Serialas „Lokys“ – svajinga meditacija apie gyvenimą, netektį ir brangaus restorano valdymo išbandymus. Kai serialas debiutavo prieš dvejus metus, atrodė, kad jis pernelyg rafinuotas, kad prasiveržtų į populiarumą. Prabangūs restoranai ne visiems, kaip ir ne visiems tinkamas slogus pasakojimas apie buvusį virtuvės karštakošį (Jeremy Allen White'as Carmy), kuris po brolio mirties grįžta į šeimos užkandinę Čikagoje. Serialo „Lokys“ trečiąjį sezoną žiūrėkite nuo liepos 17 d. „Disney+“ platformoje.
Ar tai tikra istorija?
Serialas nėra paremtas tikra istorija, tačiau kai kurios jo dalys yra įkvėptos svarbiausių serialo kūrėjo Christopherio Storerio gyvenimo akimirkų. Konkrečiai Storeris užaugo Čikagos priemiestyje kartu su Chrisu Zucchero, kurio tėvas įkūrė visų mėgstamą restoraną „Mr. Beef“, tapusį sumuštinių parduotuvės serialo „Lokys“ prototipu.
Daugelį serialo dalių Storeris rašė kartu su savo draugu, o jo pasakojimai apie darbuotojus, kuriuos jis matydavo besišnekučiuojančius ir rūkančius cigaretes restorano kiemelyje, yra įsipynę į Ričio personažą, kurį „Lokyje“ vaidina Ebonas Mossas-Bachrachas. Storerio draugas Chrisas netgi pasirodė 1 sezono epizodiniame vaidmenyje.
Antrajame „Lokio“ sezone daugiausia dėmesio buvo skiriama Karmy atidaromam aukščiausios klasės restoranui „Lokys“. Šio sezono 7 epizode „Šakutės“, kuriame pusbrolis Ričis daug laiko praleidžia blizgindamas šakutes, rodomas restoranas iš tiesų buvo paremtas ir nufilmuotas realiame Čikagos restorane „Ever“. Nors išgalvotas serialo restoranas, kuriam vadovauja virėja Terry (vaidina Olivia Colman), yra įvertintas 3 „Michelin“ žvaigždutėmis, tikrasis „Ever“ turi 2 „Michelin“ žvaigždutes. Jam vadovauja šefas Curtis Duffy, Jameso Beardo apdovanojimą pelnęs virtuvės šefas, kuris taip pat pelnė „Michelin“ žvaigždutes Čikagos restoranuose „Grace“ ir „Avenues“ viešbutyje „“The Peninsula“.
Ar pagrindinis herojus tikrai gamina maistą?
Jei manote, kad Jeremy Allenas White'as virtuvėje atrodo kaip tikras virtuvės meistras, tai tik todėl, kad jis toks ir yra. Prieš prisijungdamas prie virėjo Dave'o Berano komandos restorane „Pasjoli“ Santa Monikoje, „Emmy“ apdovanojimą pelnęs aktorius baigė dviejų savaičių intensyvią programą Pasadenoje (Kalifornijoje) esančiame Kulinarijos mokymo institute. Šiame prabangiame prancūziškame bistro yra atvira virtuvė (taip, svečiai galėjo matyti, kaip White'as ruošia maistą!) ir jis turi vieną „Michelin“ žvaigždutę.
Seriale vaidina ir tikras virtuvės šefas kanadietis Matty Mathesonas, kuris yra serialo prodiuseris ir kulinarinis konsultantas ir atlieka Carmy draugo ir restorano pagalbininko Neilo Fako vaidmenį. Tačiau seriale jis asmeniškai nepagamino nė vieno patiekalo!
Kur vyksta serialo „Lokys“ veiksmas?
Atrodo, kad Jeremy Allenas White'as turi potraukį Čikagai. Po 11 sezonų trukusio Lipo Gallagherio vaidmens seriale „Begėdis“ (angl. „Shameless“), kurio veiksmas vyko pietinėje Čikagos dalyje, jis grįžo į šio miesto šiaurinę dalį, kad galėtų vaidinti seriale „Lokys“.
Filmo aktoriai ir komanda filmavo tikro restorano „Mr. Beef“ (ir Čikagos apylinkių) eksterjero kadrus. Tačiau virtuvės ir užkulisių scenos buvo filmuojamos specialiai sukurtoje filmavimo aikštelėje, kuri atrodė kaip „Mr. Beef“ vidus.
Scenarijų rašė turintys darbo restoranų pramonėje patirties
Serialo scenarijui rašyti buvo samdomi tik tie scenaristai, kurie turėjo darbo restoranuose patirties. Pati Calo dirbo savo universiteto valgykloje ir ledų parduotuvėje. Garsus virtuvės šefas Matty Mathesonas kartu su serialo kūrėju Christopheriu Storeriu ir jo seserimi, profesionalia virėja Courtney Storer, prisidėjo prie istorijų rašymo. Courtney taip pat buvo serialo kulinarinė prodiuserė.
Kurdama serialo receptus, Courtney dažnai kreipdavosi pagalbos į savo kolegas virėjus. Dėl patiekalo „Septynios žuvys“ ji kreipėsi patarimo į šefus Timą Floresą ir Genie Kwon. Jie patobulino itališką kalėdinį patiekalą taip, kad jis taptų vienu išbaigtu patiekalu, panaudojant vieną krevetę, midijas ir nuostabų fumé su šafranu. C. Storer užsiminė, kad visus receptus, kuriuos sukūrė serialui, ji norėtų sudėti į kulinarinę knygą ir galbūt net tokią, kurią įkvėpė serialas „Lokys“.
Tai, kas liko už kadro
Sidnėjaus gaminamą omletą įkvėpė šefas Ludo Lefebvre'as, kuris garsėja savo tobulais omletais. Omleto paslaptis? Kiaušinius reikia plakti per sietelį! Sidnėjaus omletas įdarytas minkšto sūrio ir laiškinių česnakų mišiniu, o ant viršaus uždėta grietinės ir svogūnų bulvių traškučių. Ruošiant šią seriją komanda nusipirko visus traškučius ir juos išbandė ir tą dieną suvalgė daug omletų.
Įdomus faktas, kad kuriant serialą nebuvo naudojami rankų dubleriai. Aktoriai patys atliko visus pjaustymo ir maisto ruošimo darbus, o filmavimo aikštelėje vieni kitus vadino šefais.
Sarah Mispagel-Lustbader mokė Lionelį Boyce'ą, vaidinantį konditerį Markusą, kaip sukurti tobulos amerikietiškos spurgos papuošimą. Seriale rodoma, kaip Lionelis atlieka tik kelis paskutinius akcentus, pavyzdžiui, užtepa glajų arba įdaro spurgą.
Viena iš Carmy tatuiruočių yra skaičiai 773. Tai Čikagos vietovės kodas. Aktorius Džeremis bendradarbiavo su tatuiruočių meistru Benu Shieldsu ir padėjo sukurti tatuiruotes Carmy personažui.
Kodėl serialas vadinamas „Lokys“?
Pirmojo sezono finale Jeremy Alleno White'o personažas paskelbė, kad jis uždaro „The Beef“ ir atidaro naują restoraną „The Bear“ (liet. „Lokys“), kuris atspindi Carmy pravardę.
Serialo „Lokys“ trečiajį sezoną žiūrėkite nuo liepos 17 d. „Disney+“ platformoje.