Paskelbtas geriausių restoranų Lietuvoje 30-tukas: laimėtojas išlaikė pozicijas

2024 m. liepos 18 d. 20:32
Ketvirtadienio vakarą „Pirklių klube“ paskelbtas sąrašas „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje. Pirmą kartą toks sąrašas buvo sudarytas 2016 metais, bet dėl pandemijos šiemet yra šeštasis kartas, kai jis sudaromas.
Daugiau nuotraukų (37)
Vertino iki „Michelin“
„Per tuos metus pasikeitė pati gastronomijos kultūra, nes mes tobulėjame. Jei anksčiau restoraną sudarė virėjas ir padavėjas, dabar jau yra šefas, somelje, „front“ vadovas ir panašiai. Mes esame pažengę į gastronominę patirtį. Tai labai galime labai pajusti ir mūsų projekte – užtenka peržiūrėti pirmuosius metus“, – lrytas.lt kalbėjo sąrašą skelbiančios „Gero maisto akademijos“ vadovas Linas Petrukaitis.
Jis priminė, kad 30-tukas buvo sugalvotas ne restoranų šefams, ne restoranams pasidžiuoti, bet lankytojams, kad jie turėtų vietą, kurioje galėtų rasti informaciją, kur pavalgyti.
Pasak jo, Lietuvoje yra per 5000 maitinimo įstaigų, tai būti 30-tuke yra didžiulė garbė.
„Labai jaučiasi ir šefų indėlis. Mums buvo svarbu, kiek skiriama dėmesio lokaliems produktams ir sezoniškumui. Labai džiugu, kad net prancūzišką ar meksikietišką maistą gaminantys restoranai tai daro“, – pasakojo L. Petrukaitis.
Šiemet pirmą kartą birželį Lietuvoje buvo išdalintos „Michelin“ žvaigždės.
„Specialiai prašėme tiek žmonių, tiek komisijos balsuoti iki suteikiant žvaigždes, nes būtų buvę labai sunku atsiriboti“, – paaiškino akademijos vvadovas.
Jis pabrėžė, kad „Michelin“ gidas neaplankė sezoninių ir toliau nutolusių restoranų, tad skirtumas tarp apdovanojimų yra.
Prisiminė praėjusius metus
2023 metais pirmąją vietą reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gaspar‘o Fernandes ir jo žmonos Kristinos Fernandes įkurtas restoranas „Gaspar‘s“ Vilniuje. Jis šiandien pirmasis buvo pakviestas ant scenos prisiminti, kas per metus nutiko.
„Gasparai, praėjusiais metais sakei, kad visas nuopelnas priklauso komandai, o tau belieka tik dirbti toliau. Kas pasikeitė“, – renginyje L. Petrukaitis klausė. G. Fernandes.
„Niekas. Baigsis renginys ir einu dirbti“, – lydint salės juokui atsakė Gasparas.
Antrąją vietą 2023 metų reitinge pelnė šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, kuris šiemet įvertintas ir „Michelin“ žvaigžde.
Trečiojoji vieta atiteko Liutaurui Čeprackui ir restoranui „Gastronomika“.
2024 metais 30–11 vietas pelnė šie restoranai:
  • „Protėviai“ (Vilnius)
  • „Numan“ (Kaunas)
  • „Momo grill“ (Vilnius)
  • „Pachamama“ (Vilnius)
  • „Somm“ (Vilnius)
  • „Ertlio namas“ (Vilnius)
  • „Alba bistro“ Klaipėda
  • „Monai“ Klaipėda
  • „LaCapital“ (Vilnius)
  • „Augustin“ (Vilnius)
  • „Dia“ (Kaunas)
  • „Demo restoranas“ (Vilnius)
  • „Saint Germain“ (Vilnius)
  • „Telegrafas“ (Vilnius)
  • „Dine“ (Vilnius)
  • „Elven“ (Vilnius)
  • „HeJi“ (Vilnius)
  • „Amandus“ (Vilnius)
  • „Pacai“ (Vilnius)
  • „Da Antonio“ (Vilnius)
Dešimt laimėtojų
Prieš skelbiant dešimtuką buvo paskelbtas geriausias naujas restoranas, kuriuo tapo neseniai atsidaręs sostinės restoranas „HeJi“.
10 vietos laimėtoją paskelbė komunikacijos specialistė Justina Gedgaudaitė, kuriuo tapo restoranas „Pas mus“. Ši itin maža gurmanų pamėgta vieta Pilies gatvėje šiemet pelnė ir pirmąją „MIchelin“ žvaigždę. Apdovanojimu virtuvės šefė Vita Bartininkaitė apdovanojimo pati neatsiėmė.
9 vietą paskelbė virėjų asociacijos prezidentas, dirbantis šefu restorane „Telegrafas“ Justinas Kapkovičius. Šios vietos laimėtojais tapo rytais alsuojantis rsezoninis estoranas Palangoje „Toda“. Jo šefas yra itin populiaraus ir lankytojų vertinamo restorano „Džiaugsmas“ virtuvės vadov30 g Martynas Praškevičius.
Scenoje reklamos guru Tomas Ramanauskas paskelbė 8 vietą, kurią pelnė „Šturmų švyturys“ esantis Ventės rage. Kadangi savininkai scenoje nepasirodė, Tomas pažadėjo apdovanojimą nuvežti pats.
„Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos vadovė Dovilė Seliukė paskelbė 7-ąją vietą pelniusį restoraną. Juo tapo „Arrivee“ restoranas iš Kauno sulaukęs daugybės žiūrovų plojimų.
Restoranų entuziastas Petras Jarašūnas paskelbė 6 vietos laimėtojus. Jais tapo restoranas „Gastronomika“, kuriam vadovauja Liutauras Čeprackas. Praėjusiais metais šis restoranas 30-tuke buvo trečias.
5 vietą paskelbė dizainerė Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė. Apdovanojimas atiteko restoranui „fabrikėlis“.
4 vietos apdovanojimą įteikė „Taurakalnio“ vadovė Monika Čereškaitė – jis nukeliavo į restorano iš Palangos „Vila Komoda“ rankas.
3 vietą pasveikino žurnalistė Beatričė Laurinavičienė – apdovanojimą pelnė restoranas „Džiaugsmas“. Praėjusiais metais šis restoranas pelnė antrąją vietą.
Pirmoji ir antroji vieta paskelbta vienu metu – ant scenos pakviesti restoranų „Ninetheen18“ ir „Gaspar's“ šefai.
Geriausiu Lietuvos restoranu 2024 metais paskelbtas restoranas „Gaspar's“.
„Ninetheen18“ atiteko antroji vieta.
„Turiu padėkoti Lietuvai, šeimai, komandai ir visiems svečiams, kurie ateina nuo pat pirmosios dienos. Vilnius mūsų namai“, – atsiimdamas apdovanojimą dėkojo Gasparas Fernandes.
Restoranų reitingą organizuoja „Gero maisto akademija“ kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atsto

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.