Šviežios dešrelės: tradicijos ir šiuolaikiškumas

2024 m. liepos 12 d. 09:00
Dar mūsų prosenelių pamėgtos šviežios dešrelės neprarado populiarumo iki šiol. Prekybos tinklo „Norfa“ ir bendrovės „Rivona“ mėsininkai siūlo įvairiausių šviežių dešrelių, kurios įtinka net išrankiausiųjų skoniui.
Daugiau nuotraukų (4)
Šviežiausia ir kokybiškiausia lietuviška mėsa jau seniai tapo prekybos tinklo „Norfa“ vizitine kortele.
Ką tik išdarinėta kiauliena, jautiena, paukštiena ar kitos mėsos rūšys ilgai neužsiguli vitrinose – parduotuvės pasirūpina tik tokiu kiekiu produktų, koks išperkamas per dieną, o jau kitą rytą prekybininkai papildo vitrinas nauja šviežios mėsos partija, atvežta iš „Rivonos“ mėsinės, įsikūrusios Šilalės rajone.
Į krepšelius pirkėjai deda ne tik šviežią mėsą, bet ir įvairius gaminius, kuriuos ruošia tiek „Rivonos“ mėsinės profesionalai, tiek mėsininkai, dirbantys pačiose „Norfos“ parduotuvėse.
Vienas populiariausių gaminių – šviežios dešrelės.
Populiarios visus metus
Žiemą ar vasarą, rudenį ar pavasarį – dešrelės išlieka populiarios visus metus.
„Yra žmonių, kuriems šviežių dešrelių niekas nepakeičia, nesvarbu, koks sezonas“, – patikino „Rivonos“ mėsinės mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.
Šaltuoju metu šios dešrelės dažniausiai verdamos ar kepamos orkaitėje, o vasarą žmonės mėgsta jas kepti kepsninėje ar grilyje.
Dėl to, kad jas lengva ir greita paruošti, o paruošimo būdų yra net keletas, šviežios dešrelės – tikrai mėgstamas dažnos šeimos pasirinkimas. Sotus, paprastas ir gardus valgis prie stalo suburia visą šeimą ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems.
„Šviežias dešreles renkasi žmonės, kurie vertina kokybę ir sveiką maistą“, – vartotojus apibūdino mėsos technologė D.Vaišvilienė.
Vartojimą lemia tradicijos
„Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius pažymėjo, kad daugiau šviežių dešrelių nuperkama regionų parduotuvėse, – mažesniuose ir atokesniuose miestuose išlikusios senesnės tradicinio maisto tradicijos.
Pasak jo, šviežias dešreles dažniausiai perka vidutinio ir vyresnio amžiaus pirkėjai, kurių vartojimą lemia tradicijos.
Kadangi dešrelės gaminamos iš maltos mėsos, yra lengvai kramtomos ir virškinamos, jos patrauklios ne tik vyresniems žmonėms, bet ir vaikams.
Tik kokybiškos žaliavos
Iš kokios mėsos gaminamos šviežios dešrelės?
„Dešrelės gaminamos iš labai kokybiškos žaliavos. Mes jas gaminame iš šviežios kotletinės mėsos“, – pabrėžė D.Vaišvilienė.
Pasak D.Bartošiaus, „Norfos“ mėsininkai dešreles gamina tik iš vietoje pačių sumaltos mėsos – jai ruošti naudojamas kiaulienos kumpis, mentė, lašiniai, šoninė.
Dešrelių apvalkalams naudojamos tik natūralios kiaulių ir avių plonosios žarnos.
Vitrinose – tą pačią dieną
Šviežių dešrelių gamybos procesas gana paprastas. Kaip pasakojo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas, į sumaltą mėsą sudedami prieskoniai ir druska, masė išmaišoma ir paliekama šaldytuve kelioms valandoms subręsti.
Tada masė sudedama į dešrų kimštuvą ir sukemšama į žarnas. Prikimšta žarna susukama į maždaug 12 centimetrų ilgio dešreles.
Paruoštos šviežios dešrelės iškart atsiduria parduotuvių mėsos vitrinose.
„Parduotuvių „Norfa“ mėsinėse dešrelės gaminamos kiekvieną dieną pagal kiekvienos parduotuvės poreikį. Jų vartojimo terminas – 48 valandos“, – teigė mėsininkas.
Gamina tik pagal poreikį
Panašus dešrelių gamybos procesas ir „Rivonos“ mėsinėje. Kad pirkėjai visuomet gautų tik šviežiausią produkciją, čia kasdien gaminama būtent tiek šviežių dešrelių, kiek užsako „Norfos“ parduotuvės, išsidėsčiusios visoje Lietuvoje.
Paruoštos dešrelės supakuojamos ir išgabenamos į parduotuves.
„Po to, kai pagaminame, jau kitą dieną pirkėjai gali mėgautis mūsų gaminiais. Jų vartojimo terminas – 5–6 dienos“, – pasakojo D.Vaišvilienė.
Įvairūs skoniai
Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvių mėsos vitrinose galima rasti įvairių dešrelių, kurias vietoje gamina mėsininkai.
Šviežios kiaulienos dešrelės pasižymi išraiškingesniu skoniu, kurį lydi įvairių žolelių aromatai.
Kur kas švelnesnio skonio – tradicinės kiaulienos dešrelės. Joms ruošti iš prieskonių naudojami tik česnakai ir pipirai.
Kaimiškos dešrelės gaminamos iš perpus sumaltos jautienos ir kiaulienos mėsos, pagardintos žolelėmis.
O pirkėjai, norintys ko nors labiau išskirtinio, renkasi pikantiškas dešreles – tai kiaulienos dešrelės avių žarnose.
Kaip pas močiutę
„Rivonos“ mėsinės profesionalai „Norfos“ pirkėjams siūlo dviejų rūšių šviežias dešreles.
Daugelis mėgsta šviežias kiaulienos dešreles su karamelizuotais česnakais. Pasak D.Vaišvilienės, jos patiks ieškantiems įmantresnio skonio. Natūraliose avių žarnose kimštos dešrelės labai gražiai apskrunda orkaitėje ar grilyje.
O natūraliose kiaulių žarnose kimštos šviežios kaimiškos dešrelės – tradicinio skonio. „Jas valgant grįžta prisiminimai apie vaikystę ir viešnagę pas močiutę kaime“, – šyptelėjo D.Vaišvilienė.
Pasak jos, dešrelių skonį turbūt labiausiai lemia žaliava. „Mes jas gaminame iš ką tik išpjaustytos kiaulienos, todėl jos būna labai šviežios ir skanios. Žinoma, ir prieskonius naudojame kuo natūralesnius. Tai valgomoji druska, kmynai, kepinti česnakai, pipirai, džiovinti svogūnų laiškai, kardamonas“, – vardijo mėsos technologė.
Paruošimo būdų – ne vienas
Šviežios dešrelės – atrodytų, paprastas, bet iš tiesų ne prastas patiekalas, kurį paruošti galima labai įvairiai.
Virtos, keptos orkaitėje ar kepsninėje, netgi rūkytos – šviežių dešrelių paruošimo būdų yra kur kas daugiau, nei daugelis įsivaizduoja.
„Šviežias dešreles galima ne tik virti ar kepti. Iš jų galima paruošti labai skanią sriubą su dešrelėmis. Dešreles galima susmulkinti ir išvirti mėsos kukulių sriubą su įvairiais priedais.
Dešreles galima kepti orkaitėje su bulvėmis ar kitomis daržovėmis. O vasarą pirkėjai jas labai mėgsta kepti grilyje, tad jų paruošimo būdų tikrai daug. Tai produktas, tinkantis vyresniems žmonėms, skubantiems, mėgstantiems išskirtinį skonį ir, žinoma, vaikams“, – vardijo D.Vaišvilienė.
Galima įsigyti ir keptų
D.Bartošius atkreipė dėmesį, kad „Norfos“ parduotuvių karštose vitrinose pirkėjai gali įsigyti ką tik iškeptų kiaulienos dešrelių.
Taip pat mėsininkas pasidalijo savo šeimos pamėgtu šviežių dešrelių paruošimo būdu – tai parūkytos dešrelės. Jis jas rūko „Kamado“ tipo kepsninėje apie 45 minutes 110 laipsnių Celsijaus temperatūroje, pridėjęs rūkymui skirtų pjuvenų. Parūkytas dešreles patiekia nelygu sezonas: žiemą – su troškintais raugintais kopūstais, vasarą – su šviežiai paraugintais agurkėliais.
Moderniausia mėsinė šalyje
Pirkėjai, vertinantys kokybišką lietuvišką mėsą, jau seniai žino, kur jos ieškoti: jie suka į prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves. Čia – tik šviežiausia kiauliena, jautiena, paukštiena ir kitų rūšių mėsa.
Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves šviežia mėsa ar subproduktai pasiekia iš „Rivonos“ mėsinės skerdyklos Struikuose (Šilalės r.). Po to, kai beveik prieš porą metų buvo atnaujinta, išplėsta ir aprūpinta pažangiausia įranga, ši skerdykla tapo moderniausia Baltijos šalyse.
Kasdien iš naujosios skerdyklos į „Norfos“ parduotuves išvežama beveik 60 tūkstančių kilogramų skerdenų. Praėjus vos parai po paskerdimo skerdiena pasiekia net ir atokiausias „Norfos“ parduotuves. Čia pat parduotuvėse dirbantys mėsininkai ją išpjausto, smulkina, marinuoja ir patiekia pirkėjams.
Dėl to parduotuvių vitrinose galima rasti plačiausią asortimentą šviežios kiaulienos, kitos mėsos ar įvairių gaminių.
dešrelėsRivonamėsinė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.