Vaišės švenčių stalui – iš profesionalų rankų

2024 m. gruodžio 13 d. 09:00
Nenumaldomai artėjant didžiosioms metų šventėms kyla daugybė rūpesčių dėl to, kokiais užkandžiais ir patiekalais nustebinti artimuosius arba į vakarėlį susirinkusius svečius, o ką skanaus nusivežti lauktuvių. Visus sprendimus rasite užsukę į „Norfos“ parduotuves.
Daugiau nuotraukų (7)
Šventinę nuotaiką skleidžiančiose prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse pasiūlymai nustebins tiek tradicijų gerbėjus, tiek ieškančius naujų, rafinuotų skonių. Čia šventiniam vakarėliui, Kūčioms, Kalėdoms ar Naujųjų metų vakarui pasiruoš visi – tiek taupantys laiką ir ieškantys profesionalų paruoštų gaminių ar naujų idėjų, tiek mėgstantys lepinti artimuosius savo kurtais skanėstais.
Kokiais gaminiais šiemet mus nustebins prekybininkai ir gamintojai?
Nors gruodis – advento mėnuo ir kai kurie žmonės atsisako mėsos ar pakeičia ją žuvimi, artėjant šventėms mėsos pardavimas gerokai išauga.
„Gruodis ir visas prieššventinis laikotarpis mėsininkams yra vienas intensyviausių metų laikų. Pirkėjai perka daugiau šviežios mėsos šventiniam stalui.
Mėsininkai ir pardavėjos „Norfose“ dirba maksimaliu pajėgumu, kad užtikrintų šviežumą, kokybę ir platų asortimentą“, – pasakojo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Šio prekybos tinklo parduotuvės išsiskiria tuo, kad čia patiekiama tik šviežiausia mėsa. Vitrinose galima rasti plačiausią asortimentą šviežios kiaulienos ar kitos mėsos – nuo kojų, galvų, kitų subproduktų iki sprandinės, išpjovų ir kitų brangių dalių. Tad šeimininkėms ar šeimininkams lieka tik išsirinkti patiekalą, kurį norisi gaminti, ir užsukti į „Norfą“.
Šviežia kiauliena jau seniai tapo savotiška „Norfos“ prekybos tinklo vizitine kortele, kuria pagrįstai didžiuojamasi. Kaip kasdien, taip ir prieš šventes kiauliena populiarumu tradiciškai smarkiai lenkia kitas mėsos rūšis.
Antroje vietoje pagal populiarumą – vištiena, toliau – jautiena ir galiausiai – nedidelę dalį užimančios kitos mėsos rūšys – kalakutiena, veršiena, ėriena.
„Daugelis pirkėjų vis dar puoselėja tradicijas ir perka šviežią mėsą, gamina patiekalus pagal šeimos receptus. Bet yra nemažai tokių, kurie renkasi jau paruoštus kepti mėsos gaminius, nes tai padeda sutaupyti laiko. Populiariausia šventėms – marinuota antis, kiaulienos kepsniai, kepta sprandinė.
Šiais metais pasiūlėme kepti paruoštą šventinę kiaulienos sprandinę medaus ir graikinių riešutų marinate. Tai didesnio svorio, maždaug 1,5 kilogramo, sprandinės kepsnys, pasižymintis švelniu skoniu, medaus ir graikinių riešutų aromatu“, – idėja šventinei vakarienei pasidalijo D.Bartošius.
Marinuotų, kepti jau paruoštų gaminių šventėms pasiūlė ir „Rivonos“ mėsos cechas, įsikūręs Šilalėje.
„Ieškojome visiškai naujų skonių ir pasiūlėme marinuotų produktų su naujais įdomiais marinatais: medaus ir riešutų, obuolių ir karamelės, moliūgų, raudonojo vyno, citrinų ir rozmarinų. Visi jie pikantiško, išskirtinio aromato ir skonio“, – pažymėjo mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.
Šie gaminiai yra paruošti kepti – reikia tik įsijungti orkaitę, dėti į ją pasirinktą mėsos kepsnį ir, mėgaujantis po namus sklindančiais nuostabiais aromatais, laukti pietų ar vakarienės.
