Gurmaniškiems vasaros pietums ar vakarienei – sultingi šonkauliukai

2024 m. liepos 26 d. 09:00
Ar atostogos kaime prie ežero, ar vakaras po darbo savo namo kieme – vasara jau neįsivaizduojama be dūmelio, rūkstančio iš kepsninės, viliojančio kepamos mėsos kvapais. Vasarą virtuvė dažnai persikelia į lauką. Tuo labiau kad pasirinkimas, ką kepti virš gyvos ugnies, kaip niekada platus.
Daugiau nuotraukų (5)
Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse šiltuoju metų sezonu itin paklausūs tampa tiek šviežia mėsa, tiek kepti paruošti marinuoti kepsniai, šonkauliukai, šašlykai, dešrelės ir kiti gaminiai.
Turbūt nė vienas mėsos mėgėjas nedrįstų ginčytis dėl to, kad vienas skaniausių patiekalų, paruoštų kepsninėje, – šonkauliukai.
Turi daugiau skonio
Net pirštus aplaižysi – taip neretai sakoma apie gardžiai paruoštus šonkauliukus. Toks posakis atsirado ne be reikalo. Tai patiekalas, kurį valgant galima nepaisyti stalo etiketo ir valgyti be šakutės ir peilio – tiesiog imant kauliukus pirštais ir kandant mėsą.
Šonkaulius patogu valgyti ir būnant gamtoje, prie ežero ar miške, prisėdus tiesiog ant žemės.
„Manau, kad jų populiarumą atspindi senas posakis, jog mėsa prie kaulo skanesnė, nes prie jo susikoncentruoja daugiau skonio, mėsa nėra vientisa. Sluoksniuojasi raumuo, riebalų sluoksnis, skiriamasis audinys – viso to visuma paryškina skonį, mėsa sultingesnė“, – šonkaulių populiarumo paslaptį atskleidė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Ir švieži, ir marinuoti
Pasak jo, nors vasarą šonkauliai daugiausia kepami kepsninėse, jų populiarumas išlieka visais metų laikais – žiemą jie kepami orkaitėje, troškinami, verdami.
„Norfos“ parduotuvių mėsinėse išpjaunama ir parduodama apie 50 tonų kiaulienos šonkaulių per mėnesį, dar apie 5 tonas užmarinuojama. Tad šio tinklo pirkėjai visuomet gali pasirinkti: pirkti šviežius šonkaulius ir marinuoti patiems ar pasikliauti profesionalais ir įsigyti jau paruoštų kepti.
Visoje Lietuvoje išsidėsčiusių parduotuvių „Norfa“ mėsininkai šį sezoną siūlo meksikietiškai marinuotų šonkaulių – jie patiks mėgstantiems aštresnį skonį.
Be to, tinklo parduotuvėse galima įsigyti šviežių ne tik kiaulienos, bet ir jautienos šonkaulių, o didžiosiose parduotuvėse nuo ketvirtadienio galima pasidairyti ir ėrienos ar veršienos šonkaulių – jie patiks norintiems paįvairinti racioną ar išbandyti ką nors nauja.
Pasak D.Bartošiaus, šviežių šonkaulių, kaip ir visose „Norfos“ mėsinėse išpjaustytos mėsos, vartojimo terminas – 2 paros.
Tik lietuviška kiauliena
Tinklo „Norfa“ pirkėjai gali būti tikri, kad parduotuvėse visada ras aukščiausios kokybės ir šviežiausios kiaulienos, – mėsa į parduotuves atkeliauja iš „Rivonos“ mėsos ceche paskerstų Lietuvoje užaugintų kiaulių.
Atnaujintai ir modernizuotai Šilalės rajone, Struikuose, veikiančiai UAB „Rivona“ mėsinei lygių nėra nė vienoje Baltijos šalyje.
Iki 160 kiaulių per valandą, iki 20 tūkstančių per mėnesį – tiek kiaulių paskerdžiama šiame mėsos ceche Žemaitijoje.
Kasdien iš skerdyklos į „Norfos“ parduotuves išvežama apie 56 tūkstančius kilogramų skerdenų, kurias parduotuvėse išpjausto mėsininkai ir mėsą iškart pasiūlo pirkėjams. Tad vieną dieną paskerdus gyvulius jau kitą dieną mėsa atsiduria parduotuvių vitrinose ir pirkėjų krepšeliuose.
