​Ant rudeniško stalo – sotūs valgiai iš šviežios lietuviškos kiaulienos

2024 m. lapkričio 15 d. 09:00
Kai už lango ūžauja rudeniniai vėjai, o dienos vis trumpyn ir šaltyn, tiek kūną, tiek sielą sušildo sotūs, gardūs, kvapūs namuose paruošti patiekalai. Vasarą pietums ar vakarienei dažniausiai rinkdavomės lengvas salotas, šaltas sriubas ar kepsnius ant laužo, o vėstant orams namuose kasdien ant stalo garuoja tirštos sriubos, aromatingi troškiniai, sultingi kepsniai.
Daugiau nuotraukų (2)
Šaltuoju sezonu daugiau gaminama namuose, ruošiami mėsos patiekalai, tad nieko nuostabaus, kad keičiasi ir pirkėjų krepšelio turinys.
Populiari šviežia mėsa
„Natūralu, kad šiuo metu mažiau perkama marinuotų gaminių, skirtų kepti kepsninėje ar virš gyvos ugnies lauke, todėl ir mes šiek tiek sumažinome šių gaminių asortimentą.
Tačiau rudenį padidėja šviežios išpjaustytos mėsos paklausa, nes žmonės, dažniau leisdami vakarus ar savaitgalius namuose, daugiau laiko ir dėmesio skiria maistui ruošti. Dažniau ruošiami šilti, sotūs patiekalai, tad ir jiems skirtų produktų paklausa didėja“, – pažymėjo „Norfos“ prekybos tinklo vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Pasak jo, rudenį ir žiemą išauga šviežios kiaulienos, jautienos ir vištienos pardavimas, nes iš šių mėsos rūšių dažnai ruošiami tradiciniai patiekalai, populiarūs daugelio šeimose.
O kiauliena – mėsa, kuri dažniausiai atsiduria ant lietuvių stalo. Keičiantis sezonams keičiasi tik patiekalai, ruošiami iš jos: vasarą daugiau perkama mėsos, kurią galima kepti lauko kepsninėse, – sprandinės, nugarinės, mentės.
O šaltuoju metu daugiau nuperkama smulkintos ar troškinti skirtos mėsos – mentės, kumpio, taip pat perkama mėsos, tinkamos šaltienai virti, – karkų, kojų.
Į parduotuves – kitą dieną
Visoje Lietuvoje išsidėsčiusiame „Norfos“ prekybos tinkle per mėnesį parduodama iki 2000 tonų šviežios ar marinuotos mėsos.
Šviežia mėsa jau seniai yra tapusi savotiška „Norfos“ parduotuvių vizitine kortele, dėl kurios į šį prekybos tinklą veda daugybės pirkėjų keliai.
Dažno iš jų krepšeliuose atsiduria šviežia kiauliena. Nebrangi ir daugelio mėgstama kiauliena puikiai tinka norint greitai paruošti pietus ar vakarienę.
Visoje šalyje esančias „Norfos“ parduotuves kiauliena pasiekia iš Šilalės rajone įsikūrusio bendrovės „Rivona“ mėsos cecho. Tai leidžia optimaliai sutrumpinti kiaulienos skerdenos kelią į parduotuves – jau kitą dieną šviežia mėsa pasiūloma pirkėjams.
Parduotuvės užsako kiaulienos tik pagal poreikį, todėl ji visada šviežia, o vietoje dirbantys mėsininkai išpjausto skerdenas, sumala faršą.
Ką ir kada rinktis?
Pirkėjai kiaulienos dalį renkasi pagal tai, kokį patiekalą ketina gaminti, – „Norfos“ parduotuvėse pasiūla tokia, kad įtinka net išrankiausiesiems: nuo išpjovos ar nugarinės iki subproduktų.
„Kiekviena dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams gaminti“, – pasakojo D.Bartošius.
Kaip pabrėžė mėsininkas, populiariausios kiaulienos dalys yra sprandinė, kumpis, šoninė, nugarinė. Šios dalys tinka kepti keptuvėje, troškinti, kepti orkaitėje arba ruošti įvairius troškinius.