Norintys išbandyti ką nors naujo turėtų atkreipti dėmesį į marinuotas sparnelių vidurines dalis obuolių ir karamelės marinate. Pasak D.Vaišvilienės, tai vištienai labai tinkantis obuolių ir kario skonių derinys.
Taip pat galima įsigyti ir tame pačiame marinate marinuotų viščiukų.
Tradicinio skonio mėgėjams turėtų patikti „Rivonos“ marinuotos viščiukų blauzdelės be sąnario kefyro skonio marinate – šis patiekalas tiks ir kasdienai, ir šventiniam stalui.
Marinuoti viščiukų sparneliai „tulpelės“ moliūgų marinate tiks švelnaus skonio gerbėjams, o marinuotos viščiuko puselės citrinų ir rozmarinų marinate pasižymi gaiviu pikantišku skoniu.
Norintys artimuosius nustebinti antimi gali rinktis anties krūtinėlę medaus ir riešutų marinate arba tame pačiame marinate paruoštą visą antį.
O jeigu norisi kitokių šventės aromatų, verta rinktis antį raudonojo vyno marinate.
Kiaulienos mėgėjams, besidairantiems į paruoštų kepti kepsnių vitrinas, bendrovės „Rivona“ vadybininkė Nadežda Perminienė pataria atkreipti dėmesį ir į kitus šventinius gaminius: įdarytą nugarinę ar sprandinę.
Sprandinė yra įdaryta spanguolėmis ir obuoliais, o nugarinė – slyvomis.
„Kiauliena jau išmarinuota, įdaryta, aprišta siūlu, todėl iškepus kepsnys atrodo labai šventiškai. Tikrai papuoš stalą“, – pabrėžė vadybininkė.
Mėsos technologė D.Vaišvilienė pastebėjo, kad šventiniu laikotarpiu visuomet padidėja ne tik marinuotų mėsos gaminių paklausa, bet ir tų, kuriuos reikia tik pašildyti.
Taupantys laiką, tačiau norintys tikrai neprasto patiekalo „Norfose“ gali pasidairyti lėtai virtų produktų pakuotėse. Juos pašildžius ir patiekus su tinkančiu garnyru galima mėgautis profesionalų paruoštu valgiu.
Šiemet „Rivonos“ mėsos cechas pasiūlė dvi naujienas: lėtai virtas ančių šlauneles medaus ir riešutų skonio marinate ir tame pačiame marinate marinuotas kalakutų šlauneles.
Mėgstantys kiaulieną neapsiriks pasirinkę lėtai virtus šonkaulius ar karką – šiuos gaminius „Norfos“ pirkėjai jau yra įvertinę, perka juos ir kasdienai, ir šventėms.
Jokia didelė šventė neapsieina be mėsos vyniotinių – jų mėgėjams „Rivonos“ technologai taip pat paruošė naujienų.
„Atrinkome populiariausius ir pagaminome tris skirtingus vyniotinius, įtiksiančius tradicinio lietuviško skonio gerbėjams. Tai virtas kiaulienos vyniotinis su paprikomis, pomidorais ir kanapėmis, virtas kiaulienos sprandinės vyniotinis „Proginis“ su daug natūralių prieskonių ir žolelių. Paukštienos mėgėjams – virtas vištienos vyniotinis su skrudintais sezamais“, – išvardijo mėsos technologė D.Vaišvilienė.
Dar viena grupė – karštai rūkyti, virti gaminiai, kurie taip pat tiks ir kasdieniam užkandžiui, ir šventiniam stalui.
Tai karštai rūkyti vištienos suktinukai su obuoliais, karštai rūkyti vištienos suktinukai su spanguolėmis. Pikantiško skonio gerbėjams patiks karštai rūkyti obuolių ir karamelės skonio vištienos užkandukai arba karštai rūkytos kiaulienos sprandinės juostelės, dekoruotos prieskoniais ir kvepiančios natūraliu dūmu.
Norint papuošti stalą išskirtiniu patiekalu verta susipažinti ir su „Norfos“ parduotuvėse veikiančių kulinarijos cechelių asortimentu. Juose prieš šventes galima užsisakyti įvairių proginių patiekalų, džiuginančių ne tik skoniu, bet ir patiekimu.
