Gryname ore viskas skaniau: vasariški receptai ir pasiūlymai grilio vakarėliams bei iškyloms gamtoje

2024 m. liepos 5 d. 11:55
Vidurvasaris – tai metas, kai iškylos gamtoje, piknikai ar vakarėliai prie grilio pasiekia patį įkarštį. Kaip tapti dar geresniu grilintoju? Kaip išsirinkti skaniausią vasaros kepsnį? Ir pagaliau, ką vasaros iškyloms rekomenduoja charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca Demarko?
Daugiau nuotraukų (32)
Tapti geru grilintoju gali kiekvienas, ir – jūs!
Straipsnį norėtume pradėti nuo bene geidžiamiausio Lietuvoje grilintojų įrenginio, kuris pelnytai tapo hitu ne tik mūsų šalyje, bet ir 30-yje užsienio valstybių. Taigi, kalbame apie lietuvių puikiai įvertintas ir itin mėgstamas „Kamado Bono“ kepsnines ir šio prekės ženklo nenuginčijamą indėlį į grilio kultūros augimą Lietuvoje.
Jokia paslaptis, kad ant šio grilio gimsta skaniausi vasaros patiekalai – nuo sultingo šašlyko iki barbekiu šonkauliukų, puikaus burgerio ar karštai rūkytos žuvies, kuri visada tiks prie gaivinančių gėrimų karštą vasaros dieną. Tačiau yra dar vienas svarbus momentas, kurį norėtume jums priminti – su „Kamado Bono‘‘ kepsninėmis jūs galite tapti išties geresniu grilintoju. Kodėl? Nes būtent „Kamado Bono“ vykdo plačiausią edukaciją Lietuvoje grilinimo ir barbekiu tema. Organizuoja grilio mokymus Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose, kuriuose galite semtis žinių. „Kamado Bono‘‘ pirmieji Lietuvoje subūrė didžiausią grilistų bendruomenę facebook platformoje „Lithuania Grilling & Smoking“, kuri vienija net 127 000 narių. Ar jau atradote šią grupę? Dar daugiau, „Kamado Bono’’ kasmet organizuoja neįtikėtinos sėkmės sulaukusį grilio festivalį ir vieninteliai Lietuvoje turi leidimą rengti tarptautinį BBQ čempionatą pagal pasaulinės BBQ organizacijos KCBS (Kansas City Barbeque Society, USA) taisykles su užsienio svečiais. Neabejotinai, tai yra grilio lyderiai Lietuvoje, kurie kuria receptus ir dalinasi grilio profesionalų sukaupta ilgamete patirtimi. Daugiau įdomių ir jums naudingų žinių rasite puslapyje www.KamadoBono.lt
Tiesa, primename, „Kamado Bono’’ kepsninės kūrenamos kokybiškomis kietmedžio anglimis. Grilistai profesionalai renkasi mūsų šalyje itin populiarias ir įvairiose prekybos vietose lengvai randamas „Texas Club’’ anglis. Kviečiame išmėginti savo jėgas prie grilio ir drauge augti su grilistų bendruomene!
Kaip ir kur išsirinkti skaniausią bei kokybiškiausią vasaros kepsnį?
„Steak Supply“ – specializuota mėsos produktų parduotuvė-mėsinė, kurianti išskirtinę patirtį, kuri leidžia pirkėjui visada žinoti, ką perka bei atrasti gurmaniškų idėjų savo stalui. „Steak Supply“ parduotuvių Vilniuje bei Kaune asortimento pagrindą sudaro vietoje brandinama jautiena bei kiti mėsos produktai. Be to, čia galite rasti produktų, skirtų mėsos ruošimui bei jos pagardinimui.
Patyrę mėsininkai visada pasiruošę jums padėti išsirinkti skaniausią kepsnį, kurį galėsite išsikepti namuose keptuvėje, orkaitėje ar BBQ kepsninėje. „Steak supply“ gali jums pasiūlyti kokybiškos mėsos produktų, kurie reikalauja minimalių gaminimo pastangų. Siūloma pasirinkti brandintą lietuvišką jautieną: nugarinę, antrekotą, išpjovą, taip pat didžiuosius kepsnius, tokius kaip tomahawk, porterhouse, t-bone. Na, o jei klientui netinka tai, ką mato parduotuvės vitrinoje: šiek tiek palaukus mėsininkai gali išpjauti ir pateikti tai, kas jam tiks ir patiks.
