinis puodelis arbatos padės organizmą papildyti vitaminais ir prarastais elektrolitais, taip pat suteiks energijos visai dienai, o vakare kvapnus gėrimas padės išvalyti per dieną susikaupusius toksinus ir kitas mūsų kūnui kenksmingas medžiagas.
Todėl arbatą vėsiais rytais rekomenduoju pagardinti ženšeniu, citrinų sultimis, imbieru ar prieskoniais, o vakare puikiai nuramins ir miegui organizmą paruoš arbata su ramunėlėmis“, – detoksikacijos subtilybes aiškina G. Čižauskas.
Mitybos specialistas išskiria šias detoksikuojančių arbatų rūšis ir jų savybes
Žalioji arbata
Greitina medžiagų apykaitą, tad organizmas sudegina daugiau kalorijų;
Stiprina imunitetą, todėl mėgaujantis šia arbata galima išvengti peršalimo ligų ir virusų;
Arbatžolėse esančios medžiagos silpnina neurologinių ligų simptomus.
Juodoji arbata
Arbatžolėse yra taninų, padedančių sumažinti žarnyno uždegimą ir slopinančių toksinų pasisavinimą, tad ji puikiai gelbsti nuo viduriavimo;
Juodojoje arbatoje esančios medžiagos tam tikra prasme veikia kaip insulinas, tad gali padėti sergantiems antrojo tipo diabetu;
Skatina virškinimą;
Mažina riziką susirgti širdies ligomis.
Pu-erh arbata
Tradicinėje kinų medicinoje ši arbata – vaistas nuo visų ligų;
Detoksikuoja organizmą;
Padeda greičiau apdoroti ir suvirškinti riebų maistą, tad gali būti vartojama vietoj virškinimo fermentų;
Gerina medžiagų apykaitą, tad sparčiau deginamos kalorijos ir greičiau lieknėjama;
Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;
Organizmą praturtina reikalingomis mineralinėmis medžiagomis;
Pu-erh arbatžolėse esantys fermentai padeda organizmui greičiau skaidyti alkoholį;
Iš kūno padeda šalinti šlakus; stiprina imuninę sistemą, tad padeda apsisaugoti nuo peršalimo.
„Kunmingo mokslo ir technologijų universitete tyrėjai analizavo mutavusį „baltymą 53“ (p53), kuris skatina vėžinių ląstelių vystymąsi. Mokslininkai nustatė, kad Pu-erh arbata pasižymi savybėmis, stabdančiomis šio baltymo vystymąsi, o tai – tiesioginė sąsaja su kelio užkirtimu vėžio plitimui. Rytų medicinoje naudota kaip vaistas, Vakaruose ši arbata dar tik atranda savo mėgėjus, ieškančius naujų skonių ir natūralių sveikatinimo alternatyvų“, – teigė sveikos mitybos specialistas G. Čižauskas.
Tradicinės kinų medicinos gamintoja bendrovė „Tasly“ Lietuvos rinkai pasiūlė naują produktą – Pu-erh arbatos esencijos ekstraktą, kuris be įprastų arbatos savybių pasižymi tirpumu vandenyje, tad tokia arbata patogu mėgautis tiek namuose, tiek išvykus į kelionę. Jis pagamintas iš aukščiausios kokybės arbatmedžio lapelių, auginamų specialiuose laukuose, apsaugant juos nuo sunkiųjų metalų ir pesticidų, o inovatyvus džiovinimo būdas išlaiko arbatos esenciją ir gerąsias jos savybes.