Tai įdaryta lydeka, įdarytas viščiukas, įdarytas ančiukas, įdarytos viščiukų kulšelės.
„Šių gaminių nėra nuolatiniame asortimente, tai proginiai patiekalai, užsisakę jų iš anksto galėsite būti ramūs, nes turėsite jau papuoštą patiekalą. Jį bus galima dėti tiesiai ant stalo“, – pasakojo N.Perminienė.
Ji pastebėjo, kad užsakomuosius patiekalus, mišraines ir kitą kulinarijos skyrių produkciją renkasi ne tik šeimos, bet ir kolektyvai. O jos yra tikrai daug ir įvairios.
Vitrinose prieš šventes puikuojasi gausybė šviežiai virtų vyniotinių su slyvomis, abrikosais, spanguolėmis ir obuoliais. Naujiena įdomesnių skonių mėgėjams – vištienos vyniotinis su juodaisiais serbentais. Arba kiaulienos vyniotinis su baravykais.
Švenčių stalui labai tiks naminius gaminius primenantys grynos mėsos vyniotiniai – šventinis vištienos vyniotinis ir šventinis sprandinės vyniotinis.
Taip pat gausybė klasikinių kiaulienos, vištienos ir kalakutienos vyniotinių. Jų rūšių tiek daug, kad kiekvienas pirkėjas ras pagal savo skonį.
Parduotuvių kulinarijos skyriuose, kaip visuomet, bus ir didžiulis mišrainių – tiek su majonezu, tiek be jo, kepsnių, salotų, žuvies patiekalų pasirinkimas.
Nemažai naujovių į „Norfos“ parduotuvių vitrinas įliejo Kėdainiuose įsikūręs „Rivonos“ žuvies ir kulinarijos cechas. Tikri silkės mėgėjai neatsispirs silkių mišrainei su spanguolėmis.
„Lengvo pikantiško skonio mišrainė pagaminta iš silkių, porų, spanguolių, bulvių, pomidorų, majonezo. Ją ragaujant maloniai jaučiasi sūrumas, rūgštumas, saldumas. Tai šventiškas, gurmanų stalo vertas patiekalas“, – patikino technologė Ieva Bagackienė.
Tiems, kurie neįsivaizduoja švenčių stalo be liežuvio, turėtų patikti virto kiaulės liežuvio mišrainė su marinuotais agurkais, pievagrybiais ir porais.
Kėdainiškių pasiūlyta naujiena – ir kepti silkių suktinukai su agurkais ant iešmelio. Švelniai marinuoti, džiūvėsėliais apibarstyti silkių suktinukai yra apkepti. Juos tereikia pašildyti, bet galima valgyti ir kaip šaltąjį užkandį.
Puošniai ant stalo atrodys ir kita naujiena – keptos silkės su galva, įdarytos troškintomis morkomis, svogūnais ir pievagrybiais. Šį patiekalą I.Bagackienė siūlytų pašildyti, tuomet labiau išryškės skonis ir kvapas.
Kiaulienos mėgėjams Kėdainių kulinarai pasiūlė suktinukų su džiovintomis slyvomis. O vištienos gerbėjai gali rinktis vištienos suktinukus, įdarytus paprikomis ir obuolių gabaliukais, – šis derinys, pasak I.Bagackienės, suteikia šventiško aromato ir poskonio.
Užkandžių stalui „Norfose“ taip pat yra didžiulis pasirinkimas rūkytų ar vytintų dešrų, įvairių mėsos gaminių, kurie įtiks net išrankiausiems pirkėjams.
„Laukdami švenčių pirkėjai dažnai perka įdomesnius, brangesnius vytintus gaminius, bet neatsisako ir kasdienių“, – pristatydama šio sezono naujienas pažymėjo D.Vaišvilienė.
Tarp naujovių – vytinta kiaulienos nugarinė su brandintais juodaisiais pipirais – mėsos skonis ir aromatas, pasak technologės, būdingas vytintiems itališkiems gaminiams, o brandinti juodieji pipirai suteikia dar ypatingesnio skonio.
