Maisto revoliucionerė teigia atradusi raktą į sveiką amžėjimą (4)

2024 m. rugsėjo 7 d. 13:16
Gretai Budreikei svarbu, kuo ji maitina savo kūną. O domintis sveika mityba ir gyvenimo būdu į jos gyvenimą atšokliavo svirpliai, kurie pasuko jį 180 laipsnių kampu. Per ketverius metus kartu su savo vyru Vaidu ji pažino, pamėgo valgyti ir net pati pradėjo auginti šiuos vabzdžius, o supratusi, kad tai itin turtingi alternatyvūs baltymai, galintys pakeisti pasaulį, pasiraitojo rankoves ir nusprendė tapti inovatore.
Daugiau nuotraukų (1)
„Pasaulinė statistika rodo mažėjantį gimstamumą, senėjančią visuomenę ir jos ilgėjantį amžių. Šiandien Europoje 65 metų ir vyresnius gyventojus sudaro 21 proc., o 2025 metais prognozuojama, kad šis rodiklis kils iki 30 proc. Tai verčia susimąstyti apie šią visuomenės dalį, jos gyvenimo kokybę“, – pasakojo „EIT Food“ inicijuojamo ir „AgriFood Lithuania“ koordinuojamo projekto „EWA – Empowering Women in Agrifood“, kuris siekia paskatinti moterų įsitraukimą į verslo kūrimą ir atskleisti jų potencialą būti agromaisto sektorių keisiančių sprendimų inovatorėmis, dalyvė.
Matydama šią statistiką, ji suprato, kad nori surasti būdą, kaip užtikrinti vyresnių žmonių sveiką ir orų senėjimą.
Atsakymą ji surado svirpliuose, tiksliau, jų baltymuose. Tam prireikė leistis į daugybės valandų pareikalavusią šių vabzdžių pažinimo kelionę: skaityti mokslinius straipsnius apie jų maistines savybes, bendrauti su mokslų institucijomis, nagrinėti, analizuoti ir investuoti į tyrimus ir pačiai kurti produktus siekiant kuo geriau suprasti jų teikiamą naudą.
Prisipažinsiu: matant, su kokiu užsidegimu kalba maisto inovatorė, sunku neužsikrėsti jos nuoširdžiu entuziazmu ir noru atnešti pokytį į senyvo amžiaus žmonių mitybą.
O kodėl svirpliai? „Svirplių baltymai yra pilnaverčiai baltymai, turintys visas būtinąsias aminorūgštis, itin svarbias mūsų organizmo ląstelių regeneracijai ir raumenyno augimui. Šie vabzdžiai savo maistingumu, vitaminų gausa kur kas pranašesni už kitus gyvulinės kilmės produktus, taip pat pasižyminčius aukštu baltymingumu,“ – alternatyvių baltymų naudingomis savybėmis dalinosi pašnekovė.
Beje, jų sąrašas čia nesibaigia. Svirplių vartojimas yra išeitis tiems, kurie netoleruoja kitų gyvulinės kilmės produktų, stokoja organizme geležies ar kovoja su virškinimo sutrikimais. Be to, jie auginami ir gaminami tvariai, mūsų aplinkoje nepalikdami CO₂ pėdsako ar kitų šalutinių atliekų.
Gretos mentorė Inga Juozapavičienė prasitarė, kad nuo pirmos jų pažinties minutės suprato – inovatorei svarbi dabartinė pasaulio būklė ir kokį jį mes paliksime ateities kartoms. Ji nenori dirbti „vardan darbo“. Ji nori sukurti reikšmingus pokyčius pasaulyje.
„Greta, kaip tikra antreprenerė, iš visos širdies tiki ir imasi spręsti opiausias pasaulio problemas. Pakeisti pasaulį – misija, kuri veda ją per užburiančią, kupiną neapibrėžtumų, kelionę. Ji suvokė, kad su tokiomis senėjimo tendencijomis ji pensijos nepadidins, – nusijuokė mentorė. – Todėl jai svarbu kurti produktus, kurie žmonėms padėtų palaikyti sveiką gyvenseną ir taptų mūsų visuomenės dalimi“.
Bet ne viskas Gretos gyvenime sukasi apie alternatyvius baltymus. Gyvenime ji tiki pusiausvyra, todėl kai neieško būdų, kaip pagerinti ir edukuoti pasaulį, ji visą savo dėmesį skiria šeimai, ypač mažai dukrai, o jos begalinis smalsumas neretai atveda iki naujų projektų ir idėjų. Vienas iš jų – Marijampolės rajone įkurtas šeimos verslas „Tastik“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.