Be mėsos šaltasis sezonas neįsivaizduojamas: štai, kokią renkasi lietuviai ir ką iš jos ruošia

2024 m. spalio 15 d. 11:00
Jei vasarą žmonės noriai rinkosi marinuotus mėsos gaminius ir juos kepė šašlykinėse ar kepsninėse, atšalus orams, sotesnėms vakarienėms dažniau dairosi žalios mėsos ir ją ruošia patys. Prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius atviras – lietuviai kone visus metus ištikimi kiaulienai, tačiau ant jų stalo vietos vis dažniau randa ir brandinta jautiena.
Daugiau nuotraukų (2)
Rinktis – atsakingai
Pasak D.Bartošiaus, panorus įsigyti šviežios mėsos sotiems šeimos pietums ar vakarienei, pirmiausia būtina išsirinkti receptą, o tuomet – patikimą pardavėją: toks ir yra prekybos tinklas „Norfa“. Pirkėjai kasdien čia gali įsigyti aukščiausios kokybės šviežios mėsos, kuri į vitrinas atkeliauja tiesiai iš Šilalės rajone esančios „Rivonos“ mėsinės.
„Praėjus vos 24 valandoms po skerdimo, mėsa – jau „Norfos“ parduotuvėse. Šviežios mėsos mes nesandėliuojame ir nešaldome, todėl galime garantuoti kad pirkėjo nenuvilsime ir parduosime tik šviežią mėsą“, – patikina ekspertas. Šaltuoju metu „Norfos“ parduotuvėse, kaip rodo patirtis, daugiau nuperkama smulkintos ar troškinti skirtos mėsos – mentės, kumpio, taip pat mėsos, tinkamos šaltienai virti – karkų, kojų.
Kaip atrodo šviežia, aukštos kokybės mėsa, kurios galite įsigyti „Norfos“ parduotuvėse?
Ištikimiausi pirkėjai žino, jog šviežios kokybiškos kiaulienos spalva – šviesiai rausva, paviršius – šiek tiek drėgnas, o jautienos spalva – tamsiai rausva. Perkant kiaulieną, rekomenduotina rinktis švarius, be pašalinių medžiagų, kraujo krešulių ar matomų kraujo dėmių, be išsikišusių sulaužytų kaulų ar sumušimo žymių kiaulienos gabalus. „Mėsą perkame akimis, tad bene svarbiausias šviežumo kriterijus – mėsos spalva“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.
Nors lietuviai yra gana konservatyvūs, tad mieliausiai perka tai, ką žino geriausiai – kiaulieną, vis daugiau pirkėjų išbando įvairesnius patiekalus. „Nors šiuo metu kiaulieną būtų sunku nukonkuruoti, aukščiausios kokybės sausai brandinta jautiena kepsniams taip pat randa savo vietą ant lietuvių stalo. „Norfos“ parduotuvėse pastatytose profesionaliose brandinimo spintose jautiena brandinama 21 parą, kad atsiskleistų geriausios jos savybės, iki to laiko neparduodama, tad ištikimiausi pirkėjai žino, jog panorę nustebinti artimuosius ar šeimos narius puikiu kepsniu, brandintos jautienos gali ir nerasti“, – nusijuokė D. Bartošius.
Jei apsilankėte vienoje iš 30 „Norfos“ parduotuvių ir įsigijote čia pat sausai brandintos jautienos, tačiau abejojate savo kulinariniais sugebėjimais, specialistas primena svarbiausius patarimus: pirmiausia iš parduotuvės parsineštą mėsą bent pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje – kepsniai iškeps tolygiau. Kokybiškam kepsniui jums nereikės daug sudedamųjų dalių, tik druskos, pipirų ir šiek tiek alyvuogių̨ aliejaus. Jei norite kepsnio su krauju, 300 g mėsos kepsnį̨, kuris yra 3–4 cm storio, iš abiejų pusių kepkite vos 1–2 minutes. Vidutiniškai iškeptam su krauju kepsniui prireiks 2–3 minučių iš abiejų̨ pusių. Vidutiniškai iškeptam – 3–5 minučių iš abiejų̨ pusių. O gerai iškeptam – maždaug 6–8 minučių iš abiejų̨ pusių.
Šviežiausia mėsa – tiesiai iš vitrinų
Vienas aktualiausių klausimų pirkėjui – rinktis vitrinose sveriamą mėsą ar plastiko pakuotėse? Norintiems aukščiausios kokybės mėsos, pašnekovas pataria rinktis parduodamą vitrinose – parduotuvėse dirbantys mėsininkai mėsą, atkeliavusią iš skerdyklos, iškart išpjausto, smulkina ir pateikia pirkėjams. Šviežios mėsos skyriuose galima rasti plačiausią šviežios kiaulienos ar kitos mėsos asortimentą: nuo kojų, galvų, kitų subproduktų iki sprandinės, išpjovų ir kitų mėsos dalių.
„Rinktis mėsą iš vitrinos verta ir dėl tvarumo – kiekvienas pirkėjas gali įsigyti norimą kiekį mėsos, kuri iš vitrinos „Norfos“ parduotuvėse įdedama į maišelį. Tuomet nereikia nei įpakavimų su mėsą apsaugančiomis dujomis, nei plastiko pakuočių. Pakuotės dažnai naudojamos vos šimto gramų mėsos gabalėliams, kas tikrai nėra tvarus pasirinkimas, tik daugybė atliekų. Galbūt, kai kuriems plastiko pakuotė atrodo patogus sprendimas, bet ar susimąstome, kiek jų vos grįžus iš parduotuvės atsiduria konteineryje“, – svarstė D.Bartošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.