Merilendo universiteto mokslininkų komanda tiki, kad probiotikai, arba gerosios bakterijos, esančios fermentuotame maiste, padidina neurotransmiterių, vadinamų GABA, gamybą, o jų poveikis yra toks pat, kaip nerimą slopinančių medikamentų.
„Manoma, kad fermentuotuose produktuose esantys probiotikai pakeičia žarnyno mikroflorą, o tai turi įtakos smegenų veiklai“, – teigė profesorius Matthew Hilimire.
Tyrime dalyvavo 700 savanorių. Jie pildė klausimynus apie fermentuotų produktų, kuriuose yra daug probiotikų, tokių, kaip rauginti kopūstai ar agurkai, vartojimą.
Tie, kurie nurodė valgantys daugiau fermentuoto maisto, patyrė mažiau socialinio nerimo simptomų. Ir atvirkščiai – tokių produktų nevalgantys asmenys pasirodė esą didesni neurotikai.
Socialinis nerimas apibrėžiamas kaip nuolatinė socialinių situacijų baimė. Tai vienas dažniausių sutrikimų pasaulyje. Nuo jos kenčiantieji bijo kalbėti grupei, naujų pažinčių, nepažįstamų žmonių, jie netgi bijo kalbėti telefonu.