Pavyzdžiui, kiaulienos kumpis yra labai universalus, jis tinka tiek kepsniams, tiek troškiniams, tiek virti sriuboje.
Kiaulienos sprandinę pirkėjai mėgsta dėl sultingumo. Dažniausiai iš jos ruošiami kepsniai arba troškiniai.
Iš kiaulienos nugarinės kepami karbonadai, sukami įvairiausi suktinukai.
Kiaulienos šoninė yra populiari dėl ypatingo skonio ir struktūros, kai raumenų sluoksnį keičia riebalai. Ji dažnai naudojama kepti, rūkyti, šoninės dedama į troškinius ar sriubas, sukami vyniotiniai.
Kiaulienos karkas renkasi šeimininkės, mėgstančios virti šaltieną, iš jų neretai sukami ir vyniotiniai.
Ir pigu, ir sveika
Šaltuoju metų laiku padidėja ir subproduktų populiarumas. Kepenys, širdys, inkstai vis dažniau pradedami vertinti kaip sveikatai naudingi produktai, kuriuose daug vitaminų, mineralų, kitų naudingųjų medžiagų.
Taip pat didėja ir kojų, ausų ar kiaulių galvų pardavimas, mat šaltuoju metu gana populiaru virti šaltieną – šiam tradiciniam, nuo seno pamėgtam patiekalui ir prireikia šių dalių.
„Iš kiaulienos subproduktų taip pat galima paruošti daugybę įvairių patiekalų. Kepenis galima tiek kepti, tiek troškinti, iš jų ruošiami įvairūs paštetai ir vyniotiniai. Širdys, inkstai gali būti troškinami, liežuviai – verdami ar naudojami kaip vyniotinių sudėtinė dalis“, – dar keletą tradicinių patiekalų, kuriuos galima paruošti iš kiaulienos, pasiūlė D.Bartošius.
Tad idėjų, kuo pamaitinti šeimą ar pavaišinti svečius, tikrai daug.
Smulkinama vietoje
„Norfos“ vyriausiasis mėsininkas atkreipė dėmesį ir į tai, kad visuomet populiari yra ir malta kiauliena.
Pirkėjai vertina tai, jog ji ne tik lengvai virškinama, bet ir tai, kad iš jos galima greitai ir nesudėtingai paruošti patiekalus, kurie visiems primena tėvų ar senelių namus.
Maltinukai, kotletai su įdarais ar be jų, cepelinai, balandėliai, įdarytos bulvės, paprikos ar makaronai su malta mėsa – idėjų tiek daug, kad kasdien galima ruošti vis kitą patiekalą ir jie niekad neatsibos.
„Pirkėjams patinka, kad malta kiauliena taupo laiką virtuvėje“, – atskleidė D.Bartošius.
„Norfos“ parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa yra smulkinama vietoje, parduotuvėse esančiuose mėsos cechuose, todėl ji nuolat šviežia. „Malama tik tiek, kiek tuo metu reikia pardavimui pagal kiekvienos parduotuvės poreikį“, – patikino D.Bartošius.
Greiti ir sotūs pietūs
Jis pataria atkreipti dėmesį ir į „Norfos“ parduotuvių mėsos vitrinose esančius įvairius paruoštus kepti gaminius, marinuotus kepsnius, šašlykus, šviežias kiaulienos dešreles.
Pasitikdami šaltąjį sezoną „Norfos“ mėsininkai pirkėjams pasiūlė gaminį, kuriuo neprekiaujama vasarą ir kuris itin patiks skubantiems, nemokantiems ar neturintiems laiko ruošti pietų ar vakarienės.
Šviežios mėsos vitrinose verta pasidairyti šviežių kiaulienos maltinių. Parsinešus namo ir iškepus, valgį visai šeimai galima patiekti labai greitai.
Liks tik pasirūpinti tinkamu garnyru.
