Profesionali barmenė apie sunkų darbą ir unikalų renginį: „Girtuokliavimas mums yra keiksmažodis“

2024 m. rugpjūčio 11 d. 20:41
Kaip restoranai nebėra tik vieta, kur reikia prikimšti skrandį, taip keičiasi ir barų kultūra. Šiuolaikiškame bare nereikia suvartoti kuo didesnio alkoholio kiekio, bet svarbu nerti į skonių atradimus. Siekiant tai paskatinti rugpjūčio 25–26 dienomis Vilniuje vyks pirmoji Baltijos šalyse „Baltic Bar Show“ paroda, sukviesianti tiek profesionalus, tiek ir mėgėjus.
Daugiau nuotraukų (4)
Lietuviams sekasi geriausiai
Paskutinis penkmetis visai svetingumo industrijai ir ypač barams buvo sudėtingas. Labiausiai smogė pandemija, kuomet šis sektorius buvo uždarytas pirmiausiai, o daugelis dirbusių šioje srityje profesionalų pakeitė savo profesijas.
„Pasauliui grįžtant į normalias vėžes, atsirado didžiulis barmenų trūkumas. Teko gerokai pasistengti, ieškoti kūrybingų sprendimų, o daug barų buvo priversti užsidaryti. Šiuo metu turime jau užaugusią, bet dar jauną naują kartą barmenų, kuri formuoja naują etapą barų istorijoje. Panaši situacija ir kitose Baltijos šalyse, tačiau norėtume pasidžiaugti, kad lietuviai visgi atsigavo turėdami turbūt glaudžiausią bendruomenę, tad net neabejoju, kad judame pačia geriausia linkme“, – sako viena iš festivalio organizatorių Greta Skamaročiūtė.
Greta kalba iš patirties, nes pati dirba barmene ir yra Baltijos šalių regiono World Class kokteilių čempionate laimėjusi čempionės titulą, kuris jai yra bilietas į barmenų olimpines žaidynes.
Laukia seminarai ir edukacijos
Birželį keturi Lietuvos restoranai susižėrė „Michelin“ žvaigždutes, o dar per dvidešimt – garsiausio pasaulyje restoranų gido rekomendacijas juose apsilankyti. Lietuvoje nė vienas baras dar nėra įvertintas pasauliniu mastu.
„Taip yra ne dėl to, kad Lietuvoje nėra gerų barų, o todėl, kad mūsų nedidelė rinka nesulaukia pakankamai dėmesio iš pasaulinės barų scenos. Mano nuomone, Lietuvoje tikrai yra vietų, kurios galėtų pretenduoti į geriausių pasaulio barų TOP 100“, – įsitikinusi G. Skamaročiūtė.
Šiuo metu tik vienas baras Baltijos šalyse, t.y. Taline, šiais metais buvo įtrauktas į pasaulio barų TOP 500.
„Taigi toks renginys, kurį rengiame, yra vienas būdų dėmesiui atkreipti, pasirodyti, kad turime čia daug puikių dalykų“, – teigia ji.
Dėmesį patraukti greičiausiai pavyks, nes renginį organizuoja tarptautinė profesionalų komanda, o festivalio edukacijas ves užsienyje žinomi barų kultūros ekspertai.
„Renginyje edukacijos bus skirtos ir industrijos specialistams, ir žmonėms, kurie tiesiog mėgėjiškai domisi gėrimais ir ieško kokybės ar išskirtinumo. Tam bus skirti seminarai ir diskusijos. Taip pat renginio metu lankytojai galės paragauti įvairių gėrimų ir susidaryti savo nuomonę“, – trumpai pristato programą Greta.
Seminaruose bus kalbama apie tokius dalykus, kaip instagramas VS realybė, svečio etiketas, gėrimų istorija, diskutuojama ir apie tai, kas yra geriau, kas yra madinga, kaip galima geriau atlikti darbus ir kaip kurti geresnes, tvaresnes darbo vietas.
„Edukacinės programos tikslas yra lavinti vartotojo skonį, vartojimo kultūrą, praplėsti akiratį, o profesionalams įkvėpti siekti geresnių pokyčių ir duoti įrankius, žinias, kaip tai padaryti“, – žada organizatorė.
Skatina domėtis, ką ragauji
Lietuvoje jau tapo populiaru dėl išprusimo pabaigti vyno someljė ar šampano pažinimo kursus. Kaip su baro gėrimais? Kaip juos būtų galima geriau pažinti?
„Visų pirma, reikia domėtis, kas atiduria tavo taurėje, o tada sąmoningai ragauti. Ar tai būtų vynas, ar kokteilis, svarbu išsiaiškinti apie jį kuo daugiau, kad vėliau galėtume atpažinti ir susiformuoti savo skonį, suprasti, kas patinka. O skoniai gali būti palyginami su raumenimis, kuriuos reikia treniruoti – juk niekas negimė mėgdamas juodą kavą ar kartų šokoladą? Reikia būti atviriems, lavinti savo paletę, o tada ir kokybę pasidarys nesunku atpažinti“, – sako G. Skamaročiūtė.
Ji įsitikinusi, kad geri barai išsiskiria konkrečiai suformuotu meniu. Daugiau gėrimų nebūtinai žymi kokybę.
„Jei restoranas daro ir picas, ir sušius, ir takos, ir cepelinus, reiškia, gerai nepadaro nieko. Taip pat ir barai – jei baras yra ir tiki, ir viskio baras, ir aludė, nieko gero nelauk. Geras kokteilių baras turėtų turėti aiškų konceptą ir ne per daug išplėstą meniu“, – pataria į ką atkreipti dėmesį ekspertė.
Skatina negirtuokliauti
Kaip ir barai, taip ir barmeno profesija Lietuvoje vis dar vaduojasi iš mitų ir tradicinio, net senovinio požiūrio.
„Džiugu tai, kad barmeno profesija jau suprantama kaip rimtas darbas, kuriame yra daug vietos kūrybai ir bendravimui su žmonėmis. Iš tiesų, tai ne tik alaus įpilimas ir atnešimas. Geras barmenas yra tas, pas kurį visada malonu ateiti, kuris galės patarti ne tik gėrimų klausimais, o kartais ir gyvenimo. Barmeno darbas taip pat yra ir gerinti gėrimų kultūrą apskritai, edukuoti apie produktus, prižiūrėti, kad atmosfera būtų gera visiems baro svečiams. Tai tikrai nelengvas darbas ir džiugu matyti, kad geras barmenas tampa vis labiau vertinamas ir gerbiamas“, – šypsosi profesionali barmenė.
„Baltic Bar Show“ organizatoriai laukia visų žmonių, kurie domisi gėrimų kultūra. Tai bus linksmas renginys, kuriame bus rimtai kalbama jau minėtomis temomis.
Bus galima susipažinti su įvairių gėrimų tiekėjais ir gamintojais, kurių atstovai pasirūpins, kad netruktų įdomių skonių.
Į bilieto kainą yra įskaičiuotos visos edukacinės veiklos ir degustacijos.
„Mes neskatiname girtuokliavimo, skatiname ragauti, rinktis kokybiškus gėrimus ir vartoti atsakingai. Iš esmės, elgiamės priešingai – skaitiname negirtuokliauti. Tai yra didžiausias keiksmažodis kalbant apie gėrimų kultūrą“, – pabrėžia Greta.
„Baltic Bar Show“ vyks rugpjūčio 25–26 dienomis Vilniuje, Lukiškių kalėjimo erdvėje.
barmenėFestivalisrenginys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.