Pačiame „Rivonos“ ceche taip pat įrengta moderni įranga, kuri padeda paruošti didelį kiekį ne tik marinuotų šonkaulių, bet ir šašlykų, šviežių ar virtų dešrelių, skirtų kepti.
Ir marinuoti, ir rūkyti
Pasak „Rivonos“ mėsos technologės Daivos Vaišvilienės, ceche yra ruošiami kelių rūšių šonkauliai.
„Vasaros sezonu populiariausi yra marinuoti, o šaltuoju metų laiku populiaresni tampa lėtai virti šonkauliai, kuriuos reikia tik pašildyti. Vasarą daugiausia parduodame ne tik marinuotų, bet ir karštai rūkytų šonkaulių“, – vardijo ji.
Kiaulienos šonkauliai, skirti kepti, yra marinuoti pikantiškame paprikų marinate. Juos galima kepti tiek kepsninėje ar grilyje, tiek orkaitėje.
O karštai rūkyti kiaulienos šonkauliai jau yra termiškai apdoroti, paruošti vartoti.
„Gaminant šonkauliai yra parūkomi – tam naudojamas natūralus buko medienos dūmas – ir išverdami, todėl mėsa yra minkšta ir įgavusi labai pikantiško skonio.
Namuose juos galima paruošti įvairiai – pavyzdžiui, pašildyti ir patiekti kaip pagrindinį patiekalą. Taip pat šiuos šonkaulius galima naudoti kaip sudedamąją troškinių ar sriubos dalį“, – pamokė D.Vaišvilienė.
Pirkėjų pamėgtas produktas
Dar vienas „Rivonos“ ceche ruošiamas ir „Norfos“ pirkėjų jau pamėgtas produktas – lėtai virti kiaulienos šonkauliai, kurių receptūrą sukūrė žinomas šefas Deivydas Praspaliauskas.
„Siekdami vartotojams palengvinti ir sutrumpinti gamybos procesą pasiūlėme visiškai paruoštą produktą, kurį reikia tik pašildyti. Lėto virimo technologija ypatinga tuo, kad produktas verda žemoje temperatūroje ilgą laiką specialioje vakuuminėje pakuotėje, kitaip tariant, savo sultyse, todėl mėsa tampa minkšta ir sultinga.
Paruošta porcijomis mėsa yra gardinama specialiai parinktais prieskoniais ir marinuojama barbekiu marinate. Kadangi produktas verda uždaroje pakuotėje, visos naudingos medžiagos lieka mėsoje ir išsiskyrusiose mėsos sultyse. Šis skystis tampa puikiu padažu“, – pasakojo mėsos technologė.
Orkaitėje, keptuvėje ar grilyje pašildyti šonkauliai puikiai tinka tiek paprastiems, tiek šventiniams pietums ar vakarienei.
Vienoje pakuotėje yra apie 600 g šonkauliukų – tokio kiekio pakanka 3 asmenims pamaitinti.
Pakuotė patogi ir tuo, kad ją galima pasiimti į gamtą, nuvežti lauktuvių vykstant į svečius.
Keletas mėsininko patarimų
Tiems, kurie nori patys pasiruošti gardžių šonkaulių, „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas D.Bartošius turi keletą patarimų, kaip juos ruošti, kad iškepę būtų minkšti ir sultingi. Šie patarimai tiks ir kepant šonkaulius orkaitėje, ir „Kamado“ tipo kepsninėje.
Šviežius šonkaulius jis iš vakaro užmarinuoja su česnakais, pipirais ir druska, įpila šiek tiek aliejaus.
Prieš dėdamas kepti suvynioja į foliją ir kepa žemoje 110–120 laipsnių temperatūroje apie porą valandų.
Tada išvynioja iš folijos, perkelia ant grotelių ir aptepa vadinamąja glazūra – padažu, paruoštu iš medaus, sojų padažo, aliejaus, barbekiu padažo ir garstyčių.
Po grotelėmis jis pastato indą su obuolių sultimis arba tiesiog vandeniu ir, padidinęs temperatūrą iki 150–160 laipsnių, dar pakepa pusvalandį ar ilgiau.
„Taip paruošti šonkauliai būna minkšti ir sultingi“, – patikino profesionalas.
Norfamėsagrilis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.