Taip pat „Norfose“ galima įsigyti jau iškeptų tų pačių maltinių. Karštose keptų gaminių vitrinose siūlomi kiaulienos maltiniai visuomet švieži ir šilti, tad, čia pat įsigijus ir garnyro, pietus galima pavalgyti per penkiolika minučių.
Ir namuose, ir lauke
Darbo dienomis, kai trūksta laiko, „Norfose“ galima rinktis ir kitus paruoštus marinuotus gaminius, kuriuos reikia tik išsikepti keptuvėje ar orkaitėje, – užteks vos pusvalandžio, ir vakarienė garuos ant stalo.
Savaitgalio pietums, jei norisi ilgiau užsibūti virtuvėje, galima pasigaminti daugiau laiko reikalaujančių patiekalų.
O jei leidžia oras ir galimybės, kodėl lauke kepsninėse neišsikepti „Norfos“ paruoštų šašlykų ar kepsnių, šviežių kiaulienos dešrelių?
Tad jeigu norite pagaminti skaniausią patiekalą iš pačios kokybiškiausios kiaulienos ar laukiate svečių, jei neturite laiko ruošti vakarienės ar pristigote idėjų, užsukite į „Norfą“. Čia mėsą ir jos gaminius renkasi tie, kurie vertina kokybę ir gerą skonį.
Kuo pasižymi šviežia kiauliena
Nors „Norfos“ parduotuvėse kiauliena visuomet šviežia, mėsininkas D.Bartošius priminė keletą požymių, pagal kuriuos galima atskirti šviežią kiaulieną.
  • Spalva. Šviežia kiauliena turi būti rausvos arba šviesiai raudonos spalvos, be tamsių ar žalių dėmių.
  • Kvapas. Turėtų būti švelnus, būdingas šviežiai mėsai, be rūgštumo ar kitų neįprastų kvapų.
  • Konsistencija. Mėsa turėtų būti elastinga, jos paviršius – drėgnas, nelipnus, o ją paspaudus pirštu mėsa turi atgauti pradinę formą.
  • Šviežią kiaulieną geriausia paruošti ir suvartoti tą pačią ar kitą dieną. Taip pat svarbu ir tinkamai ją laikyti: šaldytuve temperatūra turi siekti 2–4 laipsnius Celsijaus.
Naudingi baltymai, vitaminai ir mineralai
Nors kiauliena ir labai populiari mėsa, kai kurie žmonės jos vengia, nes yra įsitikinę, kad tai visiškai nenaudinga riebi mėsa, didinanti cholesterolio kiekį organizme.
Mokslininkai ir gydytojai, remdamiesi tyrimais, pastaruoju metu vis dažniau teigia, kad viską lemia kiekis, paruošimo būdas ir tai, kokia kiauliena vartojama. Pasirodo, liesa kiauliena, kurioje yra daug baltymų, vitaminų bei mineralų, tokia pat naudinga organizmui kaip liesa jautiena ir vištiena.
Kiaulienoje yra visos devynios organizmui reikalingos nepakeičiamos aminorūgštys.
Skirtingai nuo kitų rūšių raudonos mėsos, pavyzdžiui, jautienos ar ėrienos, kiaulienoje yra itin daug tiamino – kitaip tariant, vitamino B1, kuris padeda palaikyti normalią medžiagų apykaitą, sveiką nervų sistemos veiklą, jis naudingas širdžiai.
Kiaulienoje esantis selenas ne tik padeda pagerinti nuotaiką, sumažinti depresijos riziką, bet ir pagerinti kognityvines (pažintines) funkcijas, stiprinti širdį, tai labai svarbus mikroelementas, stabdantis oksidacinius pažeidimus, skydliaukės hormonų sutrikimus.
Cinkas, kurio gausu kiaulienoje, yra būtinas sveikoms smegenims ir imuninei sistemai.
Vitaminai B12 ir B6, niacinas (vitaminas B3), D, A, geležis, fosforas, kiti vitaminai ir mineralai – tai tikrai svarbi priežastis neatsisakyti kiaulienos.
Tiesa, verta atminti, kad perdirbtoje kiaulienoje yra nemažai druskos, kuri gali kelti tam tikrų rizikų sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.