Nuo kavos pupelės iki tirpios kavos: kaip gimsta vienas populiariausių rytinių gėrimų

2024 m. rugsėjo 23 d. 11:00
Įvairiausiose pasaulio šalyse rytas siejamas su puodeliu kavos, simbolizuojančiu dienos pradžią. Tai tradicija, atpažįstama kiekvienam žmogui, kad ir iš kur jis būtų. Nors daugelis žmonių vis dažniau renkasi tirpią kavą, tik dalis jų žino, kokių rūšių kava dažniausiai atsiduria jų puodeliuose, kaip atrodo tirpios kavos gamybos procesas ir koks kavos paruošimo būdas yra naudojamas dažniausiai. Apie tai, kaip sukuriamas vienas populiariausių pasaulyje gėrimų, kalbamės su „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadove Milda Žemaitiene.
Daugiau nuotraukų (5)
Kava ir jos rūšys: kas karaliauja pasaulyje?
Pasaulyje skaičiuojama šimtai skirtingų kavos porūšių, dalis jų yra atradę savo vartotojus, o kai kurie dar laukia savo šlovės viršūnės. Dauguma kavos porūšių yra sudaromi iš kavos rinkoje dominuojančių dviejų pagrindinių kavos rūšių: arabikos ir robustos.
Arabika mėgstama dėl švelnaus, vaisiško ir rūgštaus skonio. Jos pupelės yra didesnės, o skonis – subtilesnis. Robusta, kita vertus, turi stipresnį kūną, žemiškesnį skonį ir beveik neturi rūgštumo. Šios pupelės mažesnės, tačiau jose yra daugiau kofeino, todėl kava pasižymi intensyvesniu ir kartesniu skoniu.
„Įdomu tai, kad dažnai arabika ir robusta yra maišomos tarpusavyje, siekiant išgauti įvairius, subalansuotus skonius. Tos pačios rūšies kavos pupelės, priklausomai nuo kilmės šalies, dėl skirtingo klimato, dirvožemio taip pat turi savitą skonį – pavyzdžiui, Etiopijos arabika skiriasi nuo Kolumbijos ar Brazilijos arabikos. Kavą galime palyginti su vynu – kiekviena kilmės šalis suteikia jai unikalų skonį ir aromatą, tad skonių įvairovė yra milžiniška“, – pasakoja M.Žemaitienė.
Tirpios kavos gamybos procesas: nuo pupelės iki puodelio
Tirpi kava – tai produktas, kuris gimsta iš mums įprastų kavos pupelių, tačiau jo gamybos procesas yra kur kas sudėtingesnis ir ilgesnis nei maltos kavos ar tiesiog skrudintų kavos pupelių. Nors apie tirpios kavos gamybą vyrauja daug įvairių mitų, iš tiesų šio produkto gamyboje naudojami tik du ingredientai: kavos pupelės ir vanduo.
Daugeliui yra lengviausiai atpažįstamas ir dažniausiai girdėtas kavos ruošimo būdas užpilant maltą kavą puodelyje karštu vandeniu. Tokiu gėrimo ruošimo būdu jame ištirpsta tirpiosios kavos pupelės dalelės ir vanduo nusidažo kavos spalva. Tačiau šiuo atveju ištirpsta tik dalis dalelių – likusios pašalinamos kartu su tirščiais, o tai yra itin netvarus kavos gamybos būdas.
M.Žemaitienės teigimu, tirpios kavos gamybos procese siekiama maksimaliai išnaudoti kavos pupelių potencialą. Procesas prasideda nuo kavos pupelių skrudinimo. Skrudinamos kavos pupelės įgauna norimą skonį ir aromatą. Tada pupelės sumalamos ir ne tiesiog užpilamos vandeniu, bet pasitelkiami vandens garai. Šiame etape svarbiausia kuo efektyviau išgauti kavos tirpiąsias daleles. Pasitelkiant garus surenkamas maksimalus kiekis tirpiųjų kavos pupelių dalelių, kurios garams vėstant vėliau virsta tirštu kavos ekstraktu. Taip užtikrinama, kad kavos pupelės būtų išnaudotos didžiausiu pajėgumu, nešvaistant vertingų kavos dalelių.
„Kavos ekstraktas yra ne kas kita, kaip kava, paruošta mūsų įprasto mokos kavinuko principu, tačiau norint suefektyvinti procesą ir iš kavos pupelės išgauti iki 80 proc. kavos medžiagų kiekį, ekstraktas yra gerokai stipresnis. Šiame gamybos procese naudojame tik vandenį, skirtingą temperatūrą ir slėgį, tačiau dėl mūsų specialių laboratorijų ir dirbančių mokslininkų sugebame išgauti didesnį kofeino ir kitų kavos elementų kiekį, sunaudodami mažiau vandens ir kavos pupelių. Tai viena priežasčių, dėl kurios tirpi kava yra vienas tvariausių sprendimų kavos pramonėje“, – dalijasi „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė.
Paskutinis etapas – ekstrakto džiovinimas. Tam naudojami du pagrindiniai metodai: šaldymas arba kaitinimas. Džiovinant iš kavos ekstrakto pašalinamas vanduo, o likusi medžiaga virsta granulėmis, kristalais arba milteliais, tai lemia pasirinkta džiovinimo technologija. Visais atvejais tai yra ta pati kava, tik vanduo iš jos pašalintas skirtingais būdais.
Populiarumas ir ateities tendencijos
Per pastaruosius kelerius metus itin išpopuliarėjo kavos aparatai namų ūkiuose. Daugelis žmonių renkasi kavos aparatus, nes jie leidžia mėgautis šviežiai malta kava namų sąlygomis. Vis dėlto tirpi kava išlieka vienu populiariausių pasirinkimų dėl kavos paruošimo paprastumo ir tvarumo. Kadangi tirpios kavos gamyba yra itin efektyvi ir beveik be atliekų, tai daro ją patraukliu pasirinkimu šiuolaikiniam, tvarumą vertinančiam vartotojui.
„Tirpios kavos rinka išlieka stabili, kadangi vartotojai vertina jos pranašumus. Pastaraisiais metais pastebima, kad vis daugiau žmonių renkasi tirpią kavą dėl jos tvarumo, patogumo ir kokybės. Ateityje, tikėtina, ši tendencija išliks, nes tirpios kavos gamintojai ir toliau diegs naujoves, siekdami išlaikyti kavos kokybę ir patrauklumą“, – teigia M.Žemaitienė.
Kavakavos pupelėsNestle
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.