Vertina ir gėrimų meniu
„Falstaff“ gidų pasaulyje atsirado 1980 metais, kaip vyno žurnalas Austrijoje. Dabar tai žinoma žiniasklaidos platforma vokiškai kalbančioje Europoje ir leidžia autoritetingus gidus. Jau ne vienerius metus jie skelbia geriausius restoranus įvairiose Europos šalyse, o šiemet pirmą kartą išanalizavo ir Lietuvos maitinimo įstaigas. „Lietuvos restoranų gidas 2024“ pristatomi net 75 restoranai, kurie išvardyti ne bendra tvarka, o pagal reitingus.
„Falstaff“ restoranus vertina pagal 100 balų sistemą.
Restoranui gali būti suteiktas ne daugiau 50 taškų už maistą, ne daugiau 20 taškų už gėrimų sąrašą, daugiausiai 20 taškų už aptarnavimą ir dešimt taškų už stilių.
Pagal surinktus taškus restoranus skirstomi taip:
- 4 šakutės – 95–100 taškų. Meistro lygis.
- 3 šakutės – 90–94 taškai. Aukščiausias lygis.
- 2 šakutės – 85–89 taškai. Aukštas lygis.
- 1 šakutė – 80–84 taškai. Labai geras lygis.
Dar vienas restoranų pogrupis rodomas be taškų, tik su pavadinimu ir kontaktiniais duomenimis. Šie restoranai tikrai laikomi puikiomis įstaigomis ir „Falstaff“ rekomenduoja juos aplankyti.
Įvertino ir restoranus kituose miestuose
Lietuvos restoranų apžvalgos įžangoje rašoma: „Praėjusio dešimtmečio pabaigoje Lietuvos restoranai buvo mažiausiai žinomi iš trijų Baltijos šalių, o gal ir patys nuobodžiausi. Dabar viskas pasikeitė.“
Gide primygtinai siūloma aplankyti Lietuvą, nes yra 50 puikių priežasčių tai padaryti. Giriamas Ventės ragas ir šalia esantis restoranas „Šturmų švyturys“ (84 taškai). Kviečiama užsukti į įspūdingą Senatorių pasažą sostinės senamiestyje, kur galimą apsilankyti geriausiame restorane Lietuvoje „Nineteen18“ (95 taškai). Būtent šis restoranas yra vienas iš keturių gavusių pirmąsias „Michelin“ žvaigždes.
„Kažkada labai vienoda ir nuspėjama Lietuvos restoranų scena pastaraisiais metais vystėsi, tapo gyvybinga, įvairi ir stebinančia. Dauguma gerų restoranų yra sutelkti sostinėje Vilniuje. Tačiau verta važiuoti ir pasižvalgyti po tolimesnes vietas. Tai geriausias būdas paragauti Lietuvos šiuo metu siūlomos įvairovės“, – rašoma gide. Į sąrašą pateko restoranai įsikūrę ir Kaune, Palangoje, Druskininkuose, Neringoje, Klaipėdoje.
Dešimt geriausių Lietuvos restoranų pagal „Falstaff“:
- „Nineteen18“ (95 taškai)
- „Gaspar's“ (94 taškai)
- Arūno Oželio „The O“ (93 taškai)
- „Heji“ (92 taškai)
- „Vila Komoda“ (92 taškai)
- „Demo restoranas (91 taškas)
- „Džiaugsmas (91 taškas)
- „Gastronomika“ (91 taškas)
- „Arrivee Kaunas“ (90 taškų)
- „Dine“ (90 taškų)
Visą sąrašą galima rasti čia.
Įvertino du
Dar vienas itin gerbiamas restoranų gidas 2015 metais įkurtas „La Liste“ tikina įvertinęs 40 tūkst. maitinimo įstaigų visame pasaulyje. Teigiama, kad šis vertintojas iš Prancūzijos yra išleidę per 1000 įvairių vadovų ir per milijoną straipsnių internete. Vertinamas ne tik maistas, aptarnavimas ar aplinka, bet ir įstaigų vadovus bei straipsniai spaudoje bei internautų nuomonė. Įdomu tai, kad balą sudaro duomenis apdorojęs algoritmas.
Šiais metais „La Liste“ paskelbė 1000 geriausių restoranų visame pasaulyje. Pirmoje vietoje yra Niujorke įsikūręs restoranas „Le Bernardin“, sąraše puikuojasi restoranai Prancūzijoje, Kinijoje, Didžiojoje Britanijoje.
Neįtikėtina, bet tarp tūkstančio geriausių turime ir du lietuviškus vardus. 76,5 taškus iš šimto surinko sostinėje įsikūręs restoranas „Džiaugsmas“.
Ir vos tašku jam nusileidžia restoranas jau ne kartą minėtas šiame tekste – „Nineteen18“.
Latvijos restoranai šiame sąraše vietos nerado, Estijoje tarp geriausių įvertinti trys, o Lenkijoje – šeši.
Visą sąrašą rasite „La Liste“ puslapyje paspaudę čia.
Pirmosios žvaigždės
Primename, kad „Michelin“ žvaigždėmis įvertino keturis restoranus „Nineteen18“, „Demo restoranas“, „Pas mus“ ir „Džiaugsmas“.
Taip pat paminėjimo sulaukė dar 26 restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer and the Ocean“, „Gastronomika, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“.
Dar keturi restoranai – „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspar's“, apdovanoti kaip „Bib Gourmand“ įvertinant jų gerą kokybės ir kainos santykį. Restoranas „Gaspar's“ gavo papildomą apdovanojimą už ypatingai kokybišką aptarnavimą ir paslaugumą „Service award“.