Bet kokį užkandžių stalą papuoš ir vytintas kumpis, sprandinė, vytinta išpjova, kiaulienos gabaliukai, taip pat įvairiausia vytinta dešra.
Visiems gurmanams verta paragauti čioriso dešros, dešros su figomis, slyvomis ar Chalapos paprikomis. Tradicinio skonio gerbėjai gali pasimėgauti „Kindziuko“, „Anytos“, „Klasikos“, „Ponių“ ir kitomis dešromis.
Ieškantys lietuviškų skonių apsidžiaugs paragavę vytintos kiaulienos dešros su tikrais baravykais ar vytintos dešros „Girios su spanguolėmis“.
Neseniai „Rivona“ atnaujino ir keletą senesnių gaminių receptūrų – jiems pikantiškesnio skonio ir aromato suteikė tiktai šiemet pristatyti nauji prieskoniai. Tai klasikinio skonio vytinta „Šeimos“ dešra, pikantiško skonio vytinta dešra su graikiniais riešutais, vytintos užkandžių lazdelės, mažai rūkyta kiaulienos nugarinė. Tai skoningas, prieskoniais ir švelniu natūraliu dūmu kvepiantis gaminys, taip pat puikiai tiksiantis bet kokių švenčių stalui.
Populiarus ir jau tikra klasika yra tapęs šaltai rūkytas lietuviškas kiaulienos kumpis su koja. „Šis didelis kumpis yra išskirtinis dėl savo natūralios kumpio formos, kaimiško gaminio išvaizdos ir skonio. Supakuotas dėžutėje, todėl patogu įteikti kaip dovaną ar nusinešti į svečius“, – pasakojo D.Vaišvilienė.
Bendrovės „Rivona“ vadybininkė N.Perminienė taip pat pažymėjo, kad „Norfos“ parduotuvėse yra didžiulis asortimentas rūkytų ar vytintų mėsos gaminių. Jie tiks ir patiems pasilepinti, ir dovanoms ar lauktuvėms.
Šventiškai išpuoštose dovanų dėžutėse – skilandžiai, vytintos dešros po vieną, dvi ar tris, skirtingų skonių mėsos rinkiniai – kiekvienas pasirinks ir pagal skonį, ir pagal gaminio dydį ar kainą.
Itin šventiškai atrodo prabangūs vytinti ir šaltai rūkyti kiaulienos gaminiai prieskonių pataluose, šaltai rūkyta kiaulienos išpjova su rožiniais pipirais, išskirtinio skonio ir paruošimo šaltai rūkyta nugarinė, kumpis.
Šalia prabangesnių gaminių – ir daugybė paprastesnių, tradicinių: virti jaučių liežuviai, rūkyti kiaulių liežuviai, įvairiausių skonių vištienos gaminiai, pavyzdžiui, vištienos kumpelių pyragas, kuriame – 95 procentai mėsos.
Nemažas pasirinkimas ir rūkytų įvairių vištienos dalių – ši produkcija prieš šventes taip pat labai populiari, nes daugybė žmonių ją naudoja įvairioms salotoms, užkandžiams ruošti.
Nemažai ir ispaniškų gaminių: kelių skonių klasikinės dešros, jų rinkinukų. Dovanoms itin tiks mėsos gaminiai su pjaustymo lentelėmis, peiliu, kumpiai su stovu.
Šventės – ne šventės, jei ant stalo nėra žuvies. Kėdainiuose įsikūręs žuvies ir kulinarijos cechas neseniai pasiūlė keletą naujienų. Tai rūkytos slapukų išklotinės ir rūkyta vilkžuvė.
„Slapukai – mažiau pažįstama žuvis. Ji yra riebesnė, joje nedaug kaulų, o skoniu šiek tiek primena doradą. Vilkžuvėje kaulų taip pat nedaug, tai minkšta, drėgna žuvis“, – pasakojo technologė I.Bagackienė.
Vienos populiaresnių rūkytų žuvų – šaltai ar karštai rūkytos skumbrės. Šalia jau įprastų skumbrių „Norfos“ parduotuvėse pasirodė didesnės jų giminaitės, mat kėdainiškiai ėmė rūkyti didesnes, 600 gramų sveriančias skumbres. Jos riebesnės, jose išlieka daugiau drėgmės, todėl jos vadinamos „Ypatingosiomis“.
Kėdainiuose ruošiama ir daugelio pamėgta silkė – tiek silkių filė, tiek silkės su galva.
„Silkes su galva renkasi tie, kurie mėgsta suktis virtuvėje ar nori natūralesnio produkto. Iš trijų rūšių vienodai populiarios visos trys – „Tradicinė“, „Senolių“, „Bajoriška“. „Bajoriška“ yra prabangesnio skonio.
O tie, kurie nori greičiau paruošti patiekalą, renkasi silkių filė. Jiems siūlome keturių rūšių filė – klasikinę marinuotą, silkių filė aliejuje, „Skandinavišką“ ir „Švedišką“, – išvardijo I.Bagackienė.
Neliko pamiršti ir saldumynų mėgėjai – jiems „Norfose“ taip pat paruoštas gausus asortimentas. Kėdainiuose įsikūrusi „Rivonos“ kepykla šalia jau daugelio pamėgtų kepinių šiemet pasiūlė tris naujienas, kurias pristatė kepyklos vadovas Erikas Čikota.
Tai ruginis meduolis su džiovintais vaisiais. Plokštainio tipo kepinys yra pagardintas žiemiškais prieskoniais, o jį perpjovus matyti cukatos.
Tortas su prancūzišku kremu itin tiks Kalėdoms ar kitoms žiemos šventėms. Šokolado skonio biskvitas, sluoksniuotas su traškiu juodojo šokolado kremu, o lengvumo jam suteikia prancūziško krembriulė skonio kremas. Tortas kvepia šokoladu, imbierais ir apelsinais.
Mėgstantys medaus tortą turėtų išbandyti kitą naujieną – marcipanų skonio tortą. Tai medaus biskvitas, perteptas slyvų ir grietinėlės su marcipanais kremu, aplietas šokolado glazūra.
Dar viena naujiena plokštainių asortimente – morkų ir apelsinų plokštainis su apelsinų žievelėmis, apelsinų džemu, plikyto kremo ir grietinėlės pertepimu.
„Norfos“ pirkėjai jau seniai yra pamėgę ir kitus kepyklos gaminius – kaneles, tortus „Avietinė palaima“, „Snikeriukas“, varškės pyragą su vyšniomis, tad Kėdainių konditerininkai dirbs pasiraitoję rankoves, kad šių skanėstų pirkėjai nepritrūktų.
Norint patiems pasilepinti ar pradžiuginti kitus smaližius saldumynais daug dairytis netenka – „Norfos“ parduotuvių lentynos pilnos šventinių skanėstų – mažų ar didesnių šokoladinių figūrėlių, įvairiausių dydžių ir formų saldainių rinkinių, puoštų vaikų mėgstamų herojų atvaizdais ar tiesiog žiemiškais paveikslėliais.
Kai kurie saldumynų rinkiniai – su žaisliukais, puodeliais ar mielomis smulkmenomis, todėl puikiai tiks dovanoms. Tad užsukite į „Norfą“. Šventiniai atradimai čia nustebins visus – didelius ar mažus, taupius, praktiškus ar gurmanus.
Kepta antis su apelsinais ir medumi
„Norfos“ vyriausiojo mėsininko D.Bartošiaus receptas
Reikės:
  • 1 anties
  • 2 apelsinų (vieno sultims, kito pjaustyti)
  • 3 v. š. medaus
  • 2 a. š. garstyčių
  • druskos, pipirų, šviežių čiobrelių
Įtrinkite antį druska, pipirais ir susmulkintais čiobreliais. Palikite marinuotis bent kelioms valandoms, o geriau pernakt.
Sumaišykite apelsinų sultis su medumi ir garstyčiomis. Šiuo mišiniu aptepkite antį.
Į vidų įdėkite kelis apelsino griežinėlius.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 2,5 val. Pirmą valandą – kepimo maiše, po to jį prapjaukite ir baikite kepti be jo, retkarčiais apipildami sultimis, kurios susikaupia kepimo metu.
Patiekite su keptomis daržovėmis ir bulvėmis.
NorfareceptasAntis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.