Paskambinus arba parašius el. laišką „Steak Supply“ komandai priimami individualūs užsakymai, kurie atliekami pagal kliento pageidavimus tą pačią arba sekančią dieną. „Mes neapsiribojame tik lietuviška brandinta jautiena, taip pat prekiaujame „USA Choice“, argentinietišku, ispanišku antrekotu, braziliška išpjova. Vietoje pjaustome avienos ir ėrienos čiopsus. Turime ir išskirtinės Iberico kiaulienos sprandinės ir papilvės“, – platų asortimentą pristato „Steak Supply“ įkūrėjai.
Vasarą jie rekomenduoja kepti didesnius kepsnius, tokius kaip, porterhouse, tomahawk, t-bone, storesnius antrekotus ar nugarines, avienos ir ėrienos čiopsus, Iberico sprandinės šašlyką, ir būtinai gardinkite skonine druska ir gerais pipirais – kepsniams tai suteikia reikiamo skonio. Na, o „Steak Supply“ parduotuvėse – gausus jų pasirinkimas.
Vasara, gamta, draugai ir grilis su žuvimi bei jūros gėrybėmis
Sveikata bei skonio malonumai ir toliau populiarina žuvies bei jūros gėrybių gausą mityboje. Jie ypač tinka vasaros racionui – atstato dėl karščio prarastus mineralus, o taip pat yra itin lengvai įsisavinami, todėl neapkrauna organizmo ir garantuoja lengvumo jausmą.
Parduotuvė „Aštuonkojis“ – šeimos verslas, specializuota žuvies, jūros gėrybių ir kitų premium klasės produktų parduotuvė. „Aštuonkojis“ pasiūlyti tikrai turi ką: aukščiausios kokybės šaldyta žuvis, jūros gėrybės, ikrai, alyvuogių aliejus iš Graikijos, šaldyti cepelinai, kibinai, lietuviški ir ukrainietiški rankų darbo virtiniai, chinkaliai, ančių bei žąsų kepenėlių paštetai, veganiški užtepai. O kur dar išskirtinio skonio alyvuogės, konservuoti grybai, rūšinis vynas iš Italijos, Vengrijos, Prancūzijos ir Sakartvelo.
„Aštuonkojo“ komanda siūlo išbandyti jūros gėrybes, pasitelkiant receptus iš viso pasaulio: nuo Viduržemio jūros aštuonkojų patiekalų iki japoniškų žuvies skanėstų ir taip atrasti savo mėgstamiausius skonius. Keiskite riebius, sunkius mėsos šašlykus į lengvesnius, neapkraunančius skrandžio, lengvai įsisavinamus žuvies bei jūros gėrybių patiekalus.
Štai keletas idėjų tinkančių draugų gurmaniškoms iškyloms gamtoje. Kokybiškų, kruopščiai atrinktų jūros gėrybių bei žuvies produktų vasaros gilio pramogoms galite rasti www.aštuonkojis.lt
„Koldfin“ tuno didkepsnių salotos – tiks ir išrankiausiems gurmanams. Vasaros saulėlydžių mylėtojams siūloma rinktis šias greitai paruošiamas salotas su klasikiniais priedais – traškia, sviestine raugo duona ir taure gaivaus gėrimo. Auksinė gaminimo taisyklė: aptepus aliejumi tuno kepsnius pakanka apkepti po 1–2 min iš kiekvienos pusės ant stipriai įkaitinto grilio!
Ingredientai: 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai garstyčių, 4 tuno kepsniai, apie 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukštai šviežių laimo sulčių, 6 saujos sumaišytų salotų ir žalumynų, ½ puodelio plonais griežinėliais supjaustyto saldaus svogūno, 2 apelsinai, nulupti ir supjaustyti pusžiedžiais, 2 dideli avokadai, nulupti ir supjaustyti griežinėliais, druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį).
Mažame dubenyje sumaišykite medų ir garstyčias. Tuną įtrinkite mišiniu ir palikite marinuotis 10 minučių. Grilio groteles nuvalykite aliejumi suvilgytu popieriniu rankšluosčiu. Kepkite tuną, kol pasirodys grotelių žymės, po 1–2 minutes iš abiejų pusių, kad tunas būtų ne per sausas. Kiekvieną kepsnį supjaustykite 1 cm storio griežinėliais.
Mažame dubenyje sumaišykite 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus, acto ir laimo sulčių. Vidutiniame dubenyje sumaišykite salotų lapus, žalumynus, svogūną, druską, pipirus, apelsinus, avokadus, salotas. Padalinkite salotas į 4 lėkštes ir ant viršaus išdėliokite tuno griežinėlius. Patiekite su likusiu pagardų užpilu.
Marinuotos krevetės tailandietiškai – valgo netgi tie, kurie nemėgsta šių jūros gėrybių!
Ingredientai: 1 kg krevečių, 6 skiltelės česnako, 2 šaukštai sojos padažo, šaukštas medaus, po žiupsnelį rūkytos paprikos ir ciberžolės, 1–2 šaukšteliai saldaus čili padažo, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Visus ingredientus sumaišykite su krevetėmis, uždenkite, pakratykite ir palikite apie 40 min marinavimui. Atėjus laikui dėkite ant grotelių ir kepkite apie 8–10 min. Labai svarbu neperkepti!
Ką vasaros iškyloms rekomenduoja šefas Gian Luca Demarko?
Ar norite savo išvykai į gamtą suteikti malonaus netikėtumo ir žaismingumo? Tai tikrai įmanoma! Su „Forneza“ vasaros iškylos taps kur kas įdomesnės ir skanesnės.
Tiems, kurie apie šį prekių ženklą girdi pirmą kartą, primename, „Forneza“ yra dujinės picos krosnelės, kurias renkasi tie, kurie svajoja apie tikrą neapolietišką picą. „Forneza“ picos krosnys patogiai susideda į specialų, komplektacijoje esantį, krepšį, tad jas galima lengvai transportuoti ir naudoti bet kur: kempinge, sodyboje, prie ežero, namo terasoje, vaikų gimtadienyje lauke ar pas močiutę kaime. Tad pavaišinkite močiutę gardžia pica!
Krosneles galite gyvai apžiūrėti tokiuose prekybos taškuose, kaip „Senukai“, „Avitela“, „Technorama“, o taip pat „Kamado Bono“ salonai Vilniuje ir Kaune.
Kaip naudotis krosnele ir koks dydis tiks jums papasakos charimatiškasis šefas Gian Luca Demarko www.Forneza.com arba prisijunkite prie picos entuziastų Facebook grupėje „Picagalviai’’.
Vasara lauke ir pica – pasirinkimas, kuris jums tikrai patiks!
Vasaros skoniai su dzūkišku „cinkeliu“
Šių metų šiltasis sezonas lepina galimybėmis gaminti lauke, tad nenuostabu, jog įprasti griliaus patiekalai po truputį gali kiek pabosti... Jeigu ir jūsų šeimoje vis sunkiau sekasi sugalvoti, ką išsikepti savaitgalio pietums ar kuo nustebinti užsukusius svečius, jums padėti gali „Dzūkų krautuvėlė“.
Vilniuje įsikūręs nedidelis šeimos verslas specializuojasi mėsos gaminių gamyboje, todėl čia gausu rankų darbo rūkytų, A kategorijos tautinio paveldo sūdytų bei skaniausių vytintų mėsyčių, o šaldytuvai kasmet pasipildo vis naujais marinuotos ir kepti paruoštos mėsos gaminiais.
Šių metų vasarą, šalia jau pamėgtų produktų, pasirodė ir nemažai naujienų: tekilos ir jalapeno marinatu gardintų kiaulienos sprandinės, šoninės ar nugarinės gabalėlių, su wasabi ir sezamo sėklomis marinuotos vištienos bei vaikystės nostalgija kvepiantis „Senovinis“ šašlykas, marinuojamas su actu, svogūnais ir prieskoniais.
Žinoma, tiek fizinėje, tiek elektroninėje parduotuvėje laukia ir vasaros numylėtiniai: „Mini“ bulvytės kepimui, kiaulienos-avienos liulia kebabai, jautienos ar tuno burgeriai, tradiciškai marinuota vištiena ar kalakutienos šašlykas bei daugelis kitų jau žinomų ir pamėgtų skonių.
Na, o jei norisi kažko itin ypatingo – išmėginkite Kaukazo šalių vizitine kortele tapusius rankų darbo „Dzūkų krautuvėlės“ chinkalius. Čia jie gaminami su itin aromatingu avienos ir prieskonių įdaru, kuris sužavėjo visus ragavusius. Prie mėsos nepamirškite pasiimti ir lietuviškos duonos, padažų bei pagardų ir, žinoma, tikro dzūkiško deserto – gardaus šimtalapio.
O geriausia šių metų naujiena – „Dzūkų krautuvėlės“ gaminių pristatymas į visus Lietuvos miestus. Vytinta, rūkyta ir net marinuota mėsa, duonos gaminiai, saldumynai ir bakalėjos prekės gali jus pasiekti vos keliais mygtuko spragtelėjimais. Užsukite į dzukukrautuvele.lt, išsirinkite norimus gaminius, pasirinkite jums tinkamą pristatymo laiką ir mėgaukitės ypatingai skania vasara, kad ir kur bebūtumėte.
Vasariškos naujienos pagardins bet kurį užkandį ar kepsnį
Vasaros kepiniams ant grilio BUGA's sukūrė naujus padažus-glazūras, kurie suteiks dar daugiau išskirtinio skonio jūsų patiekalams. O pasiruošimas piknikui bus lengvesnis ir greitesnis, nereikės papildomai sugaišti laiko ypatingam maisto ruošimui, marinavimui. Tad svarbiausia po ranka turėti BUGA's padažų, su kuriais pagardinsite bet kokį užkandį ar kepsnį.
Trys nauji skoniai – apelsinų, pomidorų ir granatų. Padažas-glazūra yra tirštos konsistencijos, gaivaus saldžiarūgščio skonio, – tik vienas potepis ir jūsų patiekalas įgaus naują, dar geresnį skonį. Patarimas: mėsą, žuvį, jūros gėrybes ar sūrį aptepkite BBQ glazūra prieš baigiant kepti.
BUGA‘s padažai – išskirtinis lietuviškas produktas, gaminamas pagal originalias receptūras bei laikantis aukščiausių kokybės standartų. Tad mėgaukitės maistu ir vasara su BUGA’s!
BUGA’s šonkauliukų trio. Greitai ir lengvai paruošiami skirtingų skonių šonkauliukai be jokio marinato. Kiaulienos šonkauliukus galite ruošti dviem būdais. Lengvai įtrinkite druska, mėgstamais sprieskoniais, įvyniokite į foliją ir 40 min. kepkite grilyje ar orkaitėje. Išvirkite obuolių sultyse, po to apkepkite grilyje arba orkaitėje. Šonkauliukams baigiant kepti, gausiai aptepkite BUGA's apelsinų, pomidorų ir granatų glazūromis. Kaitroje palaikykite 1–2 min., kol paviršius karamelizuosis. Skanaus!
Glazūruoti sparnelių iešmeliai. Vištienos sparnelių minkštąsias dalis įtrinkite druska, česnaku ar šviežiai trintu imbieru, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir leiskite trumpai pasimarinuoti. Sparnelius sumaukite ant nedidelių iešmelių ir dėkite ant tiesioginės kaitros kepti apie 10 min. visapverčiant. Prieš pabaigą aptepkite BUGA’s apelsinų glazūra. Skanaus!
Keptas sūris su šonine ir BUGA’s granatų padažu. Labai skanu ir paprasta, toks užkandis – tiesiog tobulas vasaros vakarui. „Camembert“ sūrį apvyniokite šonine, dėkite į įkaitintą orkaitę ar grilį ir kepkite apie 220 C, 7–10 min. Prieš pabaigą aptepkite bbq granatų padažu. Karštą sūrį ragaukite su skrebučiu ar šviesia duonele. Skanaus!
BBQ dešrainiai su BUGA‘s pomidorų glazūra. Dar geresnė klasikinių dešrainių versija su šonine ir naujuoju BUGA‘s pomidorų padažu-glazūra. Reikės vokiško stiliaus ar kitų dešrelių, tinkamų kepti griliuje, šoninės, pomidorų glazūros, čederio sūrio, svogūnų, salotų lapų. Dešreles įvynioti į šoninę, kelias minutes kepti griliuje, pabaigoje gausiai aptepti pomidorų glazūra, pagardinimui rekomenduojame naudoti čederio sūrį. Taip pat šiais padažais galima skaninti jau paruoštą maistą, ypatingai vieno kąsnio užkandžius. Nepatikėsite kaip skanu! Visus BUGA‘s produktus rasite prekybos centruose, taip pat mūsų ir e-parduotuvėje www.bugas